NBS: Izbori bi još dozidali cene

Vanredni izbori povećali bi neizvesnost u domaćoj privredi, kaže Veselin Pješčić, viceguverner. Pad inflacije tek na proleće, ukazuju u NBS, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

21:25

Default images

Vanredni parlamentarni izbori povećali bi neizvesnost u domaćoj privredi, uslovili bi odlaganje investicija i priliv kapitala iz inostranstva, što bi se verovatno odrazilo i na devizni kurs u smeru slabljenja dinara, kaže Veselin Pješčić, viceguverner NBS.

On podseća na to da je Srbija relativno skoro imala izbore, koji su uticali negativno na ekonomska kretanja.

"Svi znamo kakve su bile posledice tih izbora što se tiče makroekonomskih kretanja", kaže Pješčić.

"Imali smo pogoršanje platnog bilansa, oštre depresijacijske pritiske na kurs, usporavanje priliva direktnih stranih investicija i izostanak priliva portfolio investicija."

Kada je reč o inflaciji, najveći udar cena očekuje nas krajem marta ove godine. Prema proceni Narodne banke Srbije, inflacija će dostići svoj vrh od gotovo 14 odsto upravo idućeg meseca, da bi od aprila počela da pada i svela se na maksimum 5,5 odsto do kraja godine.

"U narednom periodu očekujemo dalji rast međugodišnje inflacije, pre svega kao posledicu niske baze i rasta regulisanih cena. Poskupljenje struje od 12 odsto uticaće na rast inflacije za 0,8 procentnih poena. Očekuje se da od drugog kvartala inflacija počne da pada i da se krajem godine vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja", kaže Veselin Pješčić..

Neizvesnost ove projekcije, prema njegovim rečima, tiče se kretanja cena hrane i regulisanih cena, koje kroji država. Takođe, na domaću inflaciju odražavaju se i kretanja u međunarodnom okruženju, pre svega svetske cene nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: