Srbija u vrhu po zaradi frilensera

Frilensing doživljava globalnu ekspanziju, a da Srbija prati ovaj trend i poseduje izraziti potencijal, pokazuju podaci iz 2012. godine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.03.2013.

15:45

Default images

Prema tim podacima, u poređenju sa 2011. zabeležen je porast broja frilensera od 60%, kaže Kjetil Olsen, potpredsednk Elance-a za Evropski region.

Prema podacima o zaradama iz oblasti frilensinga, Srbija je na 12. mestu na svetu, a 5. u Evropi, sa prosekom radnog sata od 19.5 dolara. Oni najčešće rade sa klijentima iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Velike Britanije, kaže Olsen.

Upitnik koji je Elance postavio svojim frilenserima pokazuje da je 77% srpskih frilensera samoinicijativno počelo da se bavi ovim poslom. 44 % se izjasnilo da je frilensing njihov primarni izvor prihoda, kao i da vole da budu ”sopstvene gazde”, da imaju kontrolu nad sopstvenim rasporedom i načinom rada, kao i da nisu bili primorani da postanu frilenseri zbog manjka mogućnosti na tržištu rada. Tri četvrtine srpskih frilensera smatra da su zadovoljniji kada rade ovaj posao u poređenju sa drugim načinima rada.

Kada je reč o kvalitetu rada srpskih frilensera, njima je u 2012. godini bilo dodeljeno 4,789 poslova, što predstavlja porast od 70% u poređenju sa 2011. godinom. Zabeležen je i skoro sličan porast zarada (69%) u 2012. godini u odnosu na 2011. Najviša primanja imaju programeri i IT stručnjaci sa prosečnom zaradom od 21.7 dolar na sat, a prate ih grafički dizajneri sa 20.1 dolarom na sat.

“Naš plan je da privučemo još više talenata koji žele da postanu onlajn frilenseri, da angažujemo naše kadrove koji će širom Srbije držati treninge mladim frilenserima, kako bi oni mogli da ostvare uspeh na Elance platformi", kaže on.

Srbija je u Top 5 zemalja u Evropi po zaradama frilensera

Jedna od činjenica koje dokazuju da Srbija ima visok potencijal za frilensing su zarade. Srpski frilenseri su u periodu od 2007. do 2012. godine zaradili 5,46 miliona dolara. Srbija je uspela da pretekne zemlje kao što su Australija i Nemačka. Interesantna informacija je da je u ovoj grupi Srbija zemlja sa najmanjom populacijom, te su i dobijeni rezultati vredni pažnje. Zemlje koje su u samom vrhu na ovoj listi su SAD ( sa 169,61 miliona dolara) Indija (168,05 miliona dolara) i Pakistan (40,7 miliona dolara).

Najveći deo zarade frilensera iz Srbije dolazi iz IT i kreativne industrije. U IT oblasti Srbija je zaradila 3 miliona dolara, dok je u kreativnoj industriji zarada bila oko 2,2 miliona dolara. Druge oblasti koje imaju visok potencijal i priliku za veću zaradu su marketing i operativna industrija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: