Šta čeka švercere u GSP

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će sutra, na sednici Gradskog veća, biti doneta odluka kojom će biti povećane kazne za one koji se švercuju u prevozu

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 03.09.2014.

12:32

Default images

Vesić je, kako je saopšteno iz Gradske uprave, izrazio zadovoljstvo zbog povećanja naplate karata od 60 odsto, ali i istakao da to nije dovoljno.

On je naveo da veliki broj ljudi u Beogradu nije plaćao gradski prevoz, što je stvaralo gubitak od 41 milion evra godišnje, a što je vrednost 300 autobusa godišnje ili 20 tramvaja.

"Došli smo u situaciju da gradski prevoz ne može samostalno da funkcioniše i građani treba da znaju da on ne može da bude profitabilan, jer nije nigde u svetu. Gradski prevoz košta i naprosto mora da funkcioniše", naglasio je gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, suština je u tome da svaki dinar koji se ne naplati kroz karte Grad mora da plati, a to znači da ostaje manje novca za obdaništa škole, puteve...

"To što se neko švercuje, plaćamo svi i zato dobijamo manje nekih drugih stvari, jer nam je gradski prevoz prioritet. Ovo povećanje naplate je fantastično, ali nije dovoljno, već mora biti veće i zato ćemo se u narednom periodu baviti time kako da dođemo do veće naplate", rekao Vesić.

Kako je dodao, taj posao mora da se radi sistemski i da, poput gradskih preduzeća, i opštine moraju plaćati prevoz radnicima, a ne isplaćivati im novac na ruke. Vesić je dodao da će nadležni iz Gradske uprave razgovarati s predstavnicima Republike o tome da sva njihova preduzeća uplaćuju zaposlenima prevoz.

"Na dobrom smo putu za oporavak GSP-a i ovo je prvi put da GSP, građani i grad zajedno rešavaju ovaj problem", dodao je Vesić.

On je najavio i da će čišćenje Čukaričkog rukavca početi sredinom sledeće sedmice, a sredstva su obezbeđena iz posebnog fonda za ekološku zaštitu. Vesić je objasnio da se problem Čukaričkog rukavca već dve godine ponavlja, jer Čukarička reka nije ekološki uređena.

"U poslednja dva meseca intenzivno smo pokušavali da nađemo sredstva za rešavanje tog problema. Sredstva smo obezbedili iz posebnog fonda za ekološku zaštitu i ona su juče uplaćena Beogradvodama", rekao je Vesić i dodao da će time biti rešen problem za naredne dve godine, a gradska vlast će pokušavati da trajno reši problem."

Vesić se osvrnuo i na reprogram duga i naplatu "Infostana", navodeći da su postignuti veoma dobri rezultati.

Kako je podsetio, od 1. juna je pokrenut reprogram duga, koji je povoljan za građane, a do juče je 7.479 lica potpisalo ugovor o reprogramu, ukupne vrednosti 1.023.104.000 dinara, što znači da su, na osnovu tog novca, otpisane kamate građanima vredne preko 150 miliona dinara i dat im je popust od 39 miliona.

Da jednokratno plati prihvatilo je 2.366 građana i oni su dobili najveći popust, istovremeno uplativši više od 120 miliona dinara direktno na račun "Infostana".

"Imamo manje od mesec dana do isteka roka 30. septembra i zato pozivam građane da ne čekaju poslednji dan, kada su najveće gužve, već da iskoriste priliku i uđu u reprogram", naglasio je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

220 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

13 h

Podeli: