Remont letelica možda u Ukrajini

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je Srbija zainteresovana da remont nekih naših letelica bude obavljen u Ukrajini.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 20.03.2012.

13:20

Default images

Šutanovac je o tome razgovarao sa ministrom odbrane Ukrajine u Beogradu, a tema sastanka bila je i mogućnost zajedničkog nastupa odbrambenih industrija dve zemlje na trećim tržištima.

Srpski ministar je podsetio da je Ukrajina jedan od svetskih lidera u proizvodnji i prodaji naoružanja, odnosno da se nalazi na 11. mestu svetske liste izvoznika, a da ta zemlja takođe obavlja remont i modernizaciju jednog broja aviona i helikoptera koji se koriste u Vojsci Srbije. "Ukrajina je jedna od najjačih zemalja vezano za vojne letelice. Oni proizvode avion Antonov-26, koji mi posedujemo u vazduhoplovstvu, i obavljaju modernizaciju ruskih helikoptera Mi-8, Mi-17, Mi-24 i Mi-35, a za sve te modernizacije mi smo zainteresovani", rekao je Šutanovac.

On je istakao da je Vojno tehnički institut razvio više proizvoda iz oblasti naoružanja i vojne opreme, uključujući i bespilotne letelice, i da želimo da sa tim prioizvodima zajednički nastupimo na trećim tržištima.

"Pored dosadašnje saradnje u oblasti remonta i modernizacije, očekujemo da udružimo zajedničke snage u plasman proizvoda na treća tržišta", rekao je ministar odbrane Srbije.

Srpski ministar je dodao da je Srbija, takođe, voljna da sa Ukrajinom podeli iskustva iz procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Ukrajinski ministar odbrane rekao je da su razgovori protekli u srdačnoj atmosferi a da su obuhvatili širok spektar pitanja vojne i vojno-tehničke saradnje.

"Zaključili smo da u odnosima dve zemlje nema problema koji ne mogu da se reše i ne očekujemo da se takvi problemi pojave", rekao je Dmitar Salamatin.

On je izrazio interesovanje za iskustva Vojske Srbije u procesu reforme i podsetio da je i u Ukrajini u toku reorganizacija oružanih snaga.

Salamatin je dodao da su mogućnosti Ukrajine u poslovima modernizacije i remonta naoružanja poznate širom sveta, i kao primer naveo da je od odbrambene industrije ta zemlja prošle godine prihodovala milijardu dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: