Niko neće reciklažu u svojoj avliji

Reciklažna industrija je vrlo važna oblast u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, koja može biti i jedan od motora politike zapošljavanja nove vlade.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

08:09

Default images

To je ocenio direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović.

U reciklažnoj industriji u Srbiji direktno i indirektno danas radi oko 30.000 ljudi, rekao je, dodajući da se u našoj zemlji reciklira između 10 i 15 odsto otpada, što je daleko ispod proseka evropskih zemalja. Jedan od najboljih primera u EU je Belgija koja reciklira više od 90 procenata otpada, dok naša zemlja najbolje rezultate pokazuje u recikliranju ambalažnog otpada i tu je procenat recklaže oko 20 odsto, istakao je Radović. Podsetio je na to da se približava 2020. godina kada više nećemo moći da izvozimo opasni otpad, što trenutno činimo.

Iako u Srbji postoji obezbeđen provajder i finansiranje, ne možemo da nađemo adekvatnu lokaciju, najviše zbog nerazumevanja lokalnog stanovništa, rekao je Radović.

Prema njegovom mišljenju, najveći izazov za novu vladu i resorna ministarstva u ovoj oblasti biće pronalaženje ekonomskih instrumenata, kako bi se industrija reciklažnog otpada podigla na viši nivo.

Predstavnica Udruženja reciklera Srbije, Ana Petrović Vukićević, istakla je da je to udruženje u 2013. godini sakupilo 25 odsto manje otpada nego 2012, što je posledica nesolventnosti reciklažne industrije i to zbog toga što država ne ispunjava obaveze u zakonom predvidjenim rokovima.

Ona je podsetila da u okviru udružnja posluje 15 kompanija koje pokrivaju 80 odsto domaćeg tržišta, i koje direktno u stalnom radnom odnosu zapošljavanju 1.000 radnika, dok indirektno kroz sistem sakupljanja upošljavaju oko 10.000 ljudi.

Izvršni direktor Verano motorsa, Milan Vukasović, smatra da bi one kompanije koje ulažu u reciklažu trebalo da plaćaju umanjeni iznos za ekološku taksu. Takođe, on je predložio da se deo novca iz ekološke takse uloži u recikliranje stranih automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: