Cene u vrtićima nisu po zakonu

Roditelji mališana koji idu u neki od beogradskih državnih vrtića, godinama plaćaju znatno višu cenu nego što je to zakonskim propisima predviđeno, pišu Novosti

Srbija

Izvor: B92, Novosti

Četvrtak, 23.10.2014.

13:40

Default images

Iako je nadležno ministarstvo uputilo više dopisa gradskoj vlasti sa zahtevom da uskladi pravilnike sa zakonima koji propisuju da roditelji plaćaju 20 odsto od ekonomske cene, nije bilo odgovora, niti je cena umanjena.

"Na osnovu dokumentacije koju su nam stranke dostavile konstatovali smo da roditelji dece u predškolskim ustanovama u Beogradu i Kragujevcu, učestvuju u obezbeđivanju sredstava za ostvarivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja u većem procentu nego što je propisano članom 159. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i članom 50. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju", navode u Ministarstvu prosvete. U julu je od gradskih vlasti u Beogradu i Kragujevcu zatraženo obaveštenje o procentu u kojem roditelji učestvuju u plaćanju vrtića. Kragujevac je doneo rešenje po kojem se utvrđuje ekonomska cena usluga od 17.153 dinara, a roditelji će plaćati 3.430 dinara, što je 20 odsto.

"Grad Beograd je, polovinom septembra, poslao obaveštenje da na osnovu kojeg se vidi procenat učešća roditelja nije utvrđen u skladu sa zakonom", navode u Ministarstvu prosvete. - Uputili smo ponovo dopis 2. oktobra i ukazali da to što postojeći pravilnik nije usklađen sa zakonom, prouzrokuje i materijalnu štetu u vidu dodatnih troškova za roditelje, pa je potrebno da se u što kraćem roku donesu akti kojima će se propisati ekonomska cena i učešće roditelja u procentu koji je propisan zakonom. Nismo dobili odgovor od grada Beograda.

Nadležni posebno napominju da se eventualni popusti mogu davati isključivo u odnosu na maksimalno učešće roditelja u iznosu od 20 odsto od ekonomske cene. Najveća cena koju trenutno plaćaju roditelji beogradskih mališana je 9.705 dinara i ona važi za oko 17.000 korisnika, tako da oni već godinama plaćaju mnogo više od propisane cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: