Potvrđeno: Rusi "pale" Železaru

Ministar Mlađan Dinkić rekao je u Moskvi da je će ruska kompanija Uralvagonzavod investicioni plan za pokretanje rada Železare u Smederevu dostaviti u februaru.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Subota, 12.01.2013.

10:44

Default images

"Uralvagonzavod je završio kompletnu tehničko-tehnološku analizu za potencijalna ulaganja u smederevsku "Železaru".

U prvoj polovini februara njihovo rukovodstvo će doći u Beograd i predložiti model dalje saradnje na pokretanju "Železare", rekao je Dinkić.

Dinkić je kazao da su mu iz "Uralvagonzavoda" preneli da će u "Železaru" morati dosta da se investira, pre svega u profitabilnije proizvode višeg stepena obrade, kao što su beli limovi, ali i da su već napravili model kako pokrenuti visoke peći.

Finansijski direktor i zamenik generalnog direktora "Uralvagonzavoda" Ruslan Kondrašov rekao je će ta kompanija najkasnije do polovine
februara predložiti jednu od dve varijante za pokretanje smederevske "Železare".

"Postoje dve varijante - prva je da u projekat uđemo zajedno sa Vladom Srbije, a druga je da samostalno pristupimo kupovini sto odsto akcija ove kompanije" izjavio je Kondrašov.

Dinkić se sastao u Moskvi i sa predsednikom borda direktora ruske VTB banke Andrejem Kostovim sa kojim je razgovarao o mogućnostima finansiranja projekata u Srbiji.

"Dogovorili smo se da oni finansiraju ove krupne investicije koje su neophodne da bi smederevska "Železara" radila, ne samo punim kapacitetom, već i profitabilno. Razgovarali smo i o drugim projektima u Srbiji, ali nama je zaista prioritet, najveći izazov i najteži posao pokretanje "Železare" u Smederevu i ne žalimo truda da dođemo do najboljeg rešenja", istakao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: