Dva kupca hoće Železaru Smederevo

Esmark stil grup i Crveni oktobar zainteresovane su za kupovinu Železare Smederevo, potvrdili su za Danas u srpskoj čeličani.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

10:19

Default images

Radna grupa za privatizaciju Železare Smederevo razgovarala je sa predstavnicima američke firme Esmark stil grup i ruskog Crvenog oktobra i mogu da potvrdim da su obe kompanije zainteresovane za kupovinu smederevske železare, kaže izvršni direktor za finansije Bojan Bojković.

Privatizacija Železare Smederevo biće sprovedena u skladu sa odredbama novog Zakona o privatizaciji, a do raspisivanja tendera će doći u najkraćem mogućem roku, kaže on.

Činjenica je da do sada i nije bio pogodan trenutak za prodaju čeličane, jer je svetska ekonomska kriza posebno neugodno ugrozila poslovanje u toj grani. Međutim, stanje na tržištu je sada znatno bolje nego u prethodnom periodu, godišnji rast je dostigao tri odsto, čime se uvećala i potražnja proizvoda smederevske železare.

Inače, Crveni oktobar je ćerka-firma Uralvagon zavoda koja je u stoprocentnom vlasništvu ruske države. Jedan je od najvećih proizvođača čelika u Rusiji.

Esmark stil grup je ćerka-firma američke privatne korporacije Esmark i spada u red vodećih prerađivača i distributera ravno valjanog čelika, a treći je po veličini proizvođač čeličnih ploča u Sjedinjenim Američkim Državama.

Da li će ta kompanija učestvovati na tenderu za kupovinu Železare Smederevo najviše će zavisiti od procene Džona Gudiša, nekada prvog čoveka Ju-Es stila, koji se penzionisao, a sada radi kao konsultant u Esmarku. S obzirom da je Ju-Es stil bio vlasnik smederevske železare podrazumeva se da je Gudiš veoma dobro upoznat sa njenim stanjem i mogućnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: