Buvljak - glavna šoping destinacija

Srbija kupuje na bivljim pijacama. Građani sve češće za jeftiniju ali švercovanu robu, dok država gubi milione evra od poreza.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 08.12.2013.

16:39

Default images

Zbog lošeg standarda i pada kupovne moći građana , promet u trgovinskim lancima opada.

Nasuprot tome, ponovo raste prodaja švercovane robe, među kojom je često čak i hrana.

Od lap topa do detrdženta, sireva, kobasica i čokolade, Novosadska najlon pijaca ima bogatu ponudu. Prodaja ide odlično, jer građani sve više hranu i ostale kućne potrepštine kupuju na buvljacima

I u Nišu, sve je više kupaca koji na tezgama pazare robu za koju se ne izdaju računi.

Podatak da promet u trgovinskim lancima opada, a da se preselio na crno tržište posledica je lošeg standarda, ali i pitanje sprovođenja reformi, kaže ekonomista Goran Grubišić.

"Naravno da uvek na to utiče pad kupovne moći, jedna neizvesnost, još uvek prisutna velika stopa n nezaposlenosti, pa se ljudi okreću i na taj način u svom raspoloživom dohotku pronađu prostora da se realociraju u potrošačkoj korpi", objašnjava on.

Država na tome gubi milione evra, kaže Grubišić.

Da crno tržište cveta pokazuju i podaci svetske trgovinske organizacije, prema kojima je u Srbiju iz Mađarske izvezeno robe, uglavnom hrane u vrednosti od milijardu i 350 miliona evra, od toga je u zemlju legalno ušlo 800 miliona. Razliku u vrednosti od 550 miliona evra čini švercovana roba.

Osim u lošoj ekonomskoj situaciji, uzroke za prodaju na crno, treba tražiti i na drugom mestu. Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća smatra da je jedan od problema nadležnost čak četiri ministarstva.

"Prvo, tržišna inspekcija koja ne sme da dozvoli da se obavlja promet kod lica koja pravno nisu registrovana, zatim komunalna inspekcija koja ne sme dozvoliti da se obavlja promet tamo gde zakonom predviđeno, zatim policija koja to treba da asistira i spreči, pravosuđe koje treba da sankcioniše i kazni, i na kraju i poreska uprava koja treba da oporezuje one koji ne plaćaju ni jedan jedini dinar poreza", kaže on.

Iz udruženja za zaštitu potrošača upozoravaju da švercovana roba može ugroziti zdravlje građana, jer najčeće nema nikakvu deklaraciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: