Ratarima jeftiniji dizel za setvu

Vlada Srbije usvojila je uredbu o regresiranju dizel goriva za prolećnu setvu, a predviđeno je subevcionisanje sa 60 dinara po litru goriva D-2 i evrodizela.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 10.03.2012.

09:50

Default images

"Pravo na regresiranje dizel goriva D-2, odnosno evrodizela, imaju registrovani poljoprivredni proizvođači u količini koja se određuje u zavisnosti od biljne kulture po hektaru prijavljenog obradivog zemljišta", rekao je ministar poljoprivrede Dušan Petrović.

Tako će građani osim paprenih akciza koje plaćaju kroz cenu goriva, sada iz budžeta dodatno dotirati i cenu dizela za prolećnu setvu. Uredbom je predviđeno da uzgajivači žitarica i industrijskog bilja imaju pravo na najviše 40 litara po hektaru, proizvođači krmnog bilja do 30 litara, aromatičnog i lekovitog bilja do 50 litara, povrća do 75 litara, dok proizvođači voća i grožđa, sadnog materijala i oni koji se bave hortikulturom imaju pravo na maksimalno 100 litara regresiranog goriva po hektaru.

Fizičko lice može podneti zahtev na osnovu ove uredbe samo jednom, a sredstva za regresiranje se ne odnose na pašnjake, ribnjake, bare i drugo neplodno zemljište.

Petrović je kazao da će poljoprivrednici dobiti bonove za regresiranje goriva za koje će moći da se prijave od 13. marta u filijalama Trezora Ministarstva finanasija ili kod 1.300 poljoprivrdnih savetovadavca.

Gazdinstva će za regresiranje, dodao je, moći da konkurišu bez obzira na to da li su platila doprinose za penzijsko osiguranje.

Zahtev za ostvarivanje prava za regresiranje dizel goriva podnosi se u dva primerka Ministarstvu finansija - Upravi za trezor ili preko asistenta savetodavca od 13. marta do 9. aprila ove godine.

U Ministarstvu ukazuju da će se novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara, kazniti registrovani poljoprivrednik ako ne obavi prolećne radove za kulture na površinama navedenim u Registru u skladu sa podnetim zahtevom.

Petrović je kazao da je raspisan javni poziv ovlašćenim dostributerima goriva koji žele da daju ponudu i očekuje da će u četvrtak biti definisana konačna cena goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: