Srpski borbeni avion ipak samo san?

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da bi Srbija mogla da nastavi rad na projektu višenamenskog borbenog aviona, ali samo u kooperaciji.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 23.01.2012.

12:54

Default images

Obilazeći Vojnotehnički institut u Žarkovu, Šutanovac je podsetio da je pred raspad SFRJ u institutu bio razvijan i višenamenski nadzvučni borbeni avion.

Nakon posete Tranšoničnom tunelu, koji služi za ispitivanje aerodinamičkih osobina novih letelica i koji je jedini te vrste u ovom delu Evrope, on je rekao da Srbija ima stručnjake koji bi mogli da nastave taj projekat.

Međutim, kako je dodao, država više nema ekonomske kapacitete za tako nešto, kao i da sve vodeće zemlje u svetu tako složene avione razvijaju u kooperaciji. Srbije ne bi mogla samostalno da radi na tom projektu, osim ako bi imala saveznika u tom poslu, kazao je Šutanovac.

Upitan za zajedničke projekte Šutanovac je kazao da se u tunelu za ispitivanje letelica, a koju su ambasadori i vojni izaslanici danas obišli, trenutno odvija zajednički projekat sa zemljom koja je moćna i jaka u odbrambenoj industriji, ali da se radi o poverljivom projektu.

U VTI 20 miliona evra

Šutanovac je najavio da će ministarstvo na čijem je čelu, uprkos smanjenju budžetskih izdvajanja, ove godine investirati oko 20 miliona evra u razvoj kapaciteta i projekte Vojno-tehničkog instituta (VTI) u Žarkovu.

"Mi smo u proteklih nekoliko godina svake godine investirali novac sa željom da VTI ponovo bude lider, ne samo u regionu, nego i šire", rekao je Šutanovac novinarima nakon prezentacije mogućnosti te vojne naučne ustanove ambasadorima i vojnim izaslanicima akreditovanim u Srbiji.
Ministar je ocenio da je taj institut "srce i mozak" odbrambene industrije Srbije i podsetio da je, od svog osnivanja, ta ustanova razvila oko 1.300 proizvoda iz oblasti naoružanja i vojne opreme ali i za civilne potrebe. Šutanovac je dodao da su svi najveći izvozni projekti koje je ostvarila odbrambena industrija Srbije pokrenuti u VTI-ju i zbog toga izrazio veliko zadovoljstvo zbog posete ambasadora i vojnih izaslanika jer se tako otvara mogućnost da bude nastavljena međunarodna saradnja.

Govoreći o edukativnim kapacitetima VTI-ja, on je rekao da je u prethodnom periodu 25 alžirskih oficira završilo poslediplomske studije na institutu a da se uskoro očekuje nova grupa stranih starešina koji će svoje školovanje nastaviti u Beogradu.

Američka ambasadorka Meri Vorlik rekla je, nakon posete VTI-ju, da je imala veliko zadovoljstvo da se upozna sa ogromnim mogućnostima instituta i izrazila nadu da će SAD ostvariti saradnju s tom ustanovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: