Ide nam dobro, nema otpuštanja?

Vladi Srbije ostalo je još mesec dana da se pripremi za prvu reviziju Sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2015.

19:35

Default images
Foto: Beta, AP

Iako finansijski rezultati u prvom tromesečju ohrabruju, privredna reforma i dalje ima problem da savlada stare prepreke - privatizaciju i smanjenje državne administracije.

Iz Agencije za privatizaciju najavljuju da do kraja godine neće završiti privatizaciju nekadašnjih društvenih preduzeća obećanu MMF-u.

"Mi moramo da društveni kapital do kraja godine pretvorimo u neku vrstu, dakle ili kroz privatizaciju ili kroz stečaj. Tih preduzeća je 80 i to će sigurno biti urađeno, a sam portfolio od 512 preduzeća nigde zakonom nije definisano u kom roku će to biti urađeno", kaže ministar privrede Željko Sertić.

Precizan rok u memorandumu sa MMF-om, i to do sredine leta, postoji za donošenje zakona koji će omogućiti otpuštanje pet odsto javne uprave. Zakon još nije gotov.

"Ali će postojati plan u aprilu svakako. I tada će se znati konačno vizija. ništa konačno. Ja sve vreme ponavljam ovih godinu dana što me pitate, da je racionalizacija i reorganizacija proces", kaže ona.

Ministarka se nada odlaganju otpuštanja.

"Mi idemo po planu, međutim upravo ovaj ishod budžeta u prva tri meseca, sad želimo detaljnije da analiziramo, da vidimo koliko možemo da tako kažem da odložimo pitanje smanjenja broja ljudi kako bi smo kvalitetnije pripremili. Dakle da se fokusiramo na smanjenje troškova smo onoliko koliko je potrebno", objašnjava Udovički.

Istom novcu od boljih finansijskih rezultata nadaju se penzioneri i zaposleni koji su pretrpeli smanjenje primanja zarad državne uštede.

"Mislim da je jako bitno da delom tog finansijskog rezultata budu vraćena određena prava odnosno sredstva koje smo u opvom proteklom periodu morali da uštedimo, upravo kategorijama koje su najugroženije u Srbiji", naveo je Sertić.

Za sada je sigurno da će Srbija u maju MMFu moći da se pohvali da joj je manjak u državnoj kasi na 40 odsto planiranog ali će morati i da prizna da nije potrošila 44 odsto novca namenjenog investicijama.

Sa olakšanjem će međunarodnim kreditorima biti saopšteno i da je Železara uklonjena sa troškovnika države, dok resorni ministri budu pokušavali da ubede MMF da nije neophodno prolećno poskupljenje struje od 15 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: