Česi hoće da nam grade TE i rudnik

Srbija bi u narednih nekoliko meseci mogla da donese odluku o izgradnji Termoelektrane Štavalj i proširenja i izgradnje pratećih rudnika.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

14:25

Default images

To je najavio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, navodeći da bi ta investicija trebalo da bude realizovana u saradnji sa češkim partnerima.

Dobili smo danas potvrdu predstavnika češke kompanije Alta da su spremni da finansiraju izgradnju tih projekata, rekao je Antić novinarima posle sastanka sa delegacijom čeških investitora.

On je najavio da će premijer Češke u decembru posetiti Beograd i da Srbija u narednih nekoliko meseci može da definiše način realizacije tih projekata, koji obuhvataju izgradnju termoelektrane Štavalj, proširenje rudnika Štavalj, modernizaciju rudnika Soko i otvaranje novog rudnika Ćirikovac, da bi potom počela njihova realizacija.

Antić je rekao da je na sastanku sa češkim investitorima dogovoreno osnivanje zajedničke Radne grupe, u okviru koje treba da se sagledaju mogućnosti o načinu realizacije tih, za Srbiju, kapitalnih projekata.

Direktor sektora za rudnike u češkoj kompaniji Alta Radek Pecina najavio je da bi termoelektrana Štavalj mogla da počne da radi punim kapacitetom 2019. godine, ako se sa Srbijom sredinom decembra ove godine postigne dogovor o finansiranju projekata i sklopi odgovarajući pravni ugovor.

On je istakao da je češki investitor spreman da, po sklapanju tih ugovora sa Srbijom, u roku od tri do četiri godine izgradi tu termoelektranu kod Sjenice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: