"Ogromno interesovanje za Telekom"

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da je interesovanje kompanija za kupovinu Telekoma Srbije ogromno.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 28.04.2014.

11:57

Default images

Krstić je za Pink kazao da je Vlada Srbije poslala jasnu poruku da država nije dobar vlasnik za Telekom Srbije i da će cena zavisiti od interesovanja i da će tender biti transparentan.

On je izrazio nadu da će cena biti zadovoljavajuća i da je cilj da se u toku 2015. godine ostvari najbolja moguća cena.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u ekspozeu najavio početak privatizacije Telekoma u prvih 100 dana vlade. On je reako da Telekom Srbije mora biti privatizovan kako bi održao korak sa konkurencijom.

Vučić je podsetio da se udeo Telekoma na tržištu mobilne telefonije smanjuje, kao i da više nema monopol na tržištu fiksne telefonije.

On je rekao i da će u Srbiji biti dodeljena licenca za 4G mrežu, a da država i Telekom trenutno nemaju sredstava da finansiraju izgradnju te mreže.

ProšliI tender za većinski deo Telekoma Srbija bio je raspisan krajem 2010. godine. Na osnovu procene privatizacionog savetnika, Vlada Srbije je tada odredila minimalnu cenu za 51 odsto akcija - 1,4 milijarde evra.

Tada se, međutim, javila samo jedna kompanija Telekom Austrija koja je ponudila ukupno 1,1 milijardu evra. I to sa uslovom da odmah isplati 800 miliona evra, a ostatak na rate. Vlada je ponudu odbila.

Većinski vlasnik Telekoma Srbije je država sa 58,11 odsto kapitala, petina su vlastite akcije kompanije, 14,95 odsto pripada građanima a 6,94 odsto zaposlenima i bivšim radnicima Telekoma.

Krstić je najavio i da će solidarni porez biti ukinut 1. jula, a da su prioriteti i rebalans budžeta i ratifikacija kredita UAE od milijardu dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: