Na sajtu Agencije 40.000 poseta

U prvih šest dana nakon objavljivanja spiska sa 502 preduzeća spremna za privatizaciju, sajt Agencije za privatizaciju zabeležio je 40.000 poseta.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 23.08.2014.

12:58

Default images

Najviše poseta na sajt Agencije za privatizaciju došlo je iz Srbije, rekla je Tanjugu vršilac dužnosti direktora Agencije Marijana Radovanović.

Pregleda, kaže, ima i iz SAD, Grčke, Nemačke i zasad jedino nisu zabeleženi iz Austrije, ali veruje da je to zato što Austrijanci u Srbiji imaju oko 400 predstavništava, pa se pretpostavlja da brojni pregledi dolaze iz tih predstavništva u Srbiji.

Od kako je poziv raspisan, 15. avgusta, primetno je interesovanje za gotovo sve sektore. Ipak, investitori se najviše zanimaju za sam postupak privatizacije.

"Naredne sedmice započećemo sastanke sa rukovodstvima tih preduzeća i sindikatima, jer i od njih želimo da čujemo mišljenje po pitanju najboljih modela privatizacije. Spajanjem vidjenja investitora i subjekata privatizacije doćićemo do finalnog rešenja prilikom predlaganja konačnog modela", rekla je Radovanovićeva za Tanjug.

To je, ističe, osnovna prednost novog Zakona o privatizaciji - interaktivan odnos sa investitorom.

"Ovo je prvi put da investitor ima šansu da učestvuje u kreiranju modela privatizacije. To je jako dobro jer smo u prethodnom periodu zbog jednostranosti zakona imali situacije da se kupcu nameće nešto što ne prati realne potrebe preduzeća, poput broja zaposlenih ili strukture investicionog programa", objašnjava Radovanovićeva.

Prema njenim rečima, investitor često zna bolje šta su realne potrebe preduzeća da bi ono u budućnosti bolje poslovalo.

To, medjutim, ne znači, dodaje, da će Agencija za privatizaciju i Ministarstvo privrede prihvatati sve njihove predloge, ali će ti predlozi biti dobra smernica za odredjivanje modela privatizacije.

Govoreći o najboljem modelu za velike sisteme, Radovanović je izdvojila strateško partnerstvo. Razlog je, kaže, pre svega što u tim situacijama strateški partner neće morati da ulaže novac u kupovinu imovine ili kapitala, već će unosom u preduzeće, recimo tehologije, povećavati vrednost te firme.

"Na primer, ako ulagač unese novu tehnologiju ili kupi licence koje će omogućiti izvoz proizvoda ili druge vrste investicija u svakom slučaju povećavaju vrednost preduzeća i omogućava povećavanje produktivnosti i realne zaposlenosti. Zato mislimo da je taj model posebno adekvatan za velike sisteme", zaključila je Radovanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: