Da li Srbija razmišlja o nuklearki?

Zimus neće biti poskupljenja struje, niti će biti restrikcija u snabdevanju strujom. U Srbiji i dalje na snazi moratorijum na izgradnju nuklearki, kaže Antić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

10:38

Default images

"Ono što je sigurno, tokom zime struja neće poskupeti, niti je takav zahtev podnet Vladi Srbije", kazao je za "Novosti“, Aleksandar Antić, ministar energetike. - Ali, ne znam da li će takva situacija biti i na proleće naredne godine, jer to zavisi od mnogo faktora.

Ministar energetike je naglasio da je Vlada Srbije, tokom poplava koje su u više navrata pogodile razne delove Srbije i kada je bio ugrožen ceo elektroenergetski sistem zemlje reagovala mudro. "Tada smo, tokom leta, kada je cena struje najniža, uvezli određenu količinu električne energije", objašnjava Antić. - I, zahvaljujući tome, uspeli smo da značajne rezerve uglja sačuvamo za ovej period. Taj energent ćemo sada iskoristiti za rad naših termoelektrana, tako da nikakvih restrikcija neće biti. U bilo kakvom scenariju, mi imamo jasan plan, tako da građani mogu biti potpuno mirni.

Antić je kazao da će do 2020. godine Srbija imati izgrađene elektroenergetske kapacitete, snage oko 1.000 megavata, i to iz obnovljivih izvora energije.

"U elektroenergetski sistem Srbije sliće se nekoliko milijardi evra investicija", podvlači Antić. - Otvoriće se nekoliko vetroparkova, kapaciteta 500 megavati, a biće građene i mini hidoelektrane i postrojenja za proizvodnju struje iz biomase, sunca, termalnih izvora... Uostalom, to je i naša obaveza jer do 2020. mi moramo podići učešće u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora energije, sa sadašnjih 20 na 27 procenata.

Sagovornik Novosti kaže i da su najozbiljnije svetske kompanije zainteresovane za izgradnju reverzibilne hidroelektrane"Đerdap 3“, koja bi donela preko potrebnu sigurnost elektroenergetskom sistemu Srbije.

"U pitanju je investicija od nekoliko milijardi evra. Pregovaramo sa nekoliko ozbiljnih investitora, ali je, u ovoj fazi, još rano govoriti o početku izgranje"Đerdapa 3“", zaključio je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: