"Rat preživesmo, ali Radulovića..."

Simpo nisu zaustavili ni embargo, ni rat, ni inflacija, ali jeste bivši ministar Saša Radulović, kaže predsednik kompanije Simpo Dragan Tomić.

Srbija

Izvor: Beta, Nedeljnik

Četvrtak, 20.02.2014.

14:56

Default images

Tomić je u intervjuu Nedeljniku kazao da bi Simpo danas bio Ikea ili Kika, samo da je država imala sluha da pomogne njen razvoj. "Umesto toga, dobili smo Radulovića", kazao je Tomić.

Simpo je zbog "trzavica" sa Radulovićem, prema rečima Tomića, izgubio celo francusko i skandinavsko tržište. To je, kako je rekao, veći gubitak od onog prouzrokovanog time što Simpo ne radi četiri meseca, a 4.300 radnika ne prima plate.

"Francuzi ne samo da više neće da rade s nama, nego će nas tužiti za odštetu koju su pretrpeli zato što su kupcima uzeli pare, a nisu mogli da isporuče našu robu", naveo je predsednik Simpa.

On je izjavio da je ta vranjska kompanija na vreme izvršila sve svoje obaveze po Protokolu koji je potpisan sa bivšim Ministarstvom finansija i privrede i zaključku Vlade Srbije iz 2012 i optužio Radulovića da je odbio da prizna taj protokol i da je "postavio nove zahteve, koji čitava četiri meseca potpuno blokiraju rad Simpa".

Tomić je napomenuo da Protokol predviđa konverziju Simpovih obaveza državi u kapital države i davanje garancije za normalno funkcionisanje proizvodnje.

Simpo, kako je istakao, ima zakonski potpuno uređene odnose s državom po pitanju poreza i doprinosa, na potpuno isti način kao i stotine drugih firmi koje su u procesu privatizacije i koje su taj proces okončale i nakon toga izmirile svoje obaveze.

Prema njegovim rečima, Simpu nisu bile "oproštene" obaveze, niti je ta kompanija samovoljno odbila da ih plaća, već je zakonski regulisano da će one biti u celosti izmirene okončanjem procesa privatizacije.

"Na osnovu Zakona o privatizaciji i Izmena i dopuna Zakona o privatizaciji, obaveze Simpa i svih ostalih preduzeća u postupku privatizacije stavljene su u stanje 'otpusta', odnosno mirovanja, do okončanja procesa privatizacije, kada treba da budu namirene prodajom državnog udela u kapitalu Simpa", rekao je Tomić.

On je istakao da je sa Vladom Srbije dogovoreno da Simpo pokrene proizvodnju.

"Nadam se da ćemo uspeti da se vratimo na evropska tržišta. Nastavićemo saradnju s Ikeom, Kikom i drugim tradicionalnim dugogodišnjim partnerima", rekao je Tomić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

192 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: