Holcim i Lafarž prodaju i u Srbiji

Proizvođači cementa, švajcarski Holcim i francuski Lafrž, moraju da prodaju imovinu u vrednosti oko pet milijardi evra, da bi dobile saglasnost za spajanje.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2014.

19:39

Default images

Spajanjem bi nastala najveća svetska firma za proizvodnju cementa s godišnjim prometom od oko 44 milijardi dolara i firme moraju da se oslobode imovine u vrednosti pet milijardi evra, preneo je Rojters.

Kompanije su navele da traže zainteresovane za kupovinu svoje imovine u raznim zemljama, među kojima i u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji i Brazilu.

Uslove spajanja, prema Rojtersu, ispituju regulatorni uredi u 15 zemalja i Evropska komisija. Lafarž i Holcim potvrdili su danas da završetak fuzije očekuju najkasnije u prvoj polovini naredne godine.

Da bi nova kompanija dobila odobrenje regulatornih organa, moraće da smanji svoje imovine od 10 do 15 odsto ukupnih profita pre plaćanja kamata, poreza i otpisa (EBITDA).

Dva naveća proizvođača cementa na svetu, Lafarž i Holcim, objavili su nameru o spajanju u aprilu ove godine. Transakcija će se obaviti razmenom akcija, pri čemu će se jedna akcija Holcima menjati za jednu akciju Lafarža. Obe cementare imaju svoje fabrike i u Srbiji. Holcim je 2002. kupio cementaru u Novom Popovcu kod Paraćina, a Lafarž iste godine Beočinsku fabriku cementa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

23 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

16 h

Podeli: