Soroš kupuje Galeniku?

Američki biznismen Džordž Soroš zainteresovan je za kupovinu Galenike, piše "Danas".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2015.

10:55

Default images
Foto: Beta, AP

Kako piše list, on je poslao pismo zainteresovanosti preko svog fonda "Quantum strategic partners LTD" još u oktobru, kada je Agencija za privatizaciju objavila da će privatizovati 502 preduzeća u državnom vlasništvu.

Kako se navodi, Soroševo interesovanje ne znači i da će ući u pregovore sa srpskim vlastima, jer se i dalje čeka na odluku o metodu privatizacije.

Osim toga, i konkurencija je velika, a među poslatim pismima o namerama nalazi se i nekoliko koje su poslali veliki igrači u farmaceutskoj industriji, piše "Danas".

Za srpsku fabriku lekova zainteresovano je i pet fizičkih lica, dva iz Srbije i po jedno iz Kanade, Bugarske i BiH, kao i domaća firma Gama sistem, koja je Agenciji poslala najviše neobavezujućih ponuda za kupovinu preduzeća (IMT, IMR, Trepča, Trajal, FAP...).

Tu je i nekoliko manje poznatih kompanija i investicionih fondova iz Rusije, Južne Afrike, Češke i Kipra, ali na spisku su i srpski ogranak švajcarske kuće Roše i mađarski VMD hospital tehnolodži.

Roše ima stogodišnju tradiciju i visoke reference u proizvodnji lekova, posebno iz oblasti onkologije, dok se VMD bavi nabavkom medicinske opreme i projektovanjem medicinskih sistema.

Kako piše "Danas", među ozbiljne se ponude svrstava i Tera partners aset menadžment sa Malte, menadžer investicionog fonda Vorldvajd oportuniti sa Kajmanskih ostrva, koji se bavi ulaganjima tržišta u razvoju, a jedan je od glavnih akcionara crnogorskog Telekoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: