U više odvojenih sastanaka između srpskih i ruskih predstavnika bilo je govora o kupovini ruske vojne tehnike za modernizaciju srpske avijacije.Takođe, dogovaralo se i o plasmanu velikih količina srpskih poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište, pišu ruski mediji.

Mediji pišu da kao zbir ove robne razmene između Srbije i Rusije, moglo bi se krajnje pojednostavljeno reći da se ovih dana vode razgovori o uzajamno korisnoj trgovini u kojoj Srbija treba da dobije ruske vojne radare i savremene borbene avione u zamenu za srpsko voće i povrće.

Srpski potpredsednik vlade i ministar odbrane je u Moskvi gde razgovara sa ministrom odbrane Ruske Federacije o najavljenoj kupovini ruskih radara i vojnih aviona tipa „MIG 29 MM2“, za koje je rekao da će po svoj prilici biti nabavljeni putem kreditnog aranžmana. A kada se radi o srpskom izvozu na ogromno rusko tržište, to je bila tema sastanka održanog u Beogradu, na kome je privredna delegacija iz Rusije pokazala interesovanje i spremnost da se u najkraćem mogućem vremenskom roku zaključe poslovni sporazumi sa proizvođačima hrane iz Srbije.

Pri tome su visoki predstavnici dveju vlada razmatrali mogućnosti kako da se poveća izvoz srpskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju, a pre svega plasman na moskovsko tržište. Sasvim konkretno, članovi ruske delegacije su pokazali nameru da daju svoj doprinos u vezi otvaranja velikog logističko-distributivnog centra za srpske proizvode u Moskvi, a prisutni predstavnici najvećih ruskih trgovinskih lanaca i distributivnih centara su na tom sastanku u Beogradu pre svega pokazali svoju zainteresovanost za uvoz srpskog voća, povrća, a takođe i vina, mesa i mlečnih proizvoda. Kao zaključak pomenutog sastanka, rečeno je da bi na taj način vrednost razmene između dve zemlje, samo u oblasti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, vrlo brzo mogla biti udvostručena, a to znači da bi mogla iznositi pola milijarde dolara na godišnjem nivou, piše Glas Rusije.

S obzirom da je u isto vreme u Beogradu boravila i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, koja je iznela svoje izuzetno loše mišljenje o stanju srpske ekonomije, rekavši da je Srbija u recesiji i da će završiti godinu sa budžetskim deficitom od celih 8% BDP-a, te da Srbija svoj model razvoja mora da zasniva na izvozu - onda je utoliko jasnije u kojoj meri je važno povećanje srpskog izvoza u Rusiju.

A koliko je privredno stanje ozbiljno i zabrinjavajuće, govori i izjava vicepremijera Vučića, koji je nedavno doslovno izjavio da ima "noćne more zbog stanja srpske ekonomije“, te da mora razmotriti sa Dačićem "kako da izleče srpsku ekonomiju“.

Međutim, šta god da razmotre, jasno je da su mogućnosti značajnijeg srpskog izvoza na tržište Evropske unije prilično ograničene zbog zatvorenosti tog tržišta za ovdašnje nekonkurentne proizvode. Navodi se da se otuda jasno vidi prednost koju pruža Sporazum o slobodnoj trgovini, koji Republika Srbija ima sa Ruskom federacijom, a koji daje priliku srpskim poljoprivrednim i drugim proizvodima da se izvoze u Rusiju bez plaćanja carina. Drugim rečima, to znači da je hrana iz Srbije na ruskom tržištu jeftinija od svih drugih poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije čak za jednu petinu, što je čini konkurentnom i poželjnom.

Stoga, ukoliko se taj potencijal srpsko-ruske ekonomske saradnje u narednom vremenu iskoristi u punom obimu, kako se navodi, možda u tom slučaju vicepremijer Vučić više neće imati noćne more i nemirne snove zbog sadašnjeg stanja srpske privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: