Pajtić: Trenutno spašavamo 27 firmi

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je trenutno 27 kompanija u programu spasavanja loše privatizivanih vojvođanskih kompanija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2012.

15:12

Default images

U tim kompanijamam radi više hiljada ljudi i za njih je vezano više desetina koopernata, rekao je on prilikom posete zrenjaninskom Žitoproduktu, koji je u tom programu Vlade Vojvodine.

Pajtić je podsetio da je pokrajinska vlada pre dve godine pokrenula projekat spasavanja kolektiva koji imaju perspektivu i tradiciju, a koji su bili praktično upropašćeni lošom privatizacijom ili neodgovornim poslovanjem nakon privatizacija. "Taj program mera podrazumeva uključivanje svih onih instrumenata kojima pokrajinska Vlada raspolaže i dodatno angažovanje u pronalaženju strateških partnera, tržišta, mogućnosti investicija u kompanije", istakao je on.

Rezultati tog programa se, kako je rekao Pajtić, već vide u mnogim kolektivima gde se ranije dešavalo da radnici nisu primali plate, kao što je to slučaj bio u Žitoprooduktu, koji je bio potpuno blokiran i zbog čega je bilo ugroženo snabdevanje hlebom.

Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je rekao da je Žitoprodukt obnovio poslovanje i da godinu dana nakon toga od 144 radnika radi 126, "bilo kroz zakup slovenačke kompanije Dondon, bilo u samom Žitoproduktu".

"Slovenački partner je ne samo revitalizovao Žitoprodukt već i pekaru u Kikindi i Fidelinku, a u medjuvremenu je uz pomoć države dubioza i blokada od preko 300 miliona dinara skinuta", rekao je on.

Vasin je istakao da će slični projekti biti realizovani i u zrenjanskom Ipoku, Banat semenu i dodao da će stečaj u zrenjaninskom Luksolu biti završen i firma oporavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: