Od severa Kosova novi Dubai?

Bivši predsednik Kosova i potpredsednik Vlade Bedžet Pacoli založio se za stvaranje slobodne ekonomske zone na severu Kosova poput Džebal Alija u Dubaiju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2012.

12:57

Default images

U intervjuu frankfurtskim Vestima, Pacoli se založio za direktan dijalog Kosova i Srbije i za ekonomsku saradnju, ukidanje granica i uvođenje slobode kretanja ljudi, robe i kapitala.

"Sever je bolna tačka i bilo bi puno jednostavnije kada bi Kosovo direktno razgovaralo sa Srbima kako živeti dalje, ekonomski saradjivati, ukinuti granicu, omogućiti slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala. Smatram da je na severu odavno trebalo da se interveniše investicijama", rekao je Pacoli.

Prema Pacolijevoj viziji, slobodna ekonomska zona obuhvatala bi severni deo Kosova, unutar današnje virtuelne granice severa, uključujući južni deo Mitrovice.

"Ona bi u narednih 20 ili 30 godina mogla da donese nekoliko hiljada novih radnih mesta godišnje. Jer, ako neki proizvodjač Nemačkoj plaća do 50 odsto poreza, a u slobodnoj zoni jednom plaća porez od pet odsto - to je za njega raj! Kao uzor bi se mogao uzeti Džebal Ali u Dubaiju", rekao je Pacoli.

Prema njegovim rečima za funcionisanje slobodne ekonomske zone potrebno dovesti velike investitore, koji bi potom raspisali konkurs za radna mesta.

"Ti investitori postoje i pitaju me kada će se stvoriti uslovi za njihovo poslovanje u ekonomskoj zoni. Kada bi oni došli i raspisali konkurs za radna mesta, garantujem da bi se mnogo ljudi prijavilo i da ne bi ni primetili da postoji takozvana "granica" na Ibru", tvrdi Pacoli.

Pacoli je rekao i da, kada slobodna ekonomska zona zaživi, niko u Prištini, Mitrovici ili Beogradu neće primat davati politici nego ekonomskom razvoju.

U intervjuu Pacoli je izrazio spremnost za razgovor i saradnju sa Srbima na severu Kosova.

"Predsednica Kosova je pokazala spremnost da se sretne sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Ja sam uvek verovao da bismo u direktnom razgovoru lako došli do rešenja za probleme koji muče obe strane", kazao je lider Alijanse za Novo Kosovo.

Pacoli je osudio incidente i napade na Srbe na Vidovdan.

"Ne sviđa mi se šta se desilo, i sa jedne i sa druge strane. Skidanje majica svakako nije dobra slika koja je o nama poslata u svet. Ali to je akcija koja je bila provocirana od strane posetilaca i ja hoću da verujem da ce sledeći put biti bolje, i da se tako nešto nikada nece ponoviti", smatra Pacoli.

Pacoli je kazao i da, pored Srba i Albanaca, na severu Kosova postoje "kriminalne grupe koje su dobro povezane, dobro zaradjuju i nanose štetu i srpskoj i kosovskoj ekonomiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

10 h

Podeli: