Preti li Srbiji gasna kriza?

Rusija bi do kraja nedelje mogla da prekine isporuku gasa Ukrajini, ako Kijev ne plati novu ratu. To bi moglo da dovede do nestašice gasa kao 2009. godine.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

21:51

Default images

B92 je istraživao da li i Srbiji preti gasna kriza i da li je obezbeđena dovoljna količina energenata.

Građani Srbije nemaju nijedan razlog da budu zabrinuti da će doći do poremećaja u snabdevanju gasom, optimista je ministar energetike Aleksandar Antić. On kaže da se u skladištu Banatski Dvor nalazi više od 300 miliona kubika gasa, kao i da država raspolaže velikim količinama mazuta.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas smatra da i pored najava iz Moskve, ipak neće doći do gasne krize, pošto bi reakcija Evropske unije bila veoma oštra ako bi Kijev pokušao da za sebe preusmeri deo evropskog gasa. On navodi da Srbija i dalje ostaje energetski dosta ranjiva i da su planovi o dopremanju gasa iz Azerbejdžana ili prekookeanski iz Sjedinjenih Država "lepe, ali teško ostvarive priče".

"Gasovod koji se gradi, taj takozvani TAP sto ga grade Britanci iz Azerbejdzana je pokrio svu potrebnu potrosnju juzne Italije, znaci u tom gasovodu za neke druge potrosace nema gasa. Gas iz skriljaca je neka prica koja je na dalekom stapu, jer je to veoma skupo, veoma komplikovano i u dogledno vreme tesko da je izvodljivo da moze da dodje do nase teritorije", kaže Vuletić.

I ministar Antić priznaje da u gasnoj diverzifikaciji ništa neće zavisiti od Srbije.

"Sve su to projekti za koje su potrebne godine. Realnost ce zavisiti od velikih sila", rekao je ministar energetike.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović takođe smatra da neće biti gradnje gasovoda kroz Srbiju dok se o tome ne dogovore Brisel i Moskva.

"Uloga Srbije u ovome je zaista mala, ali sa druge strane, ona trpi konstantne pritiske obe strane iz razlicitih razloga. Pre svega u ovom trenutku zbog svog neopredeljivanja za uvodjenje sankcija prema Rusiji s jedne strane, a s druge strane vidimo ovih dana da pritisak ruske strane konstantno postoji", smatra ona.

Evropska komisija predložila je danas ministrima energetike Rusije i Ukrajine održavanje trostranog sastanka o gasu 2. marta u Briselu. Razgovaraće se o tranzitu gasa kroz istok Ukrajine i cenama za Donjeck i Lugansk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: