Nedostajaće nam struje, gasa, uglja

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je da će Srbiji tokom zime nedostajati struje, gasa, uglja i mazuta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.09.2014.

11:42

Default images

Ona je rekla i da je trebalo da Elektroprivreda Srbije ( EPS) i Srbijagas ranije reaguju da se na vreme obezbede ti energenti.

Ona je u Institutu za transfuziju krvi rekla novinarima da ipak nema mesta za paniku i da će vlada učiniti sve da se obezbede energenti.

Moralo je ranije da se reaguje - EPS i Srbijagas i nadam se da će uz stalne pritiske vlade to sada ići mnogo brže, navela je Mihajlovićeva.

"Mi smo svakako u energetskoj krizi, ne zato što mi nismo nešto dobro uradili, već zato što imamo poplave koje nas ne ostavljaju na miru, a na nas utiču i odnosi između Rusije i Ukrajine", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da bi Ministarstvo energetke trebalo vladi da predloži određene scenarije za snabdevanje energentima u toku zime, kao i to šta će se raditi ukoliko eskalira kriza između Rusije i Ukrajine i u tom trenutku ne budemo imali dovoljno energenata ili njihova cena bude mnogo viša.

Zbog toga je, kako je rekla, trebalo ranije reagovati, jer nije u pitanju samo to da li će biti dovoljno energenata, već i koliko će oni koštati.

Što se tiče mazuta, Mihajlovićeva je rekla da većina toplana u Srbiji nije u dobroj poziciji i podsetila da je vlada još u junu donela odluku da toplane za sedam dana obezbede mazut za zimu.

Prema njenim rečima, većina toplana to nije uradila, a mazut nije tako lako naći u okruženju.

Mihajlovićeva je rekla da kod nas mazut može da proizvede jedino Rafinerija Pančevo, ali ne toliko mazuta koliko će nam biti potrebno.

Ona je dodala da je o svim tim stvarima razgovarala s resornim ministrom energetike Aleksandrom Antićem, kao i da se to više odnosi na rad direktora javnih preduzeća koji moraju da budu odgovorni s obzirom na to da od energenata zavisi da li će normalno raditi privreda, obdaništa i škole.

Govoreći o najavljenim merama vlade, Mihajlovićeva je rekla da je za sve reforme najvažnije da postoji politička volja, koja sada, istakla je, postoji.

Potpredsednica vlade je naglasila da su za sprovođenje reformi najvažniji građani i da je potrebna njihova podrška.

Mihajlovićeva je kazala da se reforme ne odnose samo na plate i penzije, već i na vrlo važan deo reforme javnih preduzeća, u kome postoji velika neefikasnost, što je problem za celu državu.

Ona je rekla da će vlada imati uspeha u reformi javnih preduzeća i izrazila uverenje da će već za Novu godinu imati izveštaj o tome šta je urađeno po tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: