Jedna ministarka dva "audija A6”

Državni revizor ustanovio da su 2012. sekretari i šefovi kabineta službena vozila koristili u privatne svrhe, piše Politika.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.07.2014.

16:32

Default images

Ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović, imala je na raspolaganju dva službena "audija A6”, prenosi list.

U slučaju da se jedan pokvari koristila je drugi.

Istu marku automobila, najomiljeniju među našim visokim činovnicima, koristili su državni sekretari, šefovi kabineta, direktori agencija i poverenici – za dolazak i odlazak sa posla, ali i van radnog vremena, u vreme praznika i vikendom iako nemaju pravo na vozača i automobil.

Sve ove, ali i mnoge druge pikanterije mogu se naći u Izveštaju državnog revizora o korišćenju službenih automobila za 2012. godinu.

Uredbom o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila propisano je da 330 službenih vozila može da koristi 38 osoba (predsednik Narodne skupštine, predsednik Republike, vlade i službe vlade, ministarstava). U realnom životu ovu privilegiju koriste svi uz obilate zloupotrebe.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, u januaru te godine svakodnevno je koristio službeni "audi A6” od 8.00 (8.30) do 17.00 ili 22.45 časova, a vikendom je redovno išao do Leskovca.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva i urbanizma, u oktobru je svakodnevno, pa čak i vikendom koristio istu marku automobila na relaciji Beograd–Požarevac, pri čemu se pređena kilometraža za istu relaciju razlikuje od dana do dana u rasponu od 168 do 400 kilometara.

Šef kabineta predsednika vlade u maju 2012. koristio je "audi” u lokalu sa kilometražom od 123 do 147 pređenih kilometara, a u decembru iste godine, u vreme državnog praznika 1. i 2. maja i 126 kilometara. Isto vozilo je u decembru 2012. godine prelazilo kilometražu u lokalu (Beograd) od na primer 155, 160, 178 kilometara. Vozilo je korišćeno svakodnevno (i u dane vikenda), najčešće u vremenu od 7.00 (8.00) do 20.00, a i do kasnih večernjih sati 23.00 (3.00).

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti koristio je takođe "audi A6”, svakodnevno (i u dane vikenda), najčešće u vremenu od 8.00 do 20.00, a vožnja se najkasnije završavala u 24.00. "Iz evidencija o ulasku ili izlasku vozila iz garaže nije se moglo utvrditi da je vozilo parkirano u garaži nakon završetka korišćenja, što upućuje na zaključak da je vozilo bilo na stalnoj upotrebi kod korisnika i da je korišćeno ne samo za potrebe obavljanja posla, već i za dolazak i odlazak sa posla”. Istu marku automobila koristila je i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, a njena vožnja se najkasnije završavala u 23.30.

Za pojedina ministarstva uopšte se ne zna koliko imaju automobila. Ministarstvo poljoprivrede je revizorima prijavilo 156 vozila, ali su oni na osnovu poslovnih knjiga utvrdili da ih ima još 250. Taj broj je tokom revizije rastao da bi se popeo do neverovatnih 841.

Takođe, podaci o pređenoj kilometraži koji su revizorima dostavljeni nisu pouzdani i prethodno provereni, jer je analizom utvrđeno da ne odgovaraju podacima iz putnih naloga, jer su zaokruživani na ceo broj (16.000, 42.000, 84.000 kilometara).

Ministarstvo zdravlja je u 2012, prema dostavljenim podacima, imalo prosečnu pređenu kilometražu od 9.534 kilometra.

Podaci o pređenoj kilometraži ne prikazuju pravo stanje korišćenja službenih vozila, zato što je kod većine vozila ukupno pređena kilometraža od dana nabavke do 31. 12. 2012. godine utvrđena tako što je ista podeljena sa brojem godina koliko se vozilo koristi. Da dostavljeni podaci nisu tačni, pokazuje primer više vozila za koja je utvrđeno da su u nekim mesecima tokom 2012. prešla veću kilometražu nego za godinu dana. Najbolji dokaz kako se "muvalo sa kilometražom” jeste primer iz Ministarstva poljoprivrede. Iako vozilo marke "nisan” nije registrovano, te nije ni korišćeno u 2012, revizijom je utvrđeno da postoji putni nalog za ovo vozilo za mesec maj te godine, prema kome je s njim napravljeno 3.024 kilometra tog meseca.

Revizori su utvrdili da su pojedini vozači dnevno, ukoliko su radili 30 ili 31 dan, bili angažovani po 24,2 do 25,5 sati. Pored toga, uvidom u evidenciju o dnevnom radu vozila, evidenciju i obračun prekovremenog rada, plan pripravnosti i isplatni listić za mesec oktobar 2012. godine, utvrdili su da je vozaču iskazan, obračunat i isplaćen veći broj sati za pripravnost od ostvarenih sati pripravnosti i to za 123,5 sata.

Kao posledica angažovanja vozača i potreba korišćenja vozila, za četiri meseca u 2012. godini, jednom vozaču je isplaćen prekovremeni rad u maksimalnom iznosu od 80 sati mesečno, iako je opštim propisima o radu, predviđeno da maksimalnih 80 sati može da bude isplaćeno ukupno za tri meseca u toku godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: