Duh slovenski živeće....

Kada "Jat ervejz“ odleti u istoriju nestaće zauvek još jedan brend, nekada dobro poznat u svetu, koji je u sebi sadržao naziv stare države.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.07.2013.

16:59

Default images

Međutim, iako često na to zaboravimo, u Srbiji i dalje žive institucije i preduzeća koji se nisu odrekli prideva "jugoslovenski“. Prideva, koji i više od dvadeset godina posle propasti države iz čijeg imena je izveden i dalje otvara brojna vrata.

Samo pretraga na sajtu Agencije za privredne registre daje više od dvadeset naziva preduzeća u čijem imenu još živi "duh slovenski“.

Istina, ne malo ih je u stečaju. Tu su „Jugoremedija“, „Jugoslovensko rečno brodarstvo“, „Jugostan“, „Jugovideo“, „Jugohemija“, „Jugozona“, „Jugoimport“, „Jugodrvo“... Iz Kruševca i dalje, uglavnom diljem ove najnovije, skraćene, države putnike prevozi „Jugoprevoz“. Možda i nije neobično što je najviše jugoslovenskih brendova ostalo u biznisu - već godinama se pominje teza da je ekonomsko povezivanje bivših bratskih republika neminovnost. A takvu „zajedicu“ novinar Tim Džuda nazvao je - Jugosferom.

Biće potrebno mnogo vremena da „Er Srbija“ postane prepoznatljivo ime, menjaće se svi papiri, oznake, natpisi na poslovnicama i, što je najvažnije, novo preduzeće neće imati pravo na idealna vremena sletanja i poletanja na svetskim aerodromima koja je imao „Jat“.

Značaj prideva „jugoslovenski“ još je vidljiviji u nazivima značajnih kulturnih institucija. Muzej istorije Jugoslavije ubedljivo je najposećeniji muzej u Srbiji. Pa ipak, malo malo, pa neko pokrene pitanje zašto se Jugoslovenska kinoteka ili Jugoslovensko dramsko pozorište i dalje tako zovu. Ime stare države još na neki način živi i u nazivu državne novinske agencije Tanjug, a značenja nekadašnje skraćenice - Telegrafska agencija nove Jugoslavije - verovatno se malo ko seća. Na kraju, iako sa fabričkih traka u Kragujevcu odavne silazi „fijat“, na ulicama se i dalje dobro drži nekadašnja dika domaće automobilske industrije - „jugo“. 'JU GRUPA''

Jedan od osnivača legendarne „JU grupe“ Žika Jelić, kaže za Novosti da nikada nije razmišljao da promeni naziv benda.

"Kada je počeo raspad Jugoslavije razni ljudi su zvali Dragog i mene i stalno nas zapitkivali kada ćemo da promenimo naziv u „Srpska grupa“ ili nešto slično", priča Jelić.

"Međutim, do danas nismo pristali na to, niti ćemo ikad promeniti ime. Čak i da promenimo ime to ne bi uticalo na naše pesme i njihov kvalitet. To ime više i ne doživljavamo kao neku vezu sa bivšom državom. Dobro sam svestan da je to završena priča i nisam jugonostalgičar. Naravno, ostaju lepe uspomene i prijateljstva iz tog vremena".

SLUČAJ JDP

Buru u javnosti podigla je nedavno polemika oko toga da li je Jugoslovensko dramsko pozorište zaslužilo status ustanove kulture od nacionalnog značaja s obzirom na to da je - jugoslovensko. Na takvu primedbu akademika Ivana Jevtića, predsednika komisije koja je odlučivala o statusu institucija, v. d. direktora JDP Tamara Vučković tada je odgovorila da je polemika oko imena - nepotrebna.

"Komisija treba da raspravlja o kvalitetu rada jedne ustanove, njenom kontinuitetu i značaju koje JDP svakako ima. Osnivač JDP, Skupština Beograda, jedina ima pravo da predloži promenu imena", rekla je tada Tamara Vučković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: