Srbija

Sreda, 18.09.2013.

15:56

22 od 70 pumpi prodaju loše gorivo

Poslednjom inspekcijskom kontrolom ustanovljeno je da su 22 od 70 proveravanih pumpi, prodavale gorivo lošeg kvaliteta, prenosi RTS.

Izvor: RTS

Default images

Nije saopšteno o kojim pumpama je reč, ali će se to znati kada policija i sudovi završe svoj deo posla.

Za mesec dana kreće nova kontrola, a od naredne godine, po evropskim propisima kontrolom će morati da bude obuhvaćeno svih 1.200 benzinskih stanica. Problem je, međutim, što za sada u Srbiji ima samo 12 specijalizovanih inspektora.

Kakvog je kvaliteta gorivo u Srbiji najbolje pokazuje iskustvo vozača, koji kada rezervoar napune u nekoj od susednih zemalja, osećaju se veliku razliku u vožnji.

Tako ima onih koji kažu da je "razlika nebo i zemlja". "Prvo što na naše gorivo kola mnogo slabije idu, a mnogo više troše. Znači, gorivo nam je katastrofa, drugo skupo nam je", objašnjava jedan beogradski taksista.

Događa se i da u zavisnosti od pumpe na kojoj se toči gorivo, za isti iznos novca prelazi se različita kilometraža.

Brojne nepravilnosti registrovala je i tržišna inspekcija. Na 14 od 70 kontrolisnih pupmi u gorivu je bilo sumpora više od dozvoljene količine, jer rezervoari nisu bili očišćeni.

Još veća opasnost krije se iza dokumentacije koja se ne podudara sa karakteristikama goriva u prodaji. Na osam pumpi u Srbiji prodavalo se gorivo krajnje lošeg kvaliteta koje je najverovatnije ilegalno stiglo do nas.

Načelnik Odeljenja za tehnički nadzor Ministarstva trgovine Slaviša Petković kaže da su MUP-u prijavili saznanja o derivatu koji je mogao da izazove "katastrofalne posledice" na benzinskim stanicama,

"To što su ukrali akcizu od države je jedan aspekt priče, tu postoji i ovo, taj derivat je ugrozio bezbednost stanovništva, taj derivat je imao takve karakteristike da se palio bukvalno na sobnoj temperaturi i to je moglo da izazove vrlo katastrofalne posledice kako na samoj benzinskoj stanici tako i kod korisnika", rekao je Petković.

Šteta postoji i za vozače kojima zbog lošeg goriva propadaju pumpe, dizne, filteri na automobilima, kažu majstori. Događa se i da neki delovi izgore, kao vozaču koji je popravku platio 700 evra.

Majstor u auto servisu u Beogradu Miodrag Marković kaže da se događa da se prilikom konstatacije kvara ustanovi da su u samom rezervoaru od mnogo lošeg goriva izgorela creva, da su postala trula, a da je auto star dve, tri godine.

"Uopšte nije naivno sipati takvo gorivo zato što su posledice baš velike i skupe. Kod benzinskih agregata recimo može nešto da se sredi do 8.000, 10.000 dinara, kod dizel varijanta čak ide i do 100.000 dinara popravka takvih problema", objašnjava Marković.

U martu ove godine uhapšeno je devet osoba širom Srbije koji se sumnjiče da su lož ulje prodavale kao evro dizel i dizel D2. Tako su protivpravno stekle korist od oko sedam miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

4 h

Podeli: