Građani glasali protiv reformi?

Rezultati opštih izbora u Srbiji pokazuju da su građani glasali protiv ekonomskih reformi i za povratak komunističkog sindroma, kažu stručnjaci.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 07.05.2012.

14:32

Default images

Ekonomista Miodrag Zec ocenio je da prvi rezultati izbora i veliki uspeh Socijalističke partije Srbije pokazuje da se „komunistički sindrom vraća na velika vrata u Srbiju“.

„Vraća se komunističko načelo da je društvo, društvo raspodele, a ne stvaranja, kao i da se ključna pitanja gube ili dobijaju politički na raspodeli, a stvaranje je manje važna stvar“, kazao je on. Zec je naglasio da to nikako nije dobro za dugoročno funkcionisanje društva i da će računi koji se odlažu ipak stići na naplatu.

Prema njegovim rečima, na ovim izborima veliku podršku su dobile socijalne ideje koje znače povratak na staro, odnosno ideje socijalne pravde – biće, daćemo, rešićemo.

„Ono što čeka vladu ma kakva ona bila, zahtevaće sve suprotno od izbornih poruka, umesto – dobijaćete više, a radićete manje, ovde ćete dobijati – radićete više, a dobijaćete manje“, kazao je Zec.

„Građani Srbije su nagradili nosioce najpogubnijih ekonomskih ideja, glasali su za to da buduća vlada ne čini nikave ekonomske reforme, da se problemi guraju pod tepih i suštinski pokazali zadovoljstvo trenutnim stanjem“, rekao je ekonomista Aleksandar Stevanović.

Prema njegovim rečima, jedine dve stranke koje su zaista dobitinici izbora su Socijalistička partija Srbije (SPS) i Ujedinjeni regioni Srbije (URS). O uspehu SPS-a, kako je objasnio, govori broj glasova koje je dobila ta stranka, dok je uspeh URS-a to što je prešao cenzus.

„URS je predizborni program uradio na negiranju svega što je stranka radila u prethodnom periodu učestvujući u vlasti i za očekivati je bilo da će građani to kazniti na izborima, što se nije desilo, rekao je Stevanović.

On je istakao da se SPS i URS zalažu za nereformisanje javnog sektora, ili njegovih delova koji su najveći problem, kao i za veći upliv države u privredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: