Ponedeljak, 23.01.2012.

12:54

Srpski borbeni avion ipak samo san?

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da bi Srbija mogla da nastavi rad na projektu višenamenskog borbenog aviona, ali samo u kooperaciji.

Izvor: Beta

Srpski borbeni avion ipak samo san? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

118 Komentari

Sortiraj po:

dobronameran

pre 12 godina

Ove godine Republika Srbija slavi 100-godišnjicu vazduhoplovstva. Nemerljiv doprinos razvoju istog dao je Vojnotehnički institut. Avioni projektovani u vojnotehničkom institutu i danas su, nakon više od 30 godina, u operativnoj upotrebi, ne samo u srpskoj vojsci, nego i u nekim stranim vazduhoplovstvima (Mijanmaru, Libiji, Iraku), što je samo dokaz njihovog kvaliteta, odnosno znanja i iskustva stručnjaka VTI-a.
To je činjenica koja se nemože prenebreći, koliko god to bolno bilo za ''gospodu'' koja se, zarad potreba dnevne politike, utrkuje da pljuje na sve što je plod nečijeg ozbiljnog rada.
''Poznavaoce'' prilika u odbrambenim tehnologijama koji su primetili da razvoj pojedinih sredstava u VTI-u traje dugo, podsetio bih da je naučnoistraživački rad u direktnoj zavisnosti od investiranja u ljude, opremu i projekte. Uvažavajući činjenicu da je od 1990. do 2009. godine, zbog svega što se dešavalo sa našom zemljom, ulaganje u istraživanje i razvoj naoružanja bilo skoro simbolično, nije ni bilo realno da se završe skupi projekti tipa BUMBAR i slični. U poslednje dve godine situacija se drastično poboljšala, a rezultate rada VTI-a su svi zainteresovani mogli videti na poslednjem sajmu naoružanja u Beogradu, prošle godine.

Šone

pre 12 godina

Zlobni senzacionalizam napravio je od ove posete VTI sprdnju; opaska o nekadašnjem projektu supersonika SFRJ izrečena je uzgred, pri prolasku pored test modela Novog Aviona pored transsoničnog tunela (da, tranSSoničnog, a ne tranŠoničnog). Potpuno je jasno da od tog projekta nikada neće biti ništa, a ova rečenica koja je dospela u naslov (!!) je izrečena da ilustruje sposobnosti i potencijale stručnjaka VTI, a ne kao namera da se sa projektom nastavi.
Ulaganje u VTI je nešto najbolje što vojska i ministarstvo rade, jer je ulaganje u stručnjake i istraživanje - ulaganje u dugoročnu budućnost, nešto što jednu zemlju od kupca i konzumenta pretvara u potencijalnog konkurentnog proizvođača i prodavca.
Uzgred, bespilotne letelice za vojsku su drastično različite od proizvoda "malih i srednjih firmi po svetu", jer zahtevaju nekoliko potpuno zaštićenih kanala komunikacije sa komandnim centrom u realnom vremenu. To veze nema sa komercijalnim teledirigovanim igračkama za bogate besposličare.

Igor

pre 12 godina

@Robespjer
...da pojasnim, u pitanju nije maketa vec model za tunelska ispitivanja...verovatno bas u tom trans-zvucnom tunelu...
Elem, kao bivsi fan vazduhoplovstva sa dubokom licnim insajderskim iskustvom, mogu reci da smo nekada imali opak potencijal, koji se ne sumnjam do sada dobrano urusio i veliko je pitanje sta je realno ocekivati od domace vazduhoplovne industrije.
Avion kao sistem, je kompleksan sklop te je samim tim cak i bivsa nam zemlja imala velike probleme da resi neke bazne elemente (lep primer je upravo taj mlazni motor, koji je dobrano osakatio perfomanse Orla, posebno po pitanju nosivosti)...neki problemi se nisu mogli resiti niti u saradnji dve zemlje (nrp Rumunija)...ergo...domaci vazduhoplov, tog nivoa zaista predstavlja misaonu imenicu i trosenje i onako malih kako strucnih tako i novcanih resursa.
Uz prethodno receno, treba napomenuti kako domaci vazduhoplovni prozivod omogucava kako tehnoloski napredak tako i samodovoljnost u odredjenom smislu (lavovski deo sati borbenih naleta tokom NATO agresije, odradili su piloti upravo na Orlovima, bez radara, FLIR-a...i slicnih zezancija...ko zna mozda su uspesno i lansirali koji Maverick, to bi me radovalo!)...ukoliko se radi pametno, i na duge staze, izrada domaceg borbenog vazduhoplova nije cista iluzija, no mora se gledati racionalno i imati na umu stvarnu potrebu vazduhoplovstva za jurisnikom, realno jeftinijem prozivodu...koji svejedno opet ostavlja mnoga pitanja otvorenim.

Predrag

pre 12 godina

Hajde da krenemo prvo od bicikle, da li mozemo da proizvedemo, dobar, kvalitetan i jeftin bicikl. O avionima prepustimo da razmisljaju experti za 25 vek, prvo da vidimo za bicikl.

odliveni mozak

pre 12 godina

zemlja zove srbiju!
srbijo, na cemu si?
srbijo, gadno si se istripovala.
srbijo, nisi u stanju, ne da napravis put, nego nisi u stanju da popravis udarnu rupu na putu kako treba, a hoces da razvijas borbene avione...
a mediji spinuju li spinuju....

Bogdan M.

pre 12 godina

Ima Srbija i kapacitete i intelekte za samostalnu proizvodnju aviona! Samo je potrebna vlast koja će raditi u interesu ove zemlje i naroda.

Shankly

pre 12 godina

Jesu ovi ludi? Razvoj konkurentnog borbenog aviona kosta 100+ milijardi, to mogu da priuste sebi Ameri, Rusi, Kinezi i Evropa (cela). Vec vidim maskotu naseg aviona: GRUNF uz slogan (T)ko l(j)eti, vr(ij)edi! Uostalom to cak nije ni isplativo, opstepoznata cinjenica da se najvise zaradjuje na proizvodnji lakog naoruzanja i municije, cesto se obnavlja arsenal i niza je cena proizvodnje, tehnologiju vec imamo, imamo VTI za razvoj, zasto se to koci i u cijem intetesu, 'bem li ga.

presretac

pre 12 godina

Šta će nama avion kada imamo DAVINIĆEV satelit za špijunažu , obaranje satelita i ostalih gluposti( uzimanje naših para ) . Čim isplatimo taj satelit ( za cirka 126 godina ) krećemo u realizaciju novog aviona ....realno ! P S očekujem da na tenderu pobedi Mile Dragić !

Александар

pre 12 godina

Данас:Нафтни Шкриљци, Борбени Авион, Стара Планина, Бенетон, Икеа, Лидл...
Средином Деведесетих: Еурополис, Прокоп...
Осамдесетих: Борени Авион, Олимпијске Игре у Београду 1992, Трамвајем у 21.први Век...

paranoid

pre 12 godina

A kako da pravi išta, kad su firme koje su se bavile vazduhoplovstvom u SFRJ, bile u BiH i ingenioznim potezima srpskih vlasti (i prve i druge garniture) u zadnjih 20 godina, tamo i ostale. Orao i Soko, naravno. Istina, nešto iz Sokola je prebačeno u Bg, ali nedovoljno i za kakvu proizvodnju. Orao više nije u stanju da napravi ni nov plug, a kamoli nov motor (ljudi se uspešno bave remontom). Nebuloze priča zet, kao i obično.

Miloš

pre 12 godina

Nije istina da u Srbiji nema talenata i mogućnosti za proizvodnju borbenih aviona! Ali to će se tek realizovati kada se ova vlast skloni sa vrha državne uprave!

iskustvo uci

pre 12 godina

Srpski borbeni avion, Jeremic u UN, Demokrate ce raspisati izbore... Koji naslovi! U rangu bosanske piramide. Sta je sledece? Elvis je ziv.

Stojan

pre 12 godina

Ma zašto bi Srbija proizvodila borbene avione, kada se mogu kupiti! A i lakše je onda skloniti deo finansijskih sredstava na pojedine privatne račune!

bb

pre 12 godina

Manite se praznih priča oko liderstva u regionu. Tek kad naši političari i javnost uopšte skapira da nismo najpametniji niti najbolji u bilo čemu možda i krenemo napred, ovako nekako samo liderstvo ne vuče napred zar ne? Pa već smo najbolji hehe :D

Weber 'S

pre 12 godina

Jedan malo bolji avio amater moze da napravi tog vrapca za 10 dana.
Klipni motor na alkohol, video kamera sa daljinskim upravljanjem i
sistemi hidraulicnih upravljanja se mogu kupiti na E-bay za par stotina eura i eto ti vrapca.
OVI IZ MINISTARTAVA MOGU DA NAS FABAJU ALI IH ZAMOLIMO DA NAS NE "LAKIRAJU"

Joker

pre 12 godina

U svakoj nasoj kranje (ne)realnoj bajci se stalno pojavljuju Rusi sa svojim nekim investicijama koje nikad ne vidimo, niti se IKAD (!!!) realizuju.... ali o5 dobro je da im idalje verujemo, da im idalje darujemo, da im se idalje dodvoravamo...

Alexandar

pre 12 godina

Sa jedne strane zaista je žalosno kako imamo loše mišljenje o sebi u smislu da dan danas u tom VTI ima vrhunskih stručnjaka, i absolutna glupost bi bila ukinutiga, VTI je bez obzira na sve krize odliv stručnjaka(vrhunskih) i dalje institucija koja ako bi se na pravi način organizovalo njeno finansiranje i planiranje projekata mogla da bude možda jedina (zaista jedina)institucija iz Srbije da je zaista lider u regionu, ovo ostalo je manje više sprdnja sa tom floskulom "Srbija kao lider u regionu".Naravno da je pravljenje novog multirol supersonica besmisleno,Francuzi ako "izduvaju " i na Indijskom tenderu(po svojoj prilici hoće, ali zna će se za dve nedelje) , prestaju sa proizvodnjom Rafala koji je VRHUNSKI aviona 4+ gen,jer nisu nikom uspeli da ga prodaju,to Francuska sebi hajde da kažemo može da "priušti" ali uz gašenje proizvodnje posle završenih dvestotinjak aviona napravljenih za Francusku avijaciju.Mi tako nešto ne bi mogli da priuštimo, zanči taj aviona bi morao da se prodaje, da bi mogao da se proizvodi i za Srpsku Avijaciju, pored Kineza je to jako teško uraditi koji trenutno imaju za ozvoz j-17, avion koji nije nešto posebno i ne bi mogao da čini okosncu nijedne ozbiljne avijacije, ali kao Drugi avion u stroju je odličan, naročitokada se uzme u obzir njegova cena, imaju i J-10 i J-10B sa stealth karakteristikama, koji je na nivou američkog F-16, a što se tiče avionike radara i etc biće 4+.gen,i opet ako ga kinezi počnu izvoziti teško da će iko moći da proizvede jeftiniji a jednako kvalitetan avion. ali na primer G5 tj zamenu za Super Galeb to već ne bi bilo toliko nebuloza uz prave partnere bi se mogao proizvesti kvalitetan avion za završni deo obuke vojnih pilota.Školsko-Borbeni, jeste da je i tu konkurencija značajno veća, jer mnogo više zemalja ima kapacitet da napravi takav avion, ali bi jednakim kvalitetom i nižom cenom od konkurencije mogli da budemo kompetitivni na tržištu.....Verujte da je mnogo veći problem SDPR nego VTI...jer je SDPRili DRPIS-me, manje više skupina "biznismena", koji misle da im je babo ostavio u amanet, i tehnologiju i sve ostalo, zbog njihovog nebuloznog poslovanja se i VTI nalazi tu gde se nalazi, jer šta god da VTI želi napraviti ili ima ideju, SDPR je tak koji odlučuje koliko novca , kome i zašta...i naravno "Koliki je moj deo" drugim rečima ponašaju se isto kao ROSOBRONEXPORT, ali sa tom razlikom da oni imaju još uvek dosta toga da ponude sa jedne strane dosta toga prodaju od starog naoružanja, a ipak zbog koliko toliko svesti o tome da će rusija kada tad postati meta. počeli su da prave nove sisteme svih vidova...sve u svemu imaju šta da ponude za razliku od SDPR-a koji je izložio LAZARA u takvom stanju na poslednjem partneru...kao da je neko namerno želeo da pokaže kakvi smo nesposobni , neuki i na kraju krajeva bezobrazni, jer ona unutrašnjost kabine sklepana od starih delova i prekidača sa nekog rashodovanog kamiona, se neomože smatrati besparicom ono je javašluk i drskost vrhunskih razmera, jer oni tamo predstavljaju SRBIJU samim tim i deo akademsko stručne javnosti, a ne njihovu mamu i tatu(da je tako sigurno se ne bi sudili da ga izlože, ako bolje nije moglo)...uh zaneo se ja...VTI bi trebao opstati, pod uslovom da se odvoji od trgovaca, reorganizuje i dostojnim platama, uslovima za rad privuče mlade talente, konkretno znam čoveka koji je radio na modernizaciji G4, koji je iz razloga partijske ne pripadnosti i totalne apolitičnosti praktično bio primoran da napusti VTI,i na kraju završio u Simensu, što ne bi bilo ništa posebno da ne znam koliko je želeo da ostane u Srbiji i pridonese svojim znanjem...ali ne morao je otići jer u Srbiji si "Ili sa nama ili protiv nas"

Kragujevac we have problem

pre 12 godina

Kakve su ovo budalaštine, yugo industrija proizvodila je avione koje su seljaci u Slavoniji rušili dvocjevkama, a auti su bili sprdnja za sebe.

Dobro čujem sad da su i svemirski program razvijali, da mi je znati koji bi austronaut dao da ga se posjedne u raketu made in Yugoslavia :-)

LaCucaracha

pre 12 godina

U EX-YU se proizvodilo mnogo oružja i prodavalo za velike pare. Od toga smo svi mi ex-yu-ovci imali koristi. Ali... to oružje je služilo za ubijanje (pod kojim god izgovorom) i našim proizvodima ljudi su ubijani i sakaćeni. Tokom 90-tih, masovno se koristilo za medjusobno istrebljivanje, otprilike kao spray za buba-švabe! Ljudi, jel vam dosta oružja?
Ajde da ono oružja što treba za odbranu, nešto sami pravimo, nešto kupimo, ali bez izvoza!
Ajde da izvozimo paprike, cveće, vino, šta god, samo da prestanemo da doprinosimo tom ludilu i ubijanju?
Ove iz VTI, zaposliti da smišljaju nešto što nam treba danas i odmah. Može?

mile

pre 12 godina

Srbija ima 2/3 vojna aviona koji lete.Sta ce vise?Ajde manite se i kanite se takvih budalastina.Kome ce to?Sad kad je vecina nase tradicionalne teritorije izgubljena i nema love za grijanje i za penzije. Da imamo 500 takvih aviona sta bi mogli protiv novog napada NATO.I Tadic kaze izgubili bi rat.I sam clanak kaze "drzava nema sredstava".Pa sto onda piskite uz vetar?Sta hocemo se udruziti sa Hrvatskom, BiH i svorc Makedonijom da napravimo 5 takvih avina da se branimo od KoSoVe? Bilo bi pametnije da ti decki u uniformama zasucu rukave pa kopaju i oru i cuvaju stoku i gice.Raznose postu i ruckove nemocnim starcima dobrovoljno. Inace lepa slika za PR.Izgledaju lepo i odvazno onako prekrstenih i sklopljenih ruku pred maketom aviona koji jos ne postoji osim mnogo bolji u Americi,Rusiji i Kini.Sklopljenih ruku onako kao pred posnu veceru i kaficu koja skoro dolazi.Samo jos malo da prota dodje i zakadi salu i blagosilja avion .E jadna Srbijo nasta te dovedose.Ali dobro ipak smo "lideri" u regionu.HAHAHAHAHHAAAAAAAAAAAAAAA!Evo zakadi ja sobu,puce od smeha!!!

ZoranNS

pre 12 godina

Ne znam da li će komentar mv-a pročitati gospodin Šutanovac ali ne bi bilo loše, pa da malo razmisli. Bespilotne letilice se prave kao nekada biciklovi, recimo da napravimo jedan model "extra partizan" a drugi "extra četnik", pa da špijuniramo .....

izbeglica

pre 12 godina

Interesantno je da se Gradonacelnik, inace vazduhoplovni inzenjer po obrazovanju, zalaze u investicije u poljoprivredi a Ministar Odbrane, inace Mrcajevski zet, zalaze za izgradnju aviona. Bilo bi dobro da se dogovore, iz iste su kuce.

Dobro je da Srbija ulaze u Nauku i visoku tehnologiju, jer ako to ne uradi odmah i nema nam spasa a i propascemo.

Deki

pre 12 godina

Nije tesko napraviti bilo kakav mlazni borbeni avion, to je tehnologija stara vec skoro 70 godina. Problem je napraviti avion koji je tehnoloski konkurentan ruskim i americkim koji dominiraju na trzistu.

Praetorian

pre 12 godina

Sada je ovaj borbeni avion sigurno samo san. Da nisu unistili SFRJ, ovaj avion bi odavno bio stvarnost. Ali, eto... nista nam u njoj nije valjalo. Vazano je da nam je sada svima, od "Vardara pa do Triglava" mnogo bolje. Hej, sad svi mozemo da radimo nesto sto u to vreme "nismo mogli" (pokazalo se - ni trebali) - da blejimo. Samo... niko ne slusa. Ali, evo - "ja imam misljenje i imam pravo da ga izrazim": bee-eeee-eeee-eee... Wow - nista, stvarno, kao "demokratija" - osecam se...tako...slobodno.

Dr Crne magije

pre 12 godina

Boze ****hoce da prave avion!Kupite od Rusa predzadnju generaciju Sukoja i zavrsen posao.Bogate zemlje kupuju avione a mi da ih pravimo.Doduse tehnologija nam je "vodeca" u Evropi,bas kao i sve ostalo.

Nebojša

pre 12 godina

Jugoslavija je pred raspad izvozila više naoružanja (skoro), nego što je bio sav ostali izvoz, samo što se o tome nije pričalo. To naoružanje je svo konstruisano u VTI-ju. Ko ne zna nek proveri, bolje nego da lupeta.

Metuzalem

pre 12 godina

Ovo je naučna fantastika! Pa nadležni pomoćnik ovog ministra (Pilipović) ovu ustanovu smatra trulom i suvišnom. A šta je, zaista, to novo što je izašlo iz VTI, a da je vredno pomena. Izračunajte koliko nas košta, a koliko vajde ima od njega. U njemu, nažalost, nema osnovnog resursa - ljudskog, odnosno stručnog.

Dexterijus

pre 12 godina

Daj molim vas nemojte vishe o "parama". Ljudi pare u svetu vishe nisu problem. Para ima. (samo je u srbiji -para nema).... Da zele i stvarno hoce, nashao bi se koopreant za 5 dana. Jer ko nebi voleo da zaradjuje na necemu sto ima potencijal i smisla. Da sve ovo valja javio bi se neke, eto kao Konuzin za ove bespilotne letelice. Cim nesto vredi neko se odma "javi"....

Biljana

pre 12 godina

Vecina komentara me je veoma rastuzila, posto pokazuju koliko lose misljenje imamo o sebi. Mozda je vreme da shvatimo da nismo ni bolji, ni gori od ostalih i da pocnemo da zivimo u skladu sa tim.

Takodje je zalosno sto ovde vidim zlonamerne komentare ljudi koji su potpuno neinformisani sta se dogadja u oblasti razvoja i istrazivanja u Srbiji.

CG

pre 12 godina

Srbija treba brutalno da skrese nepotrebne izdatke na birokratiju od ca. 3 milijardi evra godisnje,da osnuje razvojnu banku koja ce finansirati rad VTI-a i ostalih proizvodnih preduzeca u buducnosti koji bi trebao biti i privatizovan (akcije date inzinjerima i radnicima preduzeca) kako bi drzavne parazite iskljucile iz tog posla!
Nakon toga razvijanje borbenog ali i civilnog mlaznog aviona i pocetak proizvodnje u UTVA-i kod Panceva i IZVOZ,IZVOZ,IZVOZ!
Tako cemo ustediti javnu potrosnju i rjesiti se drzavnih birokrata i ostalih parazita a istovremeno osnovati citavu jednu industriju koja ce biti u domacim rukama i koja ce redovno ubirati devize i obezbediti pozitivni trgovinski balans!

Na notoricne srpske pesimiste koji prosipaju svoju pamet "ma sta cemi mi,ma kakav nas avion,nikada" ne treba nimalo obracati paznju...
Da bi bilo po njihovom jos bi zivjeli u pecinama sa krznom oko dupeta...

Znam iz sopstvenog iskustva kako mi su se smijali kad sam zapoceo svoj biznis,a kada su vidjeli da sam uspio sada pucaju od ljubomore,srpska posla...

PROIZVODNJA I IZVOZ ,STOP SA RASPRODAJOM I ZADUZIVANJEM !

Ludachris

pre 12 godina

Miro cim Hrvatska bude napravila barem jedan obican automobil.(Sale, 23. januar 2012 15:49)

sale, moraš da čitaš više B92 jer si izgleda ovo propustio kada je B92 objavio, klikni ovdje: http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2011&mm=03&nav_id=501765 i pročitaj :)

Phoenix

pre 12 godina

Tako, tako, pljujte iz svih oruzja, a sve bez truncice razmisljanja. Vojna industrija je ono sto je vuklo razvoj u SFRJ, uvezana je sa ogromnim brojem drugih firmi koje su njenom propascu dobrim delom pukle i same (i onda naravno da ne mogu nista da proizvode, bez para nema muzike. Pogledajte Teleoptik, Prvu Petoletku, Utvu, Krusik, sve do potpisivanja ugovora za izvoz u Irak tavorili su nisu radili prakticno nista. Usput su svi zli jezici, kakvih u ovim komentarima izgleda ima bar 80% govorili da sve to treba da se zatvori i da nikada nista nisu ni umeli da naprave (a stajni trapovi za Boeing, strukture za Boeing i izraelce, alati za britance, delovi svemirskih raketa za francuze, to se ne racuna). Kako dodjose pare Teleoptik razvi moderan ziroskop, proizvodi ziroskope za raketu Bumbar i stanje se poboljsa, Utva za koju je u pola vazduhoplovaca garantovalo da nikada vise nece napraviti avion napravi 20 Lasti za Irak, pa sad jos i 5 za nas (a bice ukupno 17), odlican avioncic, uskoro, siguran sam, mocice i mnogo vise i za nas i za strance.
Neko pomenu da bilo kakva mala firma na zapadu moze da napravi bespilotne letelice kakve projektuje VTI. Neke i mogu, kad se skupi dovoljna grupa inzenjera sa ozbiljnim iskustvom i radom iza sebe, pa jos imaju i da uloze i pare, pa tek onda treba da smisle kako i kome to da prodaju. U VTI je 90% tog posla vec sredjeno, iskusne strucnjake imaju (fali mladih, no sad evo zaposljavaju 30tak mladih inzenjera, zaposljavace jos dosta i narednih godina, to je potvrdjena informacija), vojska ima svoje veze i kanale kako moze da izveze proizvode svoje vojne industrije u inostranstvo (moze se videti da ti kanali solidno funkcionisu i pored mutljavine koja postoji u SDPR), ima potrebe i za sebe, "kada bude bilo para". Ovo je cist razvoj tehnologije koji ne ide samo u vojsku vec se preliva i u civilnu industriju (sada VTI i Utva mogu da pocnu da rade i na razvoju civilnog aviona, bilo sportskog bilo poljoprivrednog, koji bi Utva pravila, sto je preko potrebno), te bespilotne mogu da se koriste i u civilne svrhe (eto vidite da je i Konuzin to podrzao). Ima u privatnih firmi umesanih u sve ovo (na najpozitivniji moguci nacin, konstruktivno) i razvoj tog sektora sitnije avio industrije vrlo lako i uz osnovnu podrsku drzave moze da donese ogromnu korist Srbiji, od tih bespilotnih letelica i lakih aviona, do proizvodnje visokotehnoloskih stvari za auto i druge industrije (gde se oduvek prelivaju tehnologije iz "aerospace" sektora).

Ako je pouzdana ova informacija o 20 miliona evra za VTI to je fenomenalna odluka ciji ce se pozitivni efekti vrlo brzo videti, jer nasi instituti (i VTI i Pupin, Vinca, Institut za fiziku) su vise nego nepravedno zapostavljeni motori koji mogu ovu zemlju da povuku iz mulja.

informisan

pre 12 godina

Ne razumem kako se ovde radi o predizbornoj kampanji, kad je u VTI ulagano tokom čitavog mandata, a dokaz tome su proizvodi, kao rezultat rada i ulaganja. Što se Šutanovca tiče, može se reći da je u kampanji, ali od početka mandata!

Vladimir

pre 12 godina

A da malo ovi defetisi procitaju celi tekst o VTI, sta se se uFatili aviona!?
VTI nije samo bespilotna letelica, avion i sl. Tu se sve razvija koliko znam.
Ja bi ove petokolonase sto kolektivno mrze sami sebe (tj. sve sto je nase) po kratkom: Fik i gotovo! :)

s0ne

pre 12 godina

Nevjerovatno kakav defetistički stav od pojedinaca na forumu, "nemamo hljeba a da pravimo avion, ne znamo napraviti vagone..." Pa kuda mislite sa takvim pesimističkim razmišljanjem, ako se postavimo tako niko, ali niko nam ne može pomoći... Po meni završavanje ovog aviona bi bilo najbolje što je Srbija ikad napravila i naravno da ga treba raditi u kooperaciji, pri projektovanju ove letjelice SFRJ je imala Francusku za partnera, čak je trebao imati Francuski motor... To bi bio ogroman poticaj za srpsku vojnu industriju, ogroman izvozni potencijal, i sjajna stvar za imidž Srbije...Nevjerovatno kakav defetistički stav od pojedinaca na forumu,

Aleksandar

pre 12 godina

a ja sam mislio da je vojni institut mesto gde strani gosti ne bi trebali da imaju pristupa...ali dobro kod naseg suNATOvca je sve moguce...

Nada

pre 12 godina

Žalosno je što neke projekte ne možemo sami da sprovedemo, imamo ideju i znanje ali ne i finansijske mogućnosti. Mnogi potencijali nisu došli do izražaja zbog toga, ali verujem da to nije slučaj sa VTI s obzirom na rezultate koje postiže u skladu sa svojim mogućnosti. Iskreno se nadam da će se naći neko ko će želeti da saradju je sa nama u projektu našeg borbenog aviona. Greota je da takva ideja ne uspe.

Đole

pre 12 godina

@MV
Nije ni čudno što ti nije poznat projekat Novog Aviona jer je on nastao u SFRJ pre 26 godina a ti si u avioindustriji tek 20 godina. Tačno je da se neki "pametnjaković" setio da ovu propalu priču lansira pred izbore! Inače projekat Novog Aviona nije uspeo zbog toga što nam Amerikanci nisu dozvolili da kupimo najmodernije aviomotore, već su nam nudili one sa 30 odsto manje snage. A Generalštab JNA nije hteo ni da čuje za motore Rols-Rojsa jer su nas Britanci prevarili prilikom isporuka motora za Orao. Dali su nam mnogo slabije motore pa smo samostalno razvijali forsaž (dopunsko sagorevanje) pa je Orao probio zvučni zid nekoliko godina kasnije nego što je planirano (mislim da je probni pilot bio Jelen a da ga je odlikovala Milka Planinc). Godinu dana kasnije posle odluke Generalštaba JNA da obustavi projekat Novog Aviona dogovorena je isporuka MIG-ova 29 i to zato što je SFRJ bila prva zemlja posle SSSR-a koja je dobila te avione. I to pre bilo koje zemlje Varšavskog pakta!
Pitanje da li danas ima dovoljno kadra VTI i druge firme je na mestu, ali čini mi se da ti preteruješ. Jer iako je pre godinu dana raspisan tender za kupovinu borbenih aviona ponuđene su nam neodgovarajuće opcije. Jedino što valja su dvomotorci, srednji i teški, a oni zbog malog vazdušnog prostora i velike potrošnje goriva kao i cene remonta nisu optimalni za Srbiju. Ovde su svi bili za švedski JAS 39 Gripen ali su se "MISTERIOZNO" povukli sa konkursa. Dok Amerikanci, Francuzi, EU, Rusi i Kinezi nisu. Naravno da ŠuNATOvac neće Istočne avione a ovo što nude Zapadnjaci je preskupo osim zastarelog F-16. Priča se da su Kinezi imali najbolju finansijsku ponudu i da su ponudili da se jednomotorac J-10 pravi u Srbiji po licenci. Taj avion je nastao tako što su Kinezi kupili licencu za pojačani motor SU-27 a kompletnu elektroniku su kupili od Izraelaca koji su bili besni jer su ih Ameri naterali da otkažu svoj projekat Lavi (Lavić) i da kupe F-16. Dakle, zbog napretka tehnologije i privedenih kraju aerodinamičkih ispitivanja Novog Aviona kraju, verovatno su stručnjaci VTI pokušali da ubede Šutanovca da im kupi motore i avioniku i da se avion sličnih performansi zastarelim F-16 i JAS 39 proizvodi kod nas. Pozdrav

amanbre

pre 12 godina

Već zamišljam srpsku borbenu metlu sa izuzetnim letačkim karakteristikama i manevarskim sposobnostima... bez kooperacije. Da li je moguće da neko još uvek pije i loži se na ovakve vesti?

miro split

pre 12 godina

Sale nemoj se ljutit, ali ja jedva čekam da počne svemirska utrka između Srba i Hrvata.Zamisli kad se prvi Srbin iskrca na Mars i postavi srpsku zastavu i onda kaže one povjesne rječi:Ovo je mali korak za Srbina ,ali veliki za čovječanstvo!Ili kad Hrvat stupi na Jupiter i izusti : Konačno svoj na svome!

Milan

pre 12 godina

Projekat Novi Avion smo radili sa Francuzima i taj avion da je zavrsen bio bi slabija verzija danasnjeg Rafala. Zato treba da kupimo Rafal i da u ime stare saradnje trazimo sto je veci moguci transfer tehnologije.

Hera

pre 12 godina

Zalosno je sa takvim kapacitetima u ovoj zemlji da danas budemo prinudjeni da trazimo ekonomsku pomoc od drugih zemalja, koje ce nas verovatno zaduzivati sve vise zbog toga, da bismo na kraju postali zavisni!

Radomir

pre 12 godina

Tako je! Oni i jesu mozak odbrambene industrije, i svako će imati pravo da kritikuje onda kada on budwe izmislio drugu Lastu, Vrabca, Bumbara i ostalo. Moramo čuvati i ulagati u to što imamo!

Stanko 'Ajduk

pre 12 godina

Meni je sasvim logično da, s obzirom da posedujemo veliko znanje i višedecenijsko iskustvo, imamo saradnju sa zemljama iz sveta. Naravno, to uvek može još više, zato razumem potrebu da se to što imamo neguje i razvija kako bi profit povećao.

Poznavalac

pre 12 godina

Lupetate, ljudskih resursa itekako imamo. Problem je naravno, u novcu, kojeg nema. Trebalo bi nam 2 godisnja budzeta Srbije za taj avion... Tako da, nazalost, nema nista od toga.

Robespjer

pre 12 godina

1987-1988 sam bio stacioniran na vojnom delu aerodroma "Pleso" u Zagrebu i upoznat sam sa projektom SFRJ o razvijanju supersoničnog lovca-bombardera!Po planovima je proizvodnja trebala krenuti (mislim) 1992-ge god.Koliko mogu da vidim na gornjoj fotografiji,to je upravo maketa tog aviona za koji je čak i motor trebao biti potpuno domaće konstrukcije i proizvodnje tako da bi bivša Jugoslavija bila sposobna(a bila je) da proizvodi vrhunsko oružje svih vidova namene:od pešadijskog naoružanja i eksplozivnih naprava do borbenih aviona svih tipova i namena,borbenih podmornica(jedna od 8 zemalja u svetu koja ih je proizvodila) do plovila svih namena(samo je Južna Koreja imala masivniju proizvodnju brodova što znači da je SFRJ imala tehnologiju da sagradi i nosač aviona mada bi većina elektronike bila uvozna),itd.Mislim da bi u saradnji sa Hrvatskom i BiH taj avion mogao biti proizveden jer postoji znanje i kapacitet ali pitanje je da li bi NATO(SAD) "dozvolio" takav projekat.Uz to,zbog vlasti usve tri zemlje kojima nikad dosta čerupanja postavlja se i pitanje finansija!

Sale

pre 12 godina

A, kad će Srbija poslati prvog čovjeka na Mars?
(miro split, 23. januar 2012 13:47)

Miro cim Hrvatska bude napravila barem jedan obican automobil.

sale

pre 12 godina

Od kad ste vi dosli, i trava je pocela losije da raste.Sve ste unistili, nemamo vise ni strucnjake, ako proverite da li su ti postojeci kuci, videcete da su godinama van zemlje

Letač

pre 12 godina

Ne razumem šta vam je smešno? Sve što se proizvede u Srbiji ne valja? Zašto ste toliko puni predrasuda? Ne možete da znate da je nešto loše ako niste probali. Žao mi je što nismo u mogućnosti da sprovedemo projekat našeg borbenog aviona u delo, ali mislim da zaslužujemo priliku za tako nešto.

Orbit

pre 12 godina

@(mv, 23. januar 2012 13:29)

Jeste, samo što ova vest nije ni namenjena vama koji radite decenijama u vazduhoplovnoj industriji po belom svetu pa vam je jasno koje su ovo šarene laže nego ovom nesrećnom narodu koji je željan bilo kakvih vesti koje bi pružile nadu da nismo dno dna.
Kad se priča o ovako ozbiljnim projektima, uvek se polazi od ljudi tj. stručnog potencijala. Može Srbija da ima 5 instituta i 50 fabrika aviona, ovde više niko ne ume da radi taj posao. Sve što je valjalo je ili u penziji ili u inostranstvu. Mladi više nemaju od koga da nauče zanat, nakon 20 godina nazadovanja prekinuta je nit prenošenja znanja. Dokaz su ove bespilotne letelice kojima se VTI diči, prećutkujući da slične ili još bolje mašine se napolju izrađuju u malim privatnim firmama (pa ni cela Zastava više nije u stanju da napravi pištolj kakav je napravila mala hrvatska privatna firma) ili avion Lasta. Lasta objektivno ne bi bila ništa spektakularno ni da se pojavila pre 25 godina a ne danas. Ako uračunamo da će se koristiti još par decenija, možete misliti na šta će to da liči. Ali to je najbolje što trenutno umemo. Ako misli da oživi vazduhoplovstvo, država bi morala da se angažuje na nekom ozbiljnom međunarodnom projektu i da dovede naše stručnjake iz inostranstva koji bi pristali da poslednje godine svoje karijere provedu prenoseći znanje mlađim naraštajima. Ali to se naravno neće desiti jer nije cilj oživeti vazduhoplovstvo (ali zaista) nego da se Šuta slika i prodaje maglu.

Respect

pre 12 godina

Dobar je VTI, može odlično da se iskoristi, i vidim da se na tome radi. Ako tako nastavite možete ostvariti ozbiljan uspeh. Ne dozvolite da vas bilo šta spreči na tom putu.

Nikola

pre 12 godina

Krila ce mu biti pozlacena zlatom iz Bora, trosice naftu iz Aleksinca a akumulatori ce mu se puniti strujom koje ce se dobijati iz najveceg solarnog parka na svetu koji ce se naravno graditi u Srbiji. A da umalo da zaboravim, motori ce se praviti u Kragujevcu i bice bolji od Rols-Rojsovih i Mercedesovih. I kad sve to bude onda cemo poslati Sutanovca i dragog mu kuma pravo na Mars da i tamo otvore neku novu fabriku a moze i brze pruge izmedju Jupitera i Marsa.

mertur

pre 12 godina

Američka ambasadorka Meri Vorlik rekla je, nakon posete VTI-ju, da je imala veliko zadovoljstvo da se upozna sa ogromnim mogućnostima instituta i izrazila nadu da će SAD ostvariti saradnju s tom ustanovom.

Sada ce neki ovu izjavu(oni inace daju takve laskave izjave a onda se smeju iza ledja) da prime ozbiljno i pomislice da im ameri nude saradnju i izmenu iskustva jer srbi imaju i High-Tech i Human Resurce za te stvari.

Prometej

pre 12 godina

Ali kakvo je stvarno stanje u nasoj zemlji, bojim se da ce toliko njegovo zalaganje za VTI dovesti na kraju do propasti, kao sto je vec sve i dovedeno do prosjackog stapa!

ZumZum

pre 12 godina

Mislim da je odbrana dobro prepoznala gde treba da ulaže i gde može da profitira. Nije da smo baš u mogućnosti da biramo kako možemo da zaradjujemo, a VTI kada već ima uspehe i dobar rad iza sebe, treba da im se pomogne da budu još bolji. Jer svakoga treba malo pogurati da bi dao željene rezultate.

sanjar

pre 12 godina

Ne mora da bude samo san - zaista, za tako veliki projekat očekivano je da se nađe korektan partner, koji će uložiti novac, jer znanje i stručnost inženjerima sa Vojno tehničkog instituta ne fali!

Bojana

pre 12 godina

Interesantno je kako ove patriJote ne veruju u našu zemlju pa kažu "Mi nismo u stanju ništa da napravimo". Kako to, pa zar nismo mi najbolji, najjači, nebeski narod? Ili to možda zavisi od nekih drugih stvari

Bobo

pre 12 godina

Rasplamsava se predizborna kampanja pa cemo sada i avione imati, nismo ih imali poslednjih trideset godina pa se sada setilil da ih malo prave... Doduse ne znam zasto skoluju pilote na vojnoj akademiji, sete besposleni po vojnim aerodromima: Batajnica, Ladjevci, vataju zjale i primaju plate. Bre tranvaj u Nemanjinoj ulici nisu znali da naprave, udarao retrovizorom u stub a ne avione!

Bosanac

pre 12 godina

Pa naravno da nema, ni ekonomsku moc, niti trziste, niti od koga da muze lovu vise...doduse ima Vojvodina...a stalno kukate kako su se svi grebali od Srbije, e pa razmislite malo..moj otac je dao par plata samo za gradnju VMA a nikada nije imao pristup toj bolnici, koliko jos projekata je gradjeno "dobrovoljnim" prilozima gradjana drugih republika...sam bog zna.
E pa nema viseeeee, NEMA!

Igor

pre 12 godina

Ovo je totalna glupost.Pa zna se da je razvijanje aviona najskuplja varijanta.Najjeftinije je kupiti vec razvijen avion,pa makar i na lizing,kao Madjari Gripene.
Uostalom,taj avion bi ima engleski motor,evropsku avioniku,rakete americke ili ruske...sta bi tu uopste bilo domace?

Dragan

pre 12 godina

Ni SFRJ nije imala kapacitete da razvije taj avion, a deo visoke tehnologije je izradjen karajem 80-ih u saradnji sa Francuzima. Francuzi su poceli da proizvode Rafal-a , a mi nismo. Projektna dokumentacija stoji. Sami nemozemo to je sigurno, ali 60% mozemo sami.
Svi vi koji ismevate ovo neznate da bi samo ovaj projekat direktno uposlijo 50000 ljudi, a indirektno jos 20000. Da nepricamo sto bi zaposlili preko 10000 ljudi u domenu visokih tehnologija. Imali bi ogroman izvoz, a s'obzirom da projekat nije mnogo star, a i kad bi se malo usavrsio bio bi veoma konkurentan. To bi bio nacionalni spas.
Ipak mislim da treba ici redom, usavrsiti, ovladati i krenuti u ponovnu serisku proizvodnju tenka m84 ab1. Tu bi mogli oko 80% proizvodnje sami da odradimo. Vredi pokusati.

Oz

pre 12 godina

Pa sta ga kosta? Idu izbori..mogao je da kaze da ulazimo u trku za osvajanje svemira ili marsa ili neke susedne planete. Konstruisanje i izrada samo prototipova borbenog aviona kosta vise desetina milijardi dolara! a onda stavite prst na celo i kazete: pa najbolji ruski, evropski ili americki avioni kostaju od 50 do 75 miliona dolara po komadu. Samo se Sutanovac preracunao da nam je jeftinije a i bolje da sami nesto konstruisemo!

Kojekuda

pre 12 godina

Pitanje za urednika,da li znate kada cemo da krenemo u proizvodnju nosaca aviona i da li su ovi avioni planirani i za kosmicka dejstva? Srbija do Saturna!! :)

vrabac

pre 12 godina

U Vojno-tehnički institut se u aktuelnom mandatu ministra dosta ulagalo, a tako i treba jer je VTI veliki potencijal za srpsku vojnu industriju!

Branko Von Beca

pre 12 godina

U zemlji u kojoj je prosečna brzina vozova manja sada nego u 19-om veku, "lideri i eksperti" najavljuju borbeni avion za 21 vek ... !?

superfly guy

pre 12 godina

Veselih 90-tih ogromna vecina strucnjaka iz tog instituta se preselila u SAD i Kanadu. Bilo je letova na kojima su putnici bili samo bivsi zaposleni u VTI i njihove porodice. Sad je ambasadorka mogla da vidi odakle su profesionalno potekli ti ljudi i da se dosadjuje pricama nasih politicara.

Ivan

pre 12 godina

VTI je institucija svetskog kalibra...u vojnoj industriji je nabitnije znanje i ideje, koje nasi inzinjeri imaju. Ako Zastava Oruzje moze da radi za Americki "Remington", koji je de facto br.1 firma za proizvodnju oruzja u svetu, i to Zastavino oruzje bude ocenjeno kao AAA, sto znaci vrhunski kvalitet, onda i VTI sasvim sigurno moze biti rasadnik znanja u vojnoj industriji.

Морава и брда

pre 12 godina

Вишенаменски авион може да се прави само у кооперацији са пријатељима, али не "милосрдним"!

ВТИ треба подржати, свака земља подржава такве организације које треба да вуку и привреду, да покрену и одбрамбену и цивилну индустрију!
ВТИ треба као и код других сличних института да примени нове технологије у Војсци али и за цивилну употребу( примена у енергетска ефикасност, соларна енергија,безбедносни системи, и сл.)

А НАРОДНЕ Војне објекте који су деценијама ПРАЗНИ по градовима, плански дати НАРОДУ за Болнице, Музеје, Школе, Позоришта, Домове за децу и старе, Цркви, Библиотеке и сл.

Kamikaza

pre 12 godina

Pocelo je jastrebom, nastavilo se sa Orlom, pa Galeb, Pa ova Lasta, pa Vrabac, sledeci je Kolibri, pa Bumbar pa Komarac, srce i mozak odbrambene industrije ne moze da smisli i napravi ni praistorijskog Galeba vise, a kamoli sta drugo, koji jeovo bezobrazluk i mantra, da ne verujes.

Mashinovodja

pre 12 godina

"Međutim, kako je dodao, država više nema ekonomske kapacitete za tako nešto, kao i da sve vodeće zemlje u svetu tako složene avione razvijaju u kooperaciji."

Uh, ipak nije tako loše. Ova izjava pokazuje da smo ipak sačuvali još poneku sivu ćelijicu i da smo u stanju da sagledamo koje su nam (slabašne) mogućnosti. Možda nas je i afera Satelit mlao opametila?
Taj aerodinamički tunel je OK i možemo od njega da zaradimo koju kintu radeći ispitivanja kao nečiji kooperant, ali to je otprilike to.

Ali o razvoju vlastitog nadzvučnog borbenog aviona bolje nam je i da ne pomišljamo jer se time ne zanose ni države koje su u ekonomskom pogledu neuporedivo jače od nas. (A možda su zato i jače jer se ne upuštaju ni u kakve sulude projekte?) Možda možemo da razvijemo teorijski model (danas se na kompjuteru može simulirati sve živo, a softver i hardver su vrlo pristupačni), ali mi nemamo i nikad nećemo imati domaću prateću industriju koja bi bila u stanju da proizvede takav avion. Ono što mi umemo i možemo da napravimo sa zadovoljavajućim kvalitetom su laki jednomotorci ("Utva") i male bespilotne letelice za civilne i vojne namene (što danas radi svaka malo potkovanija grupa aviomodelara). Možda bismo mogli da pokušamo i proizvodnju ultralight letelica, mada nisam siguran da postoji neko bogznakako veliko tržište za tu vrstu proizvoda.

Prljavi inspektor Miladin

pre 12 godina

Bela Kuca je Pentagonu (a bogme i Zutoj kuci!) skresala budzet na tricavih 600 milijardi dolara. Pri tome dinar je jak, dolar je slab! Ako nije sad trenutak da ih prestignemo u trci u naoruzanju, ne znam kada ce da bude?

Ovakvu priliku ne smemo da propustimo!

Brine me samo jedna stvar.
Da se nasi ne polakome i prodaju projekat naseg stelt lovca-presretaca/lovca bombardera, nekome drugom za sitne pare, ko sto je Tito prodao svemirski program... To bi sigurno narusilo ravotezu snaga na planeti,sto nikome ne bi dobra donelo!

milan

pre 12 godina

Tekst za naivne ...izviđačke bespilotne letelice koje Srbija razvija nabave za potrebe rusko-srpskog humanitarnog centra koji se osniva u Nišu...

Rade

pre 12 godina

Poletanje novog aviona ocekuje se odmah posle izbora. Izradice ga Labusova mala i srednja preduzeca i usluzne delatnosti, a projektovace ga masteri koji su zavrsili po Bolonji.

nema kraja srpskoj zabludi i neznanju:(

pre 12 godina

ne znam ko su veci sanjari(***),ovi sto bi da pravimo novi avion,ili ovi sto bi da kupimo opet rusko smece padavicarsko.setimo se 1999.i kupimo zapadnu vojnu tehniku,da se opet ne blamiramo u slucaju napada, dok nam se holandjani setkaju iznad Kalisha kao 99...

mv

pre 12 godina

20 godina radim u vazduhoplovnoj industriji, istina u inostranstvu, i moram da prokomentarisem ovakve najblaze receno neozbiljne izjave o 'srpskom' borbenom avionu. Ovaj covek ocigledno zivi u u komunizmu gde misli da se sa nekom Rumunijom moze praviti avion, kao sto je bio slucaj sa Orlom.

Srbija nema ni ekonomske ni ljudske potencijale da bude cak i kooperant u takvim poslovima. Oni koju su znali da naparave integraciju takvog proizvoda kao sto je avion davno su otisli iz zemlje ili su u penziji.

Te bezpilotne letelice kojima se hvalimo su nesto sto se pravi po malim firmima sirom sveta. Ovde ceo Institut stoji iza toga. VTI je predimenzionirana ustanova za drzavu velicine Srbije. Kad se oni koji vode drzavu dovedu pameti i povedu ekonomskom logikom, onda ce VTI podeliti na manje firme koje ce se specijalizovati u odredjenim domenima. Ovako kako je, manjina strucnjaka tamo izdrzava gomilu oficira koji sam bog zna sta rade.

marko

pre 12 godina

nemoj te molim vas
gradjani srbije nemaju vise para da finasiraju vase budalastine i pokusaje perpetumobila
kupite su 30 i cao,jeftinije nego da pravimo nas a losiji

Bojana

pre 12 godina

Interesantno je kako ove patriJote ne veruju u našu zemlju pa kažu "Mi nismo u stanju ništa da napravimo". Kako to, pa zar nismo mi najbolji, najjači, nebeski narod? Ili to možda zavisi od nekih drugih stvari

mv

pre 12 godina

20 godina radim u vazduhoplovnoj industriji, istina u inostranstvu, i moram da prokomentarisem ovakve najblaze receno neozbiljne izjave o 'srpskom' borbenom avionu. Ovaj covek ocigledno zivi u u komunizmu gde misli da se sa nekom Rumunijom moze praviti avion, kao sto je bio slucaj sa Orlom.

Srbija nema ni ekonomske ni ljudske potencijale da bude cak i kooperant u takvim poslovima. Oni koju su znali da naparave integraciju takvog proizvoda kao sto je avion davno su otisli iz zemlje ili su u penziji.

Te bezpilotne letelice kojima se hvalimo su nesto sto se pravi po malim firmima sirom sveta. Ovde ceo Institut stoji iza toga. VTI je predimenzionirana ustanova za drzavu velicine Srbije. Kad se oni koji vode drzavu dovedu pameti i povedu ekonomskom logikom, onda ce VTI podeliti na manje firme koje ce se specijalizovati u odredjenim domenima. Ovako kako je, manjina strucnjaka tamo izdrzava gomilu oficira koji sam bog zna sta rade.

Rade

pre 12 godina

Poletanje novog aviona ocekuje se odmah posle izbora. Izradice ga Labusova mala i srednja preduzeca i usluzne delatnosti, a projektovace ga masteri koji su zavrsili po Bolonji.

vrabac

pre 12 godina

U Vojno-tehnički institut se u aktuelnom mandatu ministra dosta ulagalo, a tako i treba jer je VTI veliki potencijal za srpsku vojnu industriju!

Sale

pre 12 godina

A, kad će Srbija poslati prvog čovjeka na Mars?
(miro split, 23. januar 2012 13:47)

Miro cim Hrvatska bude napravila barem jedan obican automobil.

marko

pre 12 godina

nemoj te molim vas
gradjani srbije nemaju vise para da finasiraju vase budalastine i pokusaje perpetumobila
kupite su 30 i cao,jeftinije nego da pravimo nas a losiji

Bobo

pre 12 godina

Rasplamsava se predizborna kampanja pa cemo sada i avione imati, nismo ih imali poslednjih trideset godina pa se sada setilil da ih malo prave... Doduse ne znam zasto skoluju pilote na vojnoj akademiji, sete besposleni po vojnim aerodromima: Batajnica, Ladjevci, vataju zjale i primaju plate. Bre tranvaj u Nemanjinoj ulici nisu znali da naprave, udarao retrovizorom u stub a ne avione!

Deki

pre 12 godina

Nije tesko napraviti bilo kakav mlazni borbeni avion, to je tehnologija stara vec skoro 70 godina. Problem je napraviti avion koji je tehnoloski konkurentan ruskim i americkim koji dominiraju na trzistu.

CG

pre 12 godina

Srbija treba brutalno da skrese nepotrebne izdatke na birokratiju od ca. 3 milijardi evra godisnje,da osnuje razvojnu banku koja ce finansirati rad VTI-a i ostalih proizvodnih preduzeca u buducnosti koji bi trebao biti i privatizovan (akcije date inzinjerima i radnicima preduzeca) kako bi drzavne parazite iskljucile iz tog posla!
Nakon toga razvijanje borbenog ali i civilnog mlaznog aviona i pocetak proizvodnje u UTVA-i kod Panceva i IZVOZ,IZVOZ,IZVOZ!
Tako cemo ustediti javnu potrosnju i rjesiti se drzavnih birokrata i ostalih parazita a istovremeno osnovati citavu jednu industriju koja ce biti u domacim rukama i koja ce redovno ubirati devize i obezbediti pozitivni trgovinski balans!

Na notoricne srpske pesimiste koji prosipaju svoju pamet "ma sta cemi mi,ma kakav nas avion,nikada" ne treba nimalo obracati paznju...
Da bi bilo po njihovom jos bi zivjeli u pecinama sa krznom oko dupeta...

Znam iz sopstvenog iskustva kako mi su se smijali kad sam zapoceo svoj biznis,a kada su vidjeli da sam uspio sada pucaju od ljubomore,srpska posla...

PROIZVODNJA I IZVOZ ,STOP SA RASPRODAJOM I ZADUZIVANJEM !

Hera

pre 12 godina

Zalosno je sa takvim kapacitetima u ovoj zemlji da danas budemo prinudjeni da trazimo ekonomsku pomoc od drugih zemalja, koje ce nas verovatno zaduzivati sve vise zbog toga, da bismo na kraju postali zavisni!

ZoranNS

pre 12 godina

Ne znam da li će komentar mv-a pročitati gospodin Šutanovac ali ne bi bilo loše, pa da malo razmisli. Bespilotne letilice se prave kao nekada biciklovi, recimo da napravimo jedan model "extra partizan" a drugi "extra četnik", pa da špijuniramo .....

Prometej

pre 12 godina

Ali kakvo je stvarno stanje u nasoj zemlji, bojim se da ce toliko njegovo zalaganje za VTI dovesti na kraju do propasti, kao sto je vec sve i dovedeno do prosjackog stapa!

Biljana

pre 12 godina

Vecina komentara me je veoma rastuzila, posto pokazuju koliko lose misljenje imamo o sebi. Mozda je vreme da shvatimo da nismo ni bolji, ni gori od ostalih i da pocnemo da zivimo u skladu sa tim.

Takodje je zalosno sto ovde vidim zlonamerne komentare ljudi koji su potpuno neinformisani sta se dogadja u oblasti razvoja i istrazivanja u Srbiji.

Praetorian

pre 12 godina

Sada je ovaj borbeni avion sigurno samo san. Da nisu unistili SFRJ, ovaj avion bi odavno bio stvarnost. Ali, eto... nista nam u njoj nije valjalo. Vazano je da nam je sada svima, od "Vardara pa do Triglava" mnogo bolje. Hej, sad svi mozemo da radimo nesto sto u to vreme "nismo mogli" (pokazalo se - ni trebali) - da blejimo. Samo... niko ne slusa. Ali, evo - "ja imam misljenje i imam pravo da ga izrazim": bee-eeee-eeee-eee... Wow - nista, stvarno, kao "demokratija" - osecam se...tako...slobodno.

Nebojša

pre 12 godina

Jugoslavija je pred raspad izvozila više naoružanja (skoro), nego što je bio sav ostali izvoz, samo što se o tome nije pričalo. To naoružanje je svo konstruisano u VTI-ju. Ko ne zna nek proveri, bolje nego da lupeta.

Dr Crne magije

pre 12 godina

Boze ****hoce da prave avion!Kupite od Rusa predzadnju generaciju Sukoja i zavrsen posao.Bogate zemlje kupuju avione a mi da ih pravimo.Doduse tehnologija nam je "vodeca" u Evropi,bas kao i sve ostalo.

Dexterijus

pre 12 godina

Daj molim vas nemojte vishe o "parama". Ljudi pare u svetu vishe nisu problem. Para ima. (samo je u srbiji -para nema).... Da zele i stvarno hoce, nashao bi se koopreant za 5 dana. Jer ko nebi voleo da zaradjuje na necemu sto ima potencijal i smisla. Da sve ovo valja javio bi se neke, eto kao Konuzin za ove bespilotne letelice. Cim nesto vredi neko se odma "javi"....

Milan

pre 12 godina

Projekat Novi Avion smo radili sa Francuzima i taj avion da je zavrsen bio bi slabija verzija danasnjeg Rafala. Zato treba da kupimo Rafal i da u ime stare saradnje trazimo sto je veci moguci transfer tehnologije.

Aleksandar

pre 12 godina

a ja sam mislio da je vojni institut mesto gde strani gosti ne bi trebali da imaju pristupa...ali dobro kod naseg suNATOvca je sve moguce...

Branko Von Beca

pre 12 godina

U zemlji u kojoj je prosečna brzina vozova manja sada nego u 19-om veku, "lideri i eksperti" najavljuju borbeni avion za 21 vek ... !?

Metuzalem

pre 12 godina

Ovo je naučna fantastika! Pa nadležni pomoćnik ovog ministra (Pilipović) ovu ustanovu smatra trulom i suvišnom. A šta je, zaista, to novo što je izašlo iz VTI, a da je vredno pomena. Izračunajte koliko nas košta, a koliko vajde ima od njega. U njemu, nažalost, nema osnovnog resursa - ljudskog, odnosno stručnog.

Prljavi inspektor Miladin

pre 12 godina

Bela Kuca je Pentagonu (a bogme i Zutoj kuci!) skresala budzet na tricavih 600 milijardi dolara. Pri tome dinar je jak, dolar je slab! Ako nije sad trenutak da ih prestignemo u trci u naoruzanju, ne znam kada ce da bude?

Ovakvu priliku ne smemo da propustimo!

Brine me samo jedna stvar.
Da se nasi ne polakome i prodaju projekat naseg stelt lovca-presretaca/lovca bombardera, nekome drugom za sitne pare, ko sto je Tito prodao svemirski program... To bi sigurno narusilo ravotezu snaga na planeti,sto nikome ne bi dobra donelo!

Kojekuda

pre 12 godina

Pitanje za urednika,da li znate kada cemo da krenemo u proizvodnju nosaca aviona i da li su ovi avioni planirani i za kosmicka dejstva? Srbija do Saturna!! :)

Kragujevac we have problem

pre 12 godina

Kakve su ovo budalaštine, yugo industrija proizvodila je avione koje su seljaci u Slavoniji rušili dvocjevkama, a auti su bili sprdnja za sebe.

Dobro čujem sad da su i svemirski program razvijali, da mi je znati koji bi austronaut dao da ga se posjedne u raketu made in Yugoslavia :-)

Александар

pre 12 godina

Данас:Нафтни Шкриљци, Борбени Авион, Стара Планина, Бенетон, Икеа, Лидл...
Средином Деведесетих: Еурополис, Прокоп...
Осамдесетих: Борени Авион, Олимпијске Игре у Београду 1992, Трамвајем у 21.први Век...

amanbre

pre 12 godina

Već zamišljam srpsku borbenu metlu sa izuzetnim letačkim karakteristikama i manevarskim sposobnostima... bez kooperacije. Da li je moguće da neko još uvek pije i loži se na ovakve vesti?

sale

pre 12 godina

Od kad ste vi dosli, i trava je pocela losije da raste.Sve ste unistili, nemamo vise ni strucnjake, ako proverite da li su ti postojeci kuci, videcete da su godinama van zemlje

Alexandar

pre 12 godina

Sa jedne strane zaista je žalosno kako imamo loše mišljenje o sebi u smislu da dan danas u tom VTI ima vrhunskih stručnjaka, i absolutna glupost bi bila ukinutiga, VTI je bez obzira na sve krize odliv stručnjaka(vrhunskih) i dalje institucija koja ako bi se na pravi način organizovalo njeno finansiranje i planiranje projekata mogla da bude možda jedina (zaista jedina)institucija iz Srbije da je zaista lider u regionu, ovo ostalo je manje više sprdnja sa tom floskulom "Srbija kao lider u regionu".Naravno da je pravljenje novog multirol supersonica besmisleno,Francuzi ako "izduvaju " i na Indijskom tenderu(po svojoj prilici hoće, ali zna će se za dve nedelje) , prestaju sa proizvodnjom Rafala koji je VRHUNSKI aviona 4+ gen,jer nisu nikom uspeli da ga prodaju,to Francuska sebi hajde da kažemo može da "priušti" ali uz gašenje proizvodnje posle završenih dvestotinjak aviona napravljenih za Francusku avijaciju.Mi tako nešto ne bi mogli da priuštimo, zanči taj aviona bi morao da se prodaje, da bi mogao da se proizvodi i za Srpsku Avijaciju, pored Kineza je to jako teško uraditi koji trenutno imaju za ozvoz j-17, avion koji nije nešto posebno i ne bi mogao da čini okosncu nijedne ozbiljne avijacije, ali kao Drugi avion u stroju je odličan, naročitokada se uzme u obzir njegova cena, imaju i J-10 i J-10B sa stealth karakteristikama, koji je na nivou američkog F-16, a što se tiče avionike radara i etc biće 4+.gen,i opet ako ga kinezi počnu izvoziti teško da će iko moći da proizvede jeftiniji a jednako kvalitetan avion. ali na primer G5 tj zamenu za Super Galeb to već ne bi bilo toliko nebuloza uz prave partnere bi se mogao proizvesti kvalitetan avion za završni deo obuke vojnih pilota.Školsko-Borbeni, jeste da je i tu konkurencija značajno veća, jer mnogo više zemalja ima kapacitet da napravi takav avion, ali bi jednakim kvalitetom i nižom cenom od konkurencije mogli da budemo kompetitivni na tržištu.....Verujte da je mnogo veći problem SDPR nego VTI...jer je SDPRili DRPIS-me, manje više skupina "biznismena", koji misle da im je babo ostavio u amanet, i tehnologiju i sve ostalo, zbog njihovog nebuloznog poslovanja se i VTI nalazi tu gde se nalazi, jer šta god da VTI želi napraviti ili ima ideju, SDPR je tak koji odlučuje koliko novca , kome i zašta...i naravno "Koliki je moj deo" drugim rečima ponašaju se isto kao ROSOBRONEXPORT, ali sa tom razlikom da oni imaju još uvek dosta toga da ponude sa jedne strane dosta toga prodaju od starog naoružanja, a ipak zbog koliko toliko svesti o tome da će rusija kada tad postati meta. počeli su da prave nove sisteme svih vidova...sve u svemu imaju šta da ponude za razliku od SDPR-a koji je izložio LAZARA u takvom stanju na poslednjem partneru...kao da je neko namerno želeo da pokaže kakvi smo nesposobni , neuki i na kraju krajeva bezobrazni, jer ona unutrašnjost kabine sklepana od starih delova i prekidača sa nekog rashodovanog kamiona, se neomože smatrati besparicom ono je javašluk i drskost vrhunskih razmera, jer oni tamo predstavljaju SRBIJU samim tim i deo akademsko stručne javnosti, a ne njihovu mamu i tatu(da je tako sigurno se ne bi sudili da ga izlože, ako bolje nije moglo)...uh zaneo se ja...VTI bi trebao opstati, pod uslovom da se odvoji od trgovaca, reorganizuje i dostojnim platama, uslovima za rad privuče mlade talente, konkretno znam čoveka koji je radio na modernizaciji G4, koji je iz razloga partijske ne pripadnosti i totalne apolitičnosti praktično bio primoran da napusti VTI,i na kraju završio u Simensu, što ne bi bilo ništa posebno da ne znam koliko je želeo da ostane u Srbiji i pridonese svojim znanjem...ali ne morao je otići jer u Srbiji si "Ili sa nama ili protiv nas"

Ludachris

pre 12 godina

Miro cim Hrvatska bude napravila barem jedan obican automobil.(Sale, 23. januar 2012 15:49)

sale, moraš da čitaš više B92 jer si izgleda ovo propustio kada je B92 objavio, klikni ovdje: http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2011&mm=03&nav_id=501765 i pročitaj :)

iskustvo uci

pre 12 godina

Srpski borbeni avion, Jeremic u UN, Demokrate ce raspisati izbore... Koji naslovi! U rangu bosanske piramide. Sta je sledece? Elvis je ziv.

Vladimir

pre 12 godina

A da malo ovi defetisi procitaju celi tekst o VTI, sta se se uFatili aviona!?
VTI nije samo bespilotna letelica, avion i sl. Tu se sve razvija koliko znam.
Ja bi ove petokolonase sto kolektivno mrze sami sebe (tj. sve sto je nase) po kratkom: Fik i gotovo! :)

odliveni mozak

pre 12 godina

zemlja zove srbiju!
srbijo, na cemu si?
srbijo, gadno si se istripovala.
srbijo, nisi u stanju, ne da napravis put, nego nisi u stanju da popravis udarnu rupu na putu kako treba, a hoces da razvijas borbene avione...
a mediji spinuju li spinuju....

Joker

pre 12 godina

U svakoj nasoj kranje (ne)realnoj bajci se stalno pojavljuju Rusi sa svojim nekim investicijama koje nikad ne vidimo, niti se IKAD (!!!) realizuju.... ali o5 dobro je da im idalje verujemo, da im idalje darujemo, da im se idalje dodvoravamo...

milan

pre 12 godina

Tekst za naivne ...izviđačke bespilotne letelice koje Srbija razvija nabave za potrebe rusko-srpskog humanitarnog centra koji se osniva u Nišu...

Radomir

pre 12 godina

Tako je! Oni i jesu mozak odbrambene industrije, i svako će imati pravo da kritikuje onda kada on budwe izmislio drugu Lastu, Vrabca, Bumbara i ostalo. Moramo čuvati i ulagati u to što imamo!

Igor

pre 12 godina

Ovo je totalna glupost.Pa zna se da je razvijanje aviona najskuplja varijanta.Najjeftinije je kupiti vec razvijen avion,pa makar i na lizing,kao Madjari Gripene.
Uostalom,taj avion bi ima engleski motor,evropsku avioniku,rakete americke ili ruske...sta bi tu uopste bilo domace?

Miloš

pre 12 godina

Nije istina da u Srbiji nema talenata i mogućnosti za proizvodnju borbenih aviona! Ali to će se tek realizovati kada se ova vlast skloni sa vrha državne uprave!

Stojan

pre 12 godina

Ma zašto bi Srbija proizvodila borbene avione, kada se mogu kupiti! A i lakše je onda skloniti deo finansijskih sredstava na pojedine privatne račune!

Weber 'S

pre 12 godina

Jedan malo bolji avio amater moze da napravi tog vrapca za 10 dana.
Klipni motor na alkohol, video kamera sa daljinskim upravljanjem i
sistemi hidraulicnih upravljanja se mogu kupiti na E-bay za par stotina eura i eto ti vrapca.
OVI IZ MINISTARTAVA MOGU DA NAS FABAJU ALI IH ZAMOLIMO DA NAS NE "LAKIRAJU"

paranoid

pre 12 godina

A kako da pravi išta, kad su firme koje su se bavile vazduhoplovstvom u SFRJ, bile u BiH i ingenioznim potezima srpskih vlasti (i prve i druge garniture) u zadnjih 20 godina, tamo i ostale. Orao i Soko, naravno. Istina, nešto iz Sokola je prebačeno u Bg, ali nedovoljno i za kakvu proizvodnju. Orao više nije u stanju da napravi ni nov plug, a kamoli nov motor (ljudi se uspešno bave remontom). Nebuloze priča zet, kao i obično.

presretac

pre 12 godina

Šta će nama avion kada imamo DAVINIĆEV satelit za špijunažu , obaranje satelita i ostalih gluposti( uzimanje naših para ) . Čim isplatimo taj satelit ( za cirka 126 godina ) krećemo u realizaciju novog aviona ....realno ! P S očekujem da na tenderu pobedi Mile Dragić !

dobronameran

pre 12 godina

Ove godine Republika Srbija slavi 100-godišnjicu vazduhoplovstva. Nemerljiv doprinos razvoju istog dao je Vojnotehnički institut. Avioni projektovani u vojnotehničkom institutu i danas su, nakon više od 30 godina, u operativnoj upotrebi, ne samo u srpskoj vojsci, nego i u nekim stranim vazduhoplovstvima (Mijanmaru, Libiji, Iraku), što je samo dokaz njihovog kvaliteta, odnosno znanja i iskustva stručnjaka VTI-a.
To je činjenica koja se nemože prenebreći, koliko god to bolno bilo za ''gospodu'' koja se, zarad potreba dnevne politike, utrkuje da pljuje na sve što je plod nečijeg ozbiljnog rada.
''Poznavaoce'' prilika u odbrambenim tehnologijama koji su primetili da razvoj pojedinih sredstava u VTI-u traje dugo, podsetio bih da je naučnoistraživački rad u direktnoj zavisnosti od investiranja u ljude, opremu i projekte. Uvažavajući činjenicu da je od 1990. do 2009. godine, zbog svega što se dešavalo sa našom zemljom, ulaganje u istraživanje i razvoj naoružanja bilo skoro simbolično, nije ni bilo realno da se završe skupi projekti tipa BUMBAR i slični. U poslednje dve godine situacija se drastično poboljšala, a rezultate rada VTI-a su svi zainteresovani mogli videti na poslednjem sajmu naoružanja u Beogradu, prošle godine.

Poznavalac

pre 12 godina

Lupetate, ljudskih resursa itekako imamo. Problem je naravno, u novcu, kojeg nema. Trebalo bi nam 2 godisnja budzeta Srbije za taj avion... Tako da, nazalost, nema nista od toga.

Respect

pre 12 godina

Dobar je VTI, može odlično da se iskoristi, i vidim da se na tome radi. Ako tako nastavite možete ostvariti ozbiljan uspeh. Ne dozvolite da vas bilo šta spreči na tom putu.

informisan

pre 12 godina

Ne razumem kako se ovde radi o predizbornoj kampanji, kad je u VTI ulagano tokom čitavog mandata, a dokaz tome su proizvodi, kao rezultat rada i ulaganja. Što se Šutanovca tiče, može se reći da je u kampanji, ali od početka mandata!

Predrag

pre 12 godina

Hajde da krenemo prvo od bicikle, da li mozemo da proizvedemo, dobar, kvalitetan i jeftin bicikl. O avionima prepustimo da razmisljaju experti za 25 vek, prvo da vidimo za bicikl.

Šone

pre 12 godina

Zlobni senzacionalizam napravio je od ove posete VTI sprdnju; opaska o nekadašnjem projektu supersonika SFRJ izrečena je uzgred, pri prolasku pored test modela Novog Aviona pored transsoničnog tunela (da, tranSSoničnog, a ne tranŠoničnog). Potpuno je jasno da od tog projekta nikada neće biti ništa, a ova rečenica koja je dospela u naslov (!!) je izrečena da ilustruje sposobnosti i potencijale stručnjaka VTI, a ne kao namera da se sa projektom nastavi.
Ulaganje u VTI je nešto najbolje što vojska i ministarstvo rade, jer je ulaganje u stručnjake i istraživanje - ulaganje u dugoročnu budućnost, nešto što jednu zemlju od kupca i konzumenta pretvara u potencijalnog konkurentnog proizvođača i prodavca.
Uzgred, bespilotne letelice za vojsku su drastično različite od proizvoda "malih i srednjih firmi po svetu", jer zahtevaju nekoliko potpuno zaštićenih kanala komunikacije sa komandnim centrom u realnom vremenu. To veze nema sa komercijalnim teledirigovanim igračkama za bogate besposličare.

Mashinovodja

pre 12 godina

"Međutim, kako je dodao, država više nema ekonomske kapacitete za tako nešto, kao i da sve vodeće zemlje u svetu tako složene avione razvijaju u kooperaciji."

Uh, ipak nije tako loše. Ova izjava pokazuje da smo ipak sačuvali još poneku sivu ćelijicu i da smo u stanju da sagledamo koje su nam (slabašne) mogućnosti. Možda nas je i afera Satelit mlao opametila?
Taj aerodinamički tunel je OK i možemo od njega da zaradimo koju kintu radeći ispitivanja kao nečiji kooperant, ali to je otprilike to.

Ali o razvoju vlastitog nadzvučnog borbenog aviona bolje nam je i da ne pomišljamo jer se time ne zanose ni države koje su u ekonomskom pogledu neuporedivo jače od nas. (A možda su zato i jače jer se ne upuštaju ni u kakve sulude projekte?) Možda možemo da razvijemo teorijski model (danas se na kompjuteru može simulirati sve živo, a softver i hardver su vrlo pristupačni), ali mi nemamo i nikad nećemo imati domaću prateću industriju koja bi bila u stanju da proizvede takav avion. Ono što mi umemo i možemo da napravimo sa zadovoljavajućim kvalitetom su laki jednomotorci ("Utva") i male bespilotne letelice za civilne i vojne namene (što danas radi svaka malo potkovanija grupa aviomodelara). Možda bismo mogli da pokušamo i proizvodnju ultralight letelica, mada nisam siguran da postoji neko bogznakako veliko tržište za tu vrstu proizvoda.

miro split

pre 12 godina

Sale nemoj se ljutit, ali ja jedva čekam da počne svemirska utrka između Srba i Hrvata.Zamisli kad se prvi Srbin iskrca na Mars i postavi srpsku zastavu i onda kaže one povjesne rječi:Ovo je mali korak za Srbina ,ali veliki za čovječanstvo!Ili kad Hrvat stupi na Jupiter i izusti : Konačno svoj na svome!

Shankly

pre 12 godina

Jesu ovi ludi? Razvoj konkurentnog borbenog aviona kosta 100+ milijardi, to mogu da priuste sebi Ameri, Rusi, Kinezi i Evropa (cela). Vec vidim maskotu naseg aviona: GRUNF uz slogan (T)ko l(j)eti, vr(ij)edi! Uostalom to cak nije ni isplativo, opstepoznata cinjenica da se najvise zaradjuje na proizvodnji lakog naoruzanja i municije, cesto se obnavlja arsenal i niza je cena proizvodnje, tehnologiju vec imamo, imamo VTI za razvoj, zasto se to koci i u cijem intetesu, 'bem li ga.

Đole

pre 12 godina

@MV
Nije ni čudno što ti nije poznat projekat Novog Aviona jer je on nastao u SFRJ pre 26 godina a ti si u avioindustriji tek 20 godina. Tačno je da se neki "pametnjaković" setio da ovu propalu priču lansira pred izbore! Inače projekat Novog Aviona nije uspeo zbog toga što nam Amerikanci nisu dozvolili da kupimo najmodernije aviomotore, već su nam nudili one sa 30 odsto manje snage. A Generalštab JNA nije hteo ni da čuje za motore Rols-Rojsa jer su nas Britanci prevarili prilikom isporuka motora za Orao. Dali su nam mnogo slabije motore pa smo samostalno razvijali forsaž (dopunsko sagorevanje) pa je Orao probio zvučni zid nekoliko godina kasnije nego što je planirano (mislim da je probni pilot bio Jelen a da ga je odlikovala Milka Planinc). Godinu dana kasnije posle odluke Generalštaba JNA da obustavi projekat Novog Aviona dogovorena je isporuka MIG-ova 29 i to zato što je SFRJ bila prva zemlja posle SSSR-a koja je dobila te avione. I to pre bilo koje zemlje Varšavskog pakta!
Pitanje da li danas ima dovoljno kadra VTI i druge firme je na mestu, ali čini mi se da ti preteruješ. Jer iako je pre godinu dana raspisan tender za kupovinu borbenih aviona ponuđene su nam neodgovarajuće opcije. Jedino što valja su dvomotorci, srednji i teški, a oni zbog malog vazdušnog prostora i velike potrošnje goriva kao i cene remonta nisu optimalni za Srbiju. Ovde su svi bili za švedski JAS 39 Gripen ali su se "MISTERIOZNO" povukli sa konkursa. Dok Amerikanci, Francuzi, EU, Rusi i Kinezi nisu. Naravno da ŠuNATOvac neće Istočne avione a ovo što nude Zapadnjaci je preskupo osim zastarelog F-16. Priča se da su Kinezi imali najbolju finansijsku ponudu i da su ponudili da se jednomotorac J-10 pravi u Srbiji po licenci. Taj avion je nastao tako što su Kinezi kupili licencu za pojačani motor SU-27 a kompletnu elektroniku su kupili od Izraelaca koji su bili besni jer su ih Ameri naterali da otkažu svoj projekat Lavi (Lavić) i da kupe F-16. Dakle, zbog napretka tehnologije i privedenih kraju aerodinamičkih ispitivanja Novog Aviona kraju, verovatno su stručnjaci VTI pokušali da ubede Šutanovca da im kupi motore i avioniku i da se avion sličnih performansi zastarelim F-16 i JAS 39 proizvodi kod nas. Pozdrav

mile

pre 12 godina

Srbija ima 2/3 vojna aviona koji lete.Sta ce vise?Ajde manite se i kanite se takvih budalastina.Kome ce to?Sad kad je vecina nase tradicionalne teritorije izgubljena i nema love za grijanje i za penzije. Da imamo 500 takvih aviona sta bi mogli protiv novog napada NATO.I Tadic kaze izgubili bi rat.I sam clanak kaze "drzava nema sredstava".Pa sto onda piskite uz vetar?Sta hocemo se udruziti sa Hrvatskom, BiH i svorc Makedonijom da napravimo 5 takvih avina da se branimo od KoSoVe? Bilo bi pametnije da ti decki u uniformama zasucu rukave pa kopaju i oru i cuvaju stoku i gice.Raznose postu i ruckove nemocnim starcima dobrovoljno. Inace lepa slika za PR.Izgledaju lepo i odvazno onako prekrstenih i sklopljenih ruku pred maketom aviona koji jos ne postoji osim mnogo bolji u Americi,Rusiji i Kini.Sklopljenih ruku onako kao pred posnu veceru i kaficu koja skoro dolazi.Samo jos malo da prota dodje i zakadi salu i blagosilja avion .E jadna Srbijo nasta te dovedose.Ali dobro ipak smo "lideri" u regionu.HAHAHAHAHHAAAAAAAAAAAAAAA!Evo zakadi ja sobu,puce od smeha!!!

LaCucaracha

pre 12 godina

U EX-YU se proizvodilo mnogo oružja i prodavalo za velike pare. Od toga smo svi mi ex-yu-ovci imali koristi. Ali... to oružje je služilo za ubijanje (pod kojim god izgovorom) i našim proizvodima ljudi su ubijani i sakaćeni. Tokom 90-tih, masovno se koristilo za medjusobno istrebljivanje, otprilike kao spray za buba-švabe! Ljudi, jel vam dosta oružja?
Ajde da ono oružja što treba za odbranu, nešto sami pravimo, nešto kupimo, ali bez izvoza!
Ajde da izvozimo paprike, cveće, vino, šta god, samo da prestanemo da doprinosimo tom ludilu i ubijanju?
Ove iz VTI, zaposliti da smišljaju nešto što nam treba danas i odmah. Može?

bb

pre 12 godina

Manite se praznih priča oko liderstva u regionu. Tek kad naši političari i javnost uopšte skapira da nismo najpametniji niti najbolji u bilo čemu možda i krenemo napred, ovako nekako samo liderstvo ne vuče napred zar ne? Pa već smo najbolji hehe :D

Igor

pre 12 godina

@Robespjer
...da pojasnim, u pitanju nije maketa vec model za tunelska ispitivanja...verovatno bas u tom trans-zvucnom tunelu...
Elem, kao bivsi fan vazduhoplovstva sa dubokom licnim insajderskim iskustvom, mogu reci da smo nekada imali opak potencijal, koji se ne sumnjam do sada dobrano urusio i veliko je pitanje sta je realno ocekivati od domace vazduhoplovne industrije.
Avion kao sistem, je kompleksan sklop te je samim tim cak i bivsa nam zemlja imala velike probleme da resi neke bazne elemente (lep primer je upravo taj mlazni motor, koji je dobrano osakatio perfomanse Orla, posebno po pitanju nosivosti)...neki problemi se nisu mogli resiti niti u saradnji dve zemlje (nrp Rumunija)...ergo...domaci vazduhoplov, tog nivoa zaista predstavlja misaonu imenicu i trosenje i onako malih kako strucnih tako i novcanih resursa.
Uz prethodno receno, treba napomenuti kako domaci vazduhoplovni prozivod omogucava kako tehnoloski napredak tako i samodovoljnost u odredjenom smislu (lavovski deo sati borbenih naleta tokom NATO agresije, odradili su piloti upravo na Orlovima, bez radara, FLIR-a...i slicnih zezancija...ko zna mozda su uspesno i lansirali koji Maverick, to bi me radovalo!)...ukoliko se radi pametno, i na duge staze, izrada domaceg borbenog vazduhoplova nije cista iluzija, no mora se gledati racionalno i imati na umu stvarnu potrebu vazduhoplovstva za jurisnikom, realno jeftinijem prozivodu...koji svejedno opet ostavlja mnoga pitanja otvorenim.

nema kraja srpskoj zabludi i neznanju:(

pre 12 godina

ne znam ko su veci sanjari(***),ovi sto bi da pravimo novi avion,ili ovi sto bi da kupimo opet rusko smece padavicarsko.setimo se 1999.i kupimo zapadnu vojnu tehniku,da se opet ne blamiramo u slucaju napada, dok nam se holandjani setkaju iznad Kalisha kao 99...

Dragan

pre 12 godina

Ni SFRJ nije imala kapacitete da razvije taj avion, a deo visoke tehnologije je izradjen karajem 80-ih u saradnji sa Francuzima. Francuzi su poceli da proizvode Rafal-a , a mi nismo. Projektna dokumentacija stoji. Sami nemozemo to je sigurno, ali 60% mozemo sami.
Svi vi koji ismevate ovo neznate da bi samo ovaj projekat direktno uposlijo 50000 ljudi, a indirektno jos 20000. Da nepricamo sto bi zaposlili preko 10000 ljudi u domenu visokih tehnologija. Imali bi ogroman izvoz, a s'obzirom da projekat nije mnogo star, a i kad bi se malo usavrsio bio bi veoma konkurentan. To bi bio nacionalni spas.
Ipak mislim da treba ici redom, usavrsiti, ovladati i krenuti u ponovnu serisku proizvodnju tenka m84 ab1. Tu bi mogli oko 80% proizvodnje sami da odradimo. Vredi pokusati.

Phoenix

pre 12 godina

Tako, tako, pljujte iz svih oruzja, a sve bez truncice razmisljanja. Vojna industrija je ono sto je vuklo razvoj u SFRJ, uvezana je sa ogromnim brojem drugih firmi koje su njenom propascu dobrim delom pukle i same (i onda naravno da ne mogu nista da proizvode, bez para nema muzike. Pogledajte Teleoptik, Prvu Petoletku, Utvu, Krusik, sve do potpisivanja ugovora za izvoz u Irak tavorili su nisu radili prakticno nista. Usput su svi zli jezici, kakvih u ovim komentarima izgleda ima bar 80% govorili da sve to treba da se zatvori i da nikada nista nisu ni umeli da naprave (a stajni trapovi za Boeing, strukture za Boeing i izraelce, alati za britance, delovi svemirskih raketa za francuze, to se ne racuna). Kako dodjose pare Teleoptik razvi moderan ziroskop, proizvodi ziroskope za raketu Bumbar i stanje se poboljsa, Utva za koju je u pola vazduhoplovaca garantovalo da nikada vise nece napraviti avion napravi 20 Lasti za Irak, pa sad jos i 5 za nas (a bice ukupno 17), odlican avioncic, uskoro, siguran sam, mocice i mnogo vise i za nas i za strance.
Neko pomenu da bilo kakva mala firma na zapadu moze da napravi bespilotne letelice kakve projektuje VTI. Neke i mogu, kad se skupi dovoljna grupa inzenjera sa ozbiljnim iskustvom i radom iza sebe, pa jos imaju i da uloze i pare, pa tek onda treba da smisle kako i kome to da prodaju. U VTI je 90% tog posla vec sredjeno, iskusne strucnjake imaju (fali mladih, no sad evo zaposljavaju 30tak mladih inzenjera, zaposljavace jos dosta i narednih godina, to je potvrdjena informacija), vojska ima svoje veze i kanale kako moze da izveze proizvode svoje vojne industrije u inostranstvo (moze se videti da ti kanali solidno funkcionisu i pored mutljavine koja postoji u SDPR), ima potrebe i za sebe, "kada bude bilo para". Ovo je cist razvoj tehnologije koji ne ide samo u vojsku vec se preliva i u civilnu industriju (sada VTI i Utva mogu da pocnu da rade i na razvoju civilnog aviona, bilo sportskog bilo poljoprivrednog, koji bi Utva pravila, sto je preko potrebno), te bespilotne mogu da se koriste i u civilne svrhe (eto vidite da je i Konuzin to podrzao). Ima u privatnih firmi umesanih u sve ovo (na najpozitivniji moguci nacin, konstruktivno) i razvoj tog sektora sitnije avio industrije vrlo lako i uz osnovnu podrsku drzave moze da donese ogromnu korist Srbiji, od tih bespilotnih letelica i lakih aviona, do proizvodnje visokotehnoloskih stvari za auto i druge industrije (gde se oduvek prelivaju tehnologije iz "aerospace" sektora).

Ako je pouzdana ova informacija o 20 miliona evra za VTI to je fenomenalna odluka ciji ce se pozitivni efekti vrlo brzo videti, jer nasi instituti (i VTI i Pupin, Vinca, Institut za fiziku) su vise nego nepravedno zapostavljeni motori koji mogu ovu zemlju da povuku iz mulja.

Orbit

pre 12 godina

@(mv, 23. januar 2012 13:29)

Jeste, samo što ova vest nije ni namenjena vama koji radite decenijama u vazduhoplovnoj industriji po belom svetu pa vam je jasno koje su ovo šarene laže nego ovom nesrećnom narodu koji je željan bilo kakvih vesti koje bi pružile nadu da nismo dno dna.
Kad se priča o ovako ozbiljnim projektima, uvek se polazi od ljudi tj. stručnog potencijala. Može Srbija da ima 5 instituta i 50 fabrika aviona, ovde više niko ne ume da radi taj posao. Sve što je valjalo je ili u penziji ili u inostranstvu. Mladi više nemaju od koga da nauče zanat, nakon 20 godina nazadovanja prekinuta je nit prenošenja znanja. Dokaz su ove bespilotne letelice kojima se VTI diči, prećutkujući da slične ili još bolje mašine se napolju izrađuju u malim privatnim firmama (pa ni cela Zastava više nije u stanju da napravi pištolj kakav je napravila mala hrvatska privatna firma) ili avion Lasta. Lasta objektivno ne bi bila ništa spektakularno ni da se pojavila pre 25 godina a ne danas. Ako uračunamo da će se koristiti još par decenija, možete misliti na šta će to da liči. Ali to je najbolje što trenutno umemo. Ako misli da oživi vazduhoplovstvo, država bi morala da se angažuje na nekom ozbiljnom međunarodnom projektu i da dovede naše stručnjake iz inostranstva koji bi pristali da poslednje godine svoje karijere provedu prenoseći znanje mlađim naraštajima. Ali to se naravno neće desiti jer nije cilj oživeti vazduhoplovstvo (ali zaista) nego da se Šuta slika i prodaje maglu.

izbeglica

pre 12 godina

Interesantno je da se Gradonacelnik, inace vazduhoplovni inzenjer po obrazovanju, zalaze u investicije u poljoprivredi a Ministar Odbrane, inace Mrcajevski zet, zalaze za izgradnju aviona. Bilo bi dobro da se dogovore, iz iste su kuce.

Dobro je da Srbija ulaze u Nauku i visoku tehnologiju, jer ako to ne uradi odmah i nema nam spasa a i propascemo.

Bogdan M.

pre 12 godina

Ima Srbija i kapacitete i intelekte za samostalnu proizvodnju aviona! Samo je potrebna vlast koja će raditi u interesu ove zemlje i naroda.

Kamikaza

pre 12 godina

Pocelo je jastrebom, nastavilo se sa Orlom, pa Galeb, Pa ova Lasta, pa Vrabac, sledeci je Kolibri, pa Bumbar pa Komarac, srce i mozak odbrambene industrije ne moze da smisli i napravi ni praistorijskog Galeba vise, a kamoli sta drugo, koji jeovo bezobrazluk i mantra, da ne verujes.

s0ne

pre 12 godina

Nevjerovatno kakav defetistički stav od pojedinaca na forumu, "nemamo hljeba a da pravimo avion, ne znamo napraviti vagone..." Pa kuda mislite sa takvim pesimističkim razmišljanjem, ako se postavimo tako niko, ali niko nam ne može pomoći... Po meni završavanje ovog aviona bi bilo najbolje što je Srbija ikad napravila i naravno da ga treba raditi u kooperaciji, pri projektovanju ove letjelice SFRJ je imala Francusku za partnera, čak je trebao imati Francuski motor... To bi bio ogroman poticaj za srpsku vojnu industriju, ogroman izvozni potencijal, i sjajna stvar za imidž Srbije...Nevjerovatno kakav defetistički stav od pojedinaca na forumu,

Bosanac

pre 12 godina

Pa naravno da nema, ni ekonomsku moc, niti trziste, niti od koga da muze lovu vise...doduse ima Vojvodina...a stalno kukate kako su se svi grebali od Srbije, e pa razmislite malo..moj otac je dao par plata samo za gradnju VMA a nikada nije imao pristup toj bolnici, koliko jos projekata je gradjeno "dobrovoljnim" prilozima gradjana drugih republika...sam bog zna.
E pa nema viseeeee, NEMA!

mertur

pre 12 godina

Američka ambasadorka Meri Vorlik rekla je, nakon posete VTI-ju, da je imala veliko zadovoljstvo da se upozna sa ogromnim mogućnostima instituta i izrazila nadu da će SAD ostvariti saradnju s tom ustanovom.

Sada ce neki ovu izjavu(oni inace daju takve laskave izjave a onda se smeju iza ledja) da prime ozbiljno i pomislice da im ameri nude saradnju i izmenu iskustva jer srbi imaju i High-Tech i Human Resurce za te stvari.

Ivan

pre 12 godina

VTI je institucija svetskog kalibra...u vojnoj industriji je nabitnije znanje i ideje, koje nasi inzinjeri imaju. Ako Zastava Oruzje moze da radi za Americki "Remington", koji je de facto br.1 firma za proizvodnju oruzja u svetu, i to Zastavino oruzje bude ocenjeno kao AAA, sto znaci vrhunski kvalitet, onda i VTI sasvim sigurno moze biti rasadnik znanja u vojnoj industriji.

Nikola

pre 12 godina

Krila ce mu biti pozlacena zlatom iz Bora, trosice naftu iz Aleksinca a akumulatori ce mu se puniti strujom koje ce se dobijati iz najveceg solarnog parka na svetu koji ce se naravno graditi u Srbiji. A da umalo da zaboravim, motori ce se praviti u Kragujevcu i bice bolji od Rols-Rojsovih i Mercedesovih. I kad sve to bude onda cemo poslati Sutanovca i dragog mu kuma pravo na Mars da i tamo otvore neku novu fabriku a moze i brze pruge izmedju Jupitera i Marsa.

Robespjer

pre 12 godina

1987-1988 sam bio stacioniran na vojnom delu aerodroma "Pleso" u Zagrebu i upoznat sam sa projektom SFRJ o razvijanju supersoničnog lovca-bombardera!Po planovima je proizvodnja trebala krenuti (mislim) 1992-ge god.Koliko mogu da vidim na gornjoj fotografiji,to je upravo maketa tog aviona za koji je čak i motor trebao biti potpuno domaće konstrukcije i proizvodnje tako da bi bivša Jugoslavija bila sposobna(a bila je) da proizvodi vrhunsko oružje svih vidova namene:od pešadijskog naoružanja i eksplozivnih naprava do borbenih aviona svih tipova i namena,borbenih podmornica(jedna od 8 zemalja u svetu koja ih je proizvodila) do plovila svih namena(samo je Južna Koreja imala masivniju proizvodnju brodova što znači da je SFRJ imala tehnologiju da sagradi i nosač aviona mada bi većina elektronike bila uvozna),itd.Mislim da bi u saradnji sa Hrvatskom i BiH taj avion mogao biti proizveden jer postoji znanje i kapacitet ali pitanje je da li bi NATO(SAD) "dozvolio" takav projekat.Uz to,zbog vlasti usve tri zemlje kojima nikad dosta čerupanja postavlja se i pitanje finansija!

superfly guy

pre 12 godina

Veselih 90-tih ogromna vecina strucnjaka iz tog instituta se preselila u SAD i Kanadu. Bilo je letova na kojima su putnici bili samo bivsi zaposleni u VTI i njihove porodice. Sad je ambasadorka mogla da vidi odakle su profesionalno potekli ti ljudi i da se dosadjuje pricama nasih politicara.

Морава и брда

pre 12 godina

Вишенаменски авион може да се прави само у кооперацији са пријатељима, али не "милосрдним"!

ВТИ треба подржати, свака земља подржава такве организације које треба да вуку и привреду, да покрену и одбрамбену и цивилну индустрију!
ВТИ треба као и код других сличних института да примени нове технологије у Војсци али и за цивилну употребу( примена у енергетска ефикасност, соларна енергија,безбедносни системи, и сл.)

А НАРОДНЕ Војне објекте који су деценијама ПРАЗНИ по градовима, плански дати НАРОДУ за Болнице, Музеје, Школе, Позоришта, Домове за децу и старе, Цркви, Библиотеке и сл.

Nada

pre 12 godina

Žalosno je što neke projekte ne možemo sami da sprovedemo, imamo ideju i znanje ali ne i finansijske mogućnosti. Mnogi potencijali nisu došli do izražaja zbog toga, ali verujem da to nije slučaj sa VTI s obzirom na rezultate koje postiže u skladu sa svojim mogućnosti. Iskreno se nadam da će se naći neko ko će želeti da saradju je sa nama u projektu našeg borbenog aviona. Greota je da takva ideja ne uspe.

Letač

pre 12 godina

Ne razumem šta vam je smešno? Sve što se proizvede u Srbiji ne valja? Zašto ste toliko puni predrasuda? Ne možete da znate da je nešto loše ako niste probali. Žao mi je što nismo u mogućnosti da sprovedemo projekat našeg borbenog aviona u delo, ali mislim da zaslužujemo priliku za tako nešto.

ZumZum

pre 12 godina

Mislim da je odbrana dobro prepoznala gde treba da ulaže i gde može da profitira. Nije da smo baš u mogućnosti da biramo kako možemo da zaradjujemo, a VTI kada već ima uspehe i dobar rad iza sebe, treba da im se pomogne da budu još bolji. Jer svakoga treba malo pogurati da bi dao željene rezultate.

sanjar

pre 12 godina

Ne mora da bude samo san - zaista, za tako veliki projekat očekivano je da se nađe korektan partner, koji će uložiti novac, jer znanje i stručnost inženjerima sa Vojno tehničkog instituta ne fali!

Oz

pre 12 godina

Pa sta ga kosta? Idu izbori..mogao je da kaze da ulazimo u trku za osvajanje svemira ili marsa ili neke susedne planete. Konstruisanje i izrada samo prototipova borbenog aviona kosta vise desetina milijardi dolara! a onda stavite prst na celo i kazete: pa najbolji ruski, evropski ili americki avioni kostaju od 50 do 75 miliona dolara po komadu. Samo se Sutanovac preracunao da nam je jeftinije a i bolje da sami nesto konstruisemo!

Stanko 'Ajduk

pre 12 godina

Meni je sasvim logično da, s obzirom da posedujemo veliko znanje i višedecenijsko iskustvo, imamo saradnju sa zemljama iz sveta. Naravno, to uvek može još više, zato razumem potrebu da se to što imamo neguje i razvija kako bi profit povećao.

marko

pre 12 godina

nemoj te molim vas
gradjani srbije nemaju vise para da finasiraju vase budalastine i pokusaje perpetumobila
kupite su 30 i cao,jeftinije nego da pravimo nas a losiji

Rade

pre 12 godina

Poletanje novog aviona ocekuje se odmah posle izbora. Izradice ga Labusova mala i srednja preduzeca i usluzne delatnosti, a projektovace ga masteri koji su zavrsili po Bolonji.

mv

pre 12 godina

20 godina radim u vazduhoplovnoj industriji, istina u inostranstvu, i moram da prokomentarisem ovakve najblaze receno neozbiljne izjave o 'srpskom' borbenom avionu. Ovaj covek ocigledno zivi u u komunizmu gde misli da se sa nekom Rumunijom moze praviti avion, kao sto je bio slucaj sa Orlom.

Srbija nema ni ekonomske ni ljudske potencijale da bude cak i kooperant u takvim poslovima. Oni koju su znali da naparave integraciju takvog proizvoda kao sto je avion davno su otisli iz zemlje ili su u penziji.

Te bezpilotne letelice kojima se hvalimo su nesto sto se pravi po malim firmima sirom sveta. Ovde ceo Institut stoji iza toga. VTI je predimenzionirana ustanova za drzavu velicine Srbije. Kad se oni koji vode drzavu dovedu pameti i povedu ekonomskom logikom, onda ce VTI podeliti na manje firme koje ce se specijalizovati u odredjenim domenima. Ovako kako je, manjina strucnjaka tamo izdrzava gomilu oficira koji sam bog zna sta rade.

Bojana

pre 12 godina

Interesantno je kako ove patriJote ne veruju u našu zemlju pa kažu "Mi nismo u stanju ništa da napravimo". Kako to, pa zar nismo mi najbolji, najjači, nebeski narod? Ili to možda zavisi od nekih drugih stvari

Sale

pre 12 godina

A, kad će Srbija poslati prvog čovjeka na Mars?
(miro split, 23. januar 2012 13:47)

Miro cim Hrvatska bude napravila barem jedan obican automobil.

vrabac

pre 12 godina

U Vojno-tehnički institut se u aktuelnom mandatu ministra dosta ulagalo, a tako i treba jer je VTI veliki potencijal za srpsku vojnu industriju!

Bobo

pre 12 godina

Rasplamsava se predizborna kampanja pa cemo sada i avione imati, nismo ih imali poslednjih trideset godina pa se sada setilil da ih malo prave... Doduse ne znam zasto skoluju pilote na vojnoj akademiji, sete besposleni po vojnim aerodromima: Batajnica, Ladjevci, vataju zjale i primaju plate. Bre tranvaj u Nemanjinoj ulici nisu znali da naprave, udarao retrovizorom u stub a ne avione!

Biljana

pre 12 godina

Vecina komentara me je veoma rastuzila, posto pokazuju koliko lose misljenje imamo o sebi. Mozda je vreme da shvatimo da nismo ni bolji, ni gori od ostalih i da pocnemo da zivimo u skladu sa tim.

Takodje je zalosno sto ovde vidim zlonamerne komentare ljudi koji su potpuno neinformisani sta se dogadja u oblasti razvoja i istrazivanja u Srbiji.

Nebojša

pre 12 godina

Jugoslavija je pred raspad izvozila više naoružanja (skoro), nego što je bio sav ostali izvoz, samo što se o tome nije pričalo. To naoružanje je svo konstruisano u VTI-ju. Ko ne zna nek proveri, bolje nego da lupeta.

CG

pre 12 godina

Srbija treba brutalno da skrese nepotrebne izdatke na birokratiju od ca. 3 milijardi evra godisnje,da osnuje razvojnu banku koja ce finansirati rad VTI-a i ostalih proizvodnih preduzeca u buducnosti koji bi trebao biti i privatizovan (akcije date inzinjerima i radnicima preduzeca) kako bi drzavne parazite iskljucile iz tog posla!
Nakon toga razvijanje borbenog ali i civilnog mlaznog aviona i pocetak proizvodnje u UTVA-i kod Panceva i IZVOZ,IZVOZ,IZVOZ!
Tako cemo ustediti javnu potrosnju i rjesiti se drzavnih birokrata i ostalih parazita a istovremeno osnovati citavu jednu industriju koja ce biti u domacim rukama i koja ce redovno ubirati devize i obezbediti pozitivni trgovinski balans!

Na notoricne srpske pesimiste koji prosipaju svoju pamet "ma sta cemi mi,ma kakav nas avion,nikada" ne treba nimalo obracati paznju...
Da bi bilo po njihovom jos bi zivjeli u pecinama sa krznom oko dupeta...

Znam iz sopstvenog iskustva kako mi su se smijali kad sam zapoceo svoj biznis,a kada su vidjeli da sam uspio sada pucaju od ljubomore,srpska posla...

PROIZVODNJA I IZVOZ ,STOP SA RASPRODAJOM I ZADUZIVANJEM !

odliveni mozak

pre 12 godina

zemlja zove srbiju!
srbijo, na cemu si?
srbijo, gadno si se istripovala.
srbijo, nisi u stanju, ne da napravis put, nego nisi u stanju da popravis udarnu rupu na putu kako treba, a hoces da razvijas borbene avione...
a mediji spinuju li spinuju....

Ludachris

pre 12 godina

Miro cim Hrvatska bude napravila barem jedan obican automobil.(Sale, 23. januar 2012 15:49)

sale, moraš da čitaš više B92 jer si izgleda ovo propustio kada je B92 objavio, klikni ovdje: http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2011&mm=03&nav_id=501765 i pročitaj :)

Dr Crne magije

pre 12 godina

Boze ****hoce da prave avion!Kupite od Rusa predzadnju generaciju Sukoja i zavrsen posao.Bogate zemlje kupuju avione a mi da ih pravimo.Doduse tehnologija nam je "vodeca" u Evropi,bas kao i sve ostalo.

Aleksandar

pre 12 godina

a ja sam mislio da je vojni institut mesto gde strani gosti ne bi trebali da imaju pristupa...ali dobro kod naseg suNATOvca je sve moguce...

Kragujevac we have problem

pre 12 godina

Kakve su ovo budalaštine, yugo industrija proizvodila je avione koje su seljaci u Slavoniji rušili dvocjevkama, a auti su bili sprdnja za sebe.

Dobro čujem sad da su i svemirski program razvijali, da mi je znati koji bi austronaut dao da ga se posjedne u raketu made in Yugoslavia :-)

Predrag

pre 12 godina

Hajde da krenemo prvo od bicikle, da li mozemo da proizvedemo, dobar, kvalitetan i jeftin bicikl. O avionima prepustimo da razmisljaju experti za 25 vek, prvo da vidimo za bicikl.

Poznavalac

pre 12 godina

Lupetate, ljudskih resursa itekako imamo. Problem je naravno, u novcu, kojeg nema. Trebalo bi nam 2 godisnja budzeta Srbije za taj avion... Tako da, nazalost, nema nista od toga.

Vladimir

pre 12 godina

A da malo ovi defetisi procitaju celi tekst o VTI, sta se se uFatili aviona!?
VTI nije samo bespilotna letelica, avion i sl. Tu se sve razvija koliko znam.
Ja bi ove petokolonase sto kolektivno mrze sami sebe (tj. sve sto je nase) po kratkom: Fik i gotovo! :)

Metuzalem

pre 12 godina

Ovo je naučna fantastika! Pa nadležni pomoćnik ovog ministra (Pilipović) ovu ustanovu smatra trulom i suvišnom. A šta je, zaista, to novo što je izašlo iz VTI, a da je vredno pomena. Izračunajte koliko nas košta, a koliko vajde ima od njega. U njemu, nažalost, nema osnovnog resursa - ljudskog, odnosno stručnog.

Prometej

pre 12 godina

Ali kakvo je stvarno stanje u nasoj zemlji, bojim se da ce toliko njegovo zalaganje za VTI dovesti na kraju do propasti, kao sto je vec sve i dovedeno do prosjackog stapa!

sale

pre 12 godina

Od kad ste vi dosli, i trava je pocela losije da raste.Sve ste unistili, nemamo vise ni strucnjake, ako proverite da li su ti postojeci kuci, videcete da su godinama van zemlje

Praetorian

pre 12 godina

Sada je ovaj borbeni avion sigurno samo san. Da nisu unistili SFRJ, ovaj avion bi odavno bio stvarnost. Ali, eto... nista nam u njoj nije valjalo. Vazano je da nam je sada svima, od "Vardara pa do Triglava" mnogo bolje. Hej, sad svi mozemo da radimo nesto sto u to vreme "nismo mogli" (pokazalo se - ni trebali) - da blejimo. Samo... niko ne slusa. Ali, evo - "ja imam misljenje i imam pravo da ga izrazim": bee-eeee-eeee-eee... Wow - nista, stvarno, kao "demokratija" - osecam se...tako...slobodno.

Dragan

pre 12 godina

Ni SFRJ nije imala kapacitete da razvije taj avion, a deo visoke tehnologije je izradjen karajem 80-ih u saradnji sa Francuzima. Francuzi su poceli da proizvode Rafal-a , a mi nismo. Projektna dokumentacija stoji. Sami nemozemo to je sigurno, ali 60% mozemo sami.
Svi vi koji ismevate ovo neznate da bi samo ovaj projekat direktno uposlijo 50000 ljudi, a indirektno jos 20000. Da nepricamo sto bi zaposlili preko 10000 ljudi u domenu visokih tehnologija. Imali bi ogroman izvoz, a s'obzirom da projekat nije mnogo star, a i kad bi se malo usavrsio bio bi veoma konkurentan. To bi bio nacionalni spas.
Ipak mislim da treba ici redom, usavrsiti, ovladati i krenuti u ponovnu serisku proizvodnju tenka m84 ab1. Tu bi mogli oko 80% proizvodnje sami da odradimo. Vredi pokusati.

informisan

pre 12 godina

Ne razumem kako se ovde radi o predizbornoj kampanji, kad je u VTI ulagano tokom čitavog mandata, a dokaz tome su proizvodi, kao rezultat rada i ulaganja. Što se Šutanovca tiče, može se reći da je u kampanji, ali od početka mandata!

amanbre

pre 12 godina

Već zamišljam srpsku borbenu metlu sa izuzetnim letačkim karakteristikama i manevarskim sposobnostima... bez kooperacije. Da li je moguće da neko još uvek pije i loži se na ovakve vesti?

Bogdan M.

pre 12 godina

Ima Srbija i kapacitete i intelekte za samostalnu proizvodnju aviona! Samo je potrebna vlast koja će raditi u interesu ove zemlje i naroda.

Stojan

pre 12 godina

Ma zašto bi Srbija proizvodila borbene avione, kada se mogu kupiti! A i lakše je onda skloniti deo finansijskih sredstava na pojedine privatne račune!

Respect

pre 12 godina

Dobar je VTI, može odlično da se iskoristi, i vidim da se na tome radi. Ako tako nastavite možete ostvariti ozbiljan uspeh. Ne dozvolite da vas bilo šta spreči na tom putu.

Hera

pre 12 godina

Zalosno je sa takvim kapacitetima u ovoj zemlji da danas budemo prinudjeni da trazimo ekonomsku pomoc od drugih zemalja, koje ce nas verovatno zaduzivati sve vise zbog toga, da bismo na kraju postali zavisni!

Milan

pre 12 godina

Projekat Novi Avion smo radili sa Francuzima i taj avion da je zavrsen bio bi slabija verzija danasnjeg Rafala. Zato treba da kupimo Rafal i da u ime stare saradnje trazimo sto je veci moguci transfer tehnologije.

Joker

pre 12 godina

U svakoj nasoj kranje (ne)realnoj bajci se stalno pojavljuju Rusi sa svojim nekim investicijama koje nikad ne vidimo, niti se IKAD (!!!) realizuju.... ali o5 dobro je da im idalje verujemo, da im idalje darujemo, da im se idalje dodvoravamo...

Miloš

pre 12 godina

Nije istina da u Srbiji nema talenata i mogućnosti za proizvodnju borbenih aviona! Ali to će se tek realizovati kada se ova vlast skloni sa vrha državne uprave!

Kojekuda

pre 12 godina

Pitanje za urednika,da li znate kada cemo da krenemo u proizvodnju nosaca aviona i da li su ovi avioni planirani i za kosmicka dejstva? Srbija do Saturna!! :)

Robespjer

pre 12 godina

1987-1988 sam bio stacioniran na vojnom delu aerodroma "Pleso" u Zagrebu i upoznat sam sa projektom SFRJ o razvijanju supersoničnog lovca-bombardera!Po planovima je proizvodnja trebala krenuti (mislim) 1992-ge god.Koliko mogu da vidim na gornjoj fotografiji,to je upravo maketa tog aviona za koji je čak i motor trebao biti potpuno domaće konstrukcije i proizvodnje tako da bi bivša Jugoslavija bila sposobna(a bila je) da proizvodi vrhunsko oružje svih vidova namene:od pešadijskog naoružanja i eksplozivnih naprava do borbenih aviona svih tipova i namena,borbenih podmornica(jedna od 8 zemalja u svetu koja ih je proizvodila) do plovila svih namena(samo je Južna Koreja imala masivniju proizvodnju brodova što znači da je SFRJ imala tehnologiju da sagradi i nosač aviona mada bi većina elektronike bila uvozna),itd.Mislim da bi u saradnji sa Hrvatskom i BiH taj avion mogao biti proizveden jer postoji znanje i kapacitet ali pitanje je da li bi NATO(SAD) "dozvolio" takav projekat.Uz to,zbog vlasti usve tri zemlje kojima nikad dosta čerupanja postavlja se i pitanje finansija!

Branko Von Beca

pre 12 godina

U zemlji u kojoj je prosečna brzina vozova manja sada nego u 19-om veku, "lideri i eksperti" najavljuju borbeni avion za 21 vek ... !?

Ivan

pre 12 godina

VTI je institucija svetskog kalibra...u vojnoj industriji je nabitnije znanje i ideje, koje nasi inzinjeri imaju. Ako Zastava Oruzje moze da radi za Americki "Remington", koji je de facto br.1 firma za proizvodnju oruzja u svetu, i to Zastavino oruzje bude ocenjeno kao AAA, sto znaci vrhunski kvalitet, onda i VTI sasvim sigurno moze biti rasadnik znanja u vojnoj industriji.

ZoranNS

pre 12 godina

Ne znam da li će komentar mv-a pročitati gospodin Šutanovac ali ne bi bilo loše, pa da malo razmisli. Bespilotne letilice se prave kao nekada biciklovi, recimo da napravimo jedan model "extra partizan" a drugi "extra četnik", pa da špijuniramo .....

mile

pre 12 godina

Srbija ima 2/3 vojna aviona koji lete.Sta ce vise?Ajde manite se i kanite se takvih budalastina.Kome ce to?Sad kad je vecina nase tradicionalne teritorije izgubljena i nema love za grijanje i za penzije. Da imamo 500 takvih aviona sta bi mogli protiv novog napada NATO.I Tadic kaze izgubili bi rat.I sam clanak kaze "drzava nema sredstava".Pa sto onda piskite uz vetar?Sta hocemo se udruziti sa Hrvatskom, BiH i svorc Makedonijom da napravimo 5 takvih avina da se branimo od KoSoVe? Bilo bi pametnije da ti decki u uniformama zasucu rukave pa kopaju i oru i cuvaju stoku i gice.Raznose postu i ruckove nemocnim starcima dobrovoljno. Inace lepa slika za PR.Izgledaju lepo i odvazno onako prekrstenih i sklopljenih ruku pred maketom aviona koji jos ne postoji osim mnogo bolji u Americi,Rusiji i Kini.Sklopljenih ruku onako kao pred posnu veceru i kaficu koja skoro dolazi.Samo jos malo da prota dodje i zakadi salu i blagosilja avion .E jadna Srbijo nasta te dovedose.Ali dobro ipak smo "lideri" u regionu.HAHAHAHAHHAAAAAAAAAAAAAAA!Evo zakadi ja sobu,puce od smeha!!!

LaCucaracha

pre 12 godina

U EX-YU se proizvodilo mnogo oružja i prodavalo za velike pare. Od toga smo svi mi ex-yu-ovci imali koristi. Ali... to oružje je služilo za ubijanje (pod kojim god izgovorom) i našim proizvodima ljudi su ubijani i sakaćeni. Tokom 90-tih, masovno se koristilo za medjusobno istrebljivanje, otprilike kao spray za buba-švabe! Ljudi, jel vam dosta oružja?
Ajde da ono oružja što treba za odbranu, nešto sami pravimo, nešto kupimo, ali bez izvoza!
Ajde da izvozimo paprike, cveće, vino, šta god, samo da prestanemo da doprinosimo tom ludilu i ubijanju?
Ove iz VTI, zaposliti da smišljaju nešto što nam treba danas i odmah. Može?

s0ne

pre 12 godina

Nevjerovatno kakav defetistički stav od pojedinaca na forumu, "nemamo hljeba a da pravimo avion, ne znamo napraviti vagone..." Pa kuda mislite sa takvim pesimističkim razmišljanjem, ako se postavimo tako niko, ali niko nam ne može pomoći... Po meni završavanje ovog aviona bi bilo najbolje što je Srbija ikad napravila i naravno da ga treba raditi u kooperaciji, pri projektovanju ove letjelice SFRJ je imala Francusku za partnera, čak je trebao imati Francuski motor... To bi bio ogroman poticaj za srpsku vojnu industriju, ogroman izvozni potencijal, i sjajna stvar za imidž Srbije...Nevjerovatno kakav defetistički stav od pojedinaca na forumu,

Weber 'S

pre 12 godina

Jedan malo bolji avio amater moze da napravi tog vrapca za 10 dana.
Klipni motor na alkohol, video kamera sa daljinskim upravljanjem i
sistemi hidraulicnih upravljanja se mogu kupiti na E-bay za par stotina eura i eto ti vrapca.
OVI IZ MINISTARTAVA MOGU DA NAS FABAJU ALI IH ZAMOLIMO DA NAS NE "LAKIRAJU"

Shankly

pre 12 godina

Jesu ovi ludi? Razvoj konkurentnog borbenog aviona kosta 100+ milijardi, to mogu da priuste sebi Ameri, Rusi, Kinezi i Evropa (cela). Vec vidim maskotu naseg aviona: GRUNF uz slogan (T)ko l(j)eti, vr(ij)edi! Uostalom to cak nije ni isplativo, opstepoznata cinjenica da se najvise zaradjuje na proizvodnji lakog naoruzanja i municije, cesto se obnavlja arsenal i niza je cena proizvodnje, tehnologiju vec imamo, imamo VTI za razvoj, zasto se to koci i u cijem intetesu, 'bem li ga.

Phoenix

pre 12 godina

Tako, tako, pljujte iz svih oruzja, a sve bez truncice razmisljanja. Vojna industrija je ono sto je vuklo razvoj u SFRJ, uvezana je sa ogromnim brojem drugih firmi koje su njenom propascu dobrim delom pukle i same (i onda naravno da ne mogu nista da proizvode, bez para nema muzike. Pogledajte Teleoptik, Prvu Petoletku, Utvu, Krusik, sve do potpisivanja ugovora za izvoz u Irak tavorili su nisu radili prakticno nista. Usput su svi zli jezici, kakvih u ovim komentarima izgleda ima bar 80% govorili da sve to treba da se zatvori i da nikada nista nisu ni umeli da naprave (a stajni trapovi za Boeing, strukture za Boeing i izraelce, alati za britance, delovi svemirskih raketa za francuze, to se ne racuna). Kako dodjose pare Teleoptik razvi moderan ziroskop, proizvodi ziroskope za raketu Bumbar i stanje se poboljsa, Utva za koju je u pola vazduhoplovaca garantovalo da nikada vise nece napraviti avion napravi 20 Lasti za Irak, pa sad jos i 5 za nas (a bice ukupno 17), odlican avioncic, uskoro, siguran sam, mocice i mnogo vise i za nas i za strance.
Neko pomenu da bilo kakva mala firma na zapadu moze da napravi bespilotne letelice kakve projektuje VTI. Neke i mogu, kad se skupi dovoljna grupa inzenjera sa ozbiljnim iskustvom i radom iza sebe, pa jos imaju i da uloze i pare, pa tek onda treba da smisle kako i kome to da prodaju. U VTI je 90% tog posla vec sredjeno, iskusne strucnjake imaju (fali mladih, no sad evo zaposljavaju 30tak mladih inzenjera, zaposljavace jos dosta i narednih godina, to je potvrdjena informacija), vojska ima svoje veze i kanale kako moze da izveze proizvode svoje vojne industrije u inostranstvo (moze se videti da ti kanali solidno funkcionisu i pored mutljavine koja postoji u SDPR), ima potrebe i za sebe, "kada bude bilo para". Ovo je cist razvoj tehnologije koji ne ide samo u vojsku vec se preliva i u civilnu industriju (sada VTI i Utva mogu da pocnu da rade i na razvoju civilnog aviona, bilo sportskog bilo poljoprivrednog, koji bi Utva pravila, sto je preko potrebno), te bespilotne mogu da se koriste i u civilne svrhe (eto vidite da je i Konuzin to podrzao). Ima u privatnih firmi umesanih u sve ovo (na najpozitivniji moguci nacin, konstruktivno) i razvoj tog sektora sitnije avio industrije vrlo lako i uz osnovnu podrsku drzave moze da donese ogromnu korist Srbiji, od tih bespilotnih letelica i lakih aviona, do proizvodnje visokotehnoloskih stvari za auto i druge industrije (gde se oduvek prelivaju tehnologije iz "aerospace" sektora).

Ako je pouzdana ova informacija o 20 miliona evra za VTI to je fenomenalna odluka ciji ce se pozitivni efekti vrlo brzo videti, jer nasi instituti (i VTI i Pupin, Vinca, Institut za fiziku) su vise nego nepravedno zapostavljeni motori koji mogu ovu zemlju da povuku iz mulja.

Đole

pre 12 godina

@MV
Nije ni čudno što ti nije poznat projekat Novog Aviona jer je on nastao u SFRJ pre 26 godina a ti si u avioindustriji tek 20 godina. Tačno je da se neki "pametnjaković" setio da ovu propalu priču lansira pred izbore! Inače projekat Novog Aviona nije uspeo zbog toga što nam Amerikanci nisu dozvolili da kupimo najmodernije aviomotore, već su nam nudili one sa 30 odsto manje snage. A Generalštab JNA nije hteo ni da čuje za motore Rols-Rojsa jer su nas Britanci prevarili prilikom isporuka motora za Orao. Dali su nam mnogo slabije motore pa smo samostalno razvijali forsaž (dopunsko sagorevanje) pa je Orao probio zvučni zid nekoliko godina kasnije nego što je planirano (mislim da je probni pilot bio Jelen a da ga je odlikovala Milka Planinc). Godinu dana kasnije posle odluke Generalštaba JNA da obustavi projekat Novog Aviona dogovorena je isporuka MIG-ova 29 i to zato što je SFRJ bila prva zemlja posle SSSR-a koja je dobila te avione. I to pre bilo koje zemlje Varšavskog pakta!
Pitanje da li danas ima dovoljno kadra VTI i druge firme je na mestu, ali čini mi se da ti preteruješ. Jer iako je pre godinu dana raspisan tender za kupovinu borbenih aviona ponuđene su nam neodgovarajuće opcije. Jedino što valja su dvomotorci, srednji i teški, a oni zbog malog vazdušnog prostora i velike potrošnje goriva kao i cene remonta nisu optimalni za Srbiju. Ovde su svi bili za švedski JAS 39 Gripen ali su se "MISTERIOZNO" povukli sa konkursa. Dok Amerikanci, Francuzi, EU, Rusi i Kinezi nisu. Naravno da ŠuNATOvac neće Istočne avione a ovo što nude Zapadnjaci je preskupo osim zastarelog F-16. Priča se da su Kinezi imali najbolju finansijsku ponudu i da su ponudili da se jednomotorac J-10 pravi u Srbiji po licenci. Taj avion je nastao tako što su Kinezi kupili licencu za pojačani motor SU-27 a kompletnu elektroniku su kupili od Izraelaca koji su bili besni jer su ih Ameri naterali da otkažu svoj projekat Lavi (Lavić) i da kupe F-16. Dakle, zbog napretka tehnologije i privedenih kraju aerodinamičkih ispitivanja Novog Aviona kraju, verovatno su stručnjaci VTI pokušali da ubede Šutanovca da im kupi motore i avioniku i da se avion sličnih performansi zastarelim F-16 i JAS 39 proizvodi kod nas. Pozdrav

Dexterijus

pre 12 godina

Daj molim vas nemojte vishe o "parama". Ljudi pare u svetu vishe nisu problem. Para ima. (samo je u srbiji -para nema).... Da zele i stvarno hoce, nashao bi se koopreant za 5 dana. Jer ko nebi voleo da zaradjuje na necemu sto ima potencijal i smisla. Da sve ovo valja javio bi se neke, eto kao Konuzin za ove bespilotne letelice. Cim nesto vredi neko se odma "javi"....

paranoid

pre 12 godina

A kako da pravi išta, kad su firme koje su se bavile vazduhoplovstvom u SFRJ, bile u BiH i ingenioznim potezima srpskih vlasti (i prve i druge garniture) u zadnjih 20 godina, tamo i ostale. Orao i Soko, naravno. Istina, nešto iz Sokola je prebačeno u Bg, ali nedovoljno i za kakvu proizvodnju. Orao više nije u stanju da napravi ni nov plug, a kamoli nov motor (ljudi se uspešno bave remontom). Nebuloze priča zet, kao i obično.

Prljavi inspektor Miladin

pre 12 godina

Bela Kuca je Pentagonu (a bogme i Zutoj kuci!) skresala budzet na tricavih 600 milijardi dolara. Pri tome dinar je jak, dolar je slab! Ako nije sad trenutak da ih prestignemo u trci u naoruzanju, ne znam kada ce da bude?

Ovakvu priliku ne smemo da propustimo!

Brine me samo jedna stvar.
Da se nasi ne polakome i prodaju projekat naseg stelt lovca-presretaca/lovca bombardera, nekome drugom za sitne pare, ko sto je Tito prodao svemirski program... To bi sigurno narusilo ravotezu snaga na planeti,sto nikome ne bi dobra donelo!

Igor

pre 12 godina

Ovo je totalna glupost.Pa zna se da je razvijanje aviona najskuplja varijanta.Najjeftinije je kupiti vec razvijen avion,pa makar i na lizing,kao Madjari Gripene.
Uostalom,taj avion bi ima engleski motor,evropsku avioniku,rakete americke ili ruske...sta bi tu uopste bilo domace?

Alexandar

pre 12 godina

Sa jedne strane zaista je žalosno kako imamo loše mišljenje o sebi u smislu da dan danas u tom VTI ima vrhunskih stručnjaka, i absolutna glupost bi bila ukinutiga, VTI je bez obzira na sve krize odliv stručnjaka(vrhunskih) i dalje institucija koja ako bi se na pravi način organizovalo njeno finansiranje i planiranje projekata mogla da bude možda jedina (zaista jedina)institucija iz Srbije da je zaista lider u regionu, ovo ostalo je manje više sprdnja sa tom floskulom "Srbija kao lider u regionu".Naravno da je pravljenje novog multirol supersonica besmisleno,Francuzi ako "izduvaju " i na Indijskom tenderu(po svojoj prilici hoće, ali zna će se za dve nedelje) , prestaju sa proizvodnjom Rafala koji je VRHUNSKI aviona 4+ gen,jer nisu nikom uspeli da ga prodaju,to Francuska sebi hajde da kažemo može da "priušti" ali uz gašenje proizvodnje posle završenih dvestotinjak aviona napravljenih za Francusku avijaciju.Mi tako nešto ne bi mogli da priuštimo, zanči taj aviona bi morao da se prodaje, da bi mogao da se proizvodi i za Srpsku Avijaciju, pored Kineza je to jako teško uraditi koji trenutno imaju za ozvoz j-17, avion koji nije nešto posebno i ne bi mogao da čini okosncu nijedne ozbiljne avijacije, ali kao Drugi avion u stroju je odličan, naročitokada se uzme u obzir njegova cena, imaju i J-10 i J-10B sa stealth karakteristikama, koji je na nivou američkog F-16, a što se tiče avionike radara i etc biće 4+.gen,i opet ako ga kinezi počnu izvoziti teško da će iko moći da proizvede jeftiniji a jednako kvalitetan avion. ali na primer G5 tj zamenu za Super Galeb to već ne bi bilo toliko nebuloza uz prave partnere bi se mogao proizvesti kvalitetan avion za završni deo obuke vojnih pilota.Školsko-Borbeni, jeste da je i tu konkurencija značajno veća, jer mnogo više zemalja ima kapacitet da napravi takav avion, ali bi jednakim kvalitetom i nižom cenom od konkurencije mogli da budemo kompetitivni na tržištu.....Verujte da je mnogo veći problem SDPR nego VTI...jer je SDPRili DRPIS-me, manje više skupina "biznismena", koji misle da im je babo ostavio u amanet, i tehnologiju i sve ostalo, zbog njihovog nebuloznog poslovanja se i VTI nalazi tu gde se nalazi, jer šta god da VTI želi napraviti ili ima ideju, SDPR je tak koji odlučuje koliko novca , kome i zašta...i naravno "Koliki je moj deo" drugim rečima ponašaju se isto kao ROSOBRONEXPORT, ali sa tom razlikom da oni imaju još uvek dosta toga da ponude sa jedne strane dosta toga prodaju od starog naoružanja, a ipak zbog koliko toliko svesti o tome da će rusija kada tad postati meta. počeli su da prave nove sisteme svih vidova...sve u svemu imaju šta da ponude za razliku od SDPR-a koji je izložio LAZARA u takvom stanju na poslednjem partneru...kao da je neko namerno želeo da pokaže kakvi smo nesposobni , neuki i na kraju krajeva bezobrazni, jer ona unutrašnjost kabine sklepana od starih delova i prekidača sa nekog rashodovanog kamiona, se neomože smatrati besparicom ono je javašluk i drskost vrhunskih razmera, jer oni tamo predstavljaju SRBIJU samim tim i deo akademsko stručne javnosti, a ne njihovu mamu i tatu(da je tako sigurno se ne bi sudili da ga izlože, ako bolje nije moglo)...uh zaneo se ja...VTI bi trebao opstati, pod uslovom da se odvoji od trgovaca, reorganizuje i dostojnim platama, uslovima za rad privuče mlade talente, konkretno znam čoveka koji je radio na modernizaciji G4, koji je iz razloga partijske ne pripadnosti i totalne apolitičnosti praktično bio primoran da napusti VTI,i na kraju završio u Simensu, što ne bi bilo ništa posebno da ne znam koliko je želeo da ostane u Srbiji i pridonese svojim znanjem...ali ne morao je otići jer u Srbiji si "Ili sa nama ili protiv nas"

presretac

pre 12 godina

Šta će nama avion kada imamo DAVINIĆEV satelit za špijunažu , obaranje satelita i ostalih gluposti( uzimanje naših para ) . Čim isplatimo taj satelit ( za cirka 126 godina ) krećemo u realizaciju novog aviona ....realno ! P S očekujem da na tenderu pobedi Mile Dragić !

Александар

pre 12 godina

Данас:Нафтни Шкриљци, Борбени Авион, Стара Планина, Бенетон, Икеа, Лидл...
Средином Деведесетих: Еурополис, Прокоп...
Осамдесетих: Борени Авион, Олимпијске Игре у Београду 1992, Трамвајем у 21.први Век...

nema kraja srpskoj zabludi i neznanju:(

pre 12 godina

ne znam ko su veci sanjari(***),ovi sto bi da pravimo novi avion,ili ovi sto bi da kupimo opet rusko smece padavicarsko.setimo se 1999.i kupimo zapadnu vojnu tehniku,da se opet ne blamiramo u slucaju napada, dok nam se holandjani setkaju iznad Kalisha kao 99...

superfly guy

pre 12 godina

Veselih 90-tih ogromna vecina strucnjaka iz tog instituta se preselila u SAD i Kanadu. Bilo je letova na kojima su putnici bili samo bivsi zaposleni u VTI i njihove porodice. Sad je ambasadorka mogla da vidi odakle su profesionalno potekli ti ljudi i da se dosadjuje pricama nasih politicara.

Bosanac

pre 12 godina

Pa naravno da nema, ni ekonomsku moc, niti trziste, niti od koga da muze lovu vise...doduse ima Vojvodina...a stalno kukate kako su se svi grebali od Srbije, e pa razmislite malo..moj otac je dao par plata samo za gradnju VMA a nikada nije imao pristup toj bolnici, koliko jos projekata je gradjeno "dobrovoljnim" prilozima gradjana drugih republika...sam bog zna.
E pa nema viseeeee, NEMA!

Radomir

pre 12 godina

Tako je! Oni i jesu mozak odbrambene industrije, i svako će imati pravo da kritikuje onda kada on budwe izmislio drugu Lastu, Vrabca, Bumbara i ostalo. Moramo čuvati i ulagati u to što imamo!

Nikola

pre 12 godina

Krila ce mu biti pozlacena zlatom iz Bora, trosice naftu iz Aleksinca a akumulatori ce mu se puniti strujom koje ce se dobijati iz najveceg solarnog parka na svetu koji ce se naravno graditi u Srbiji. A da umalo da zaboravim, motori ce se praviti u Kragujevcu i bice bolji od Rols-Rojsovih i Mercedesovih. I kad sve to bude onda cemo poslati Sutanovca i dragog mu kuma pravo na Mars da i tamo otvore neku novu fabriku a moze i brze pruge izmedju Jupitera i Marsa.

Deki

pre 12 godina

Nije tesko napraviti bilo kakav mlazni borbeni avion, to je tehnologija stara vec skoro 70 godina. Problem je napraviti avion koji je tehnoloski konkurentan ruskim i americkim koji dominiraju na trzistu.

bb

pre 12 godina

Manite se praznih priča oko liderstva u regionu. Tek kad naši političari i javnost uopšte skapira da nismo najpametniji niti najbolji u bilo čemu možda i krenemo napred, ovako nekako samo liderstvo ne vuče napred zar ne? Pa već smo najbolji hehe :D

iskustvo uci

pre 12 godina

Srpski borbeni avion, Jeremic u UN, Demokrate ce raspisati izbore... Koji naslovi! U rangu bosanske piramide. Sta je sledece? Elvis je ziv.

Igor

pre 12 godina

@Robespjer
...da pojasnim, u pitanju nije maketa vec model za tunelska ispitivanja...verovatno bas u tom trans-zvucnom tunelu...
Elem, kao bivsi fan vazduhoplovstva sa dubokom licnim insajderskim iskustvom, mogu reci da smo nekada imali opak potencijal, koji se ne sumnjam do sada dobrano urusio i veliko je pitanje sta je realno ocekivati od domace vazduhoplovne industrije.
Avion kao sistem, je kompleksan sklop te je samim tim cak i bivsa nam zemlja imala velike probleme da resi neke bazne elemente (lep primer je upravo taj mlazni motor, koji je dobrano osakatio perfomanse Orla, posebno po pitanju nosivosti)...neki problemi se nisu mogli resiti niti u saradnji dve zemlje (nrp Rumunija)...ergo...domaci vazduhoplov, tog nivoa zaista predstavlja misaonu imenicu i trosenje i onako malih kako strucnih tako i novcanih resursa.
Uz prethodno receno, treba napomenuti kako domaci vazduhoplovni prozivod omogucava kako tehnoloski napredak tako i samodovoljnost u odredjenom smislu (lavovski deo sati borbenih naleta tokom NATO agresije, odradili su piloti upravo na Orlovima, bez radara, FLIR-a...i slicnih zezancija...ko zna mozda su uspesno i lansirali koji Maverick, to bi me radovalo!)...ukoliko se radi pametno, i na duge staze, izrada domaceg borbenog vazduhoplova nije cista iluzija, no mora se gledati racionalno i imati na umu stvarnu potrebu vazduhoplovstva za jurisnikom, realno jeftinijem prozivodu...koji svejedno opet ostavlja mnoga pitanja otvorenim.

Šone

pre 12 godina

Zlobni senzacionalizam napravio je od ove posete VTI sprdnju; opaska o nekadašnjem projektu supersonika SFRJ izrečena je uzgred, pri prolasku pored test modela Novog Aviona pored transsoničnog tunela (da, tranSSoničnog, a ne tranŠoničnog). Potpuno je jasno da od tog projekta nikada neće biti ništa, a ova rečenica koja je dospela u naslov (!!) je izrečena da ilustruje sposobnosti i potencijale stručnjaka VTI, a ne kao namera da se sa projektom nastavi.
Ulaganje u VTI je nešto najbolje što vojska i ministarstvo rade, jer je ulaganje u stručnjake i istraživanje - ulaganje u dugoročnu budućnost, nešto što jednu zemlju od kupca i konzumenta pretvara u potencijalnog konkurentnog proizvođača i prodavca.
Uzgred, bespilotne letelice za vojsku su drastično različite od proizvoda "malih i srednjih firmi po svetu", jer zahtevaju nekoliko potpuno zaštićenih kanala komunikacije sa komandnim centrom u realnom vremenu. To veze nema sa komercijalnim teledirigovanim igračkama za bogate besposličare.

dobronameran

pre 12 godina

Ove godine Republika Srbija slavi 100-godišnjicu vazduhoplovstva. Nemerljiv doprinos razvoju istog dao je Vojnotehnički institut. Avioni projektovani u vojnotehničkom institutu i danas su, nakon više od 30 godina, u operativnoj upotrebi, ne samo u srpskoj vojsci, nego i u nekim stranim vazduhoplovstvima (Mijanmaru, Libiji, Iraku), što je samo dokaz njihovog kvaliteta, odnosno znanja i iskustva stručnjaka VTI-a.
To je činjenica koja se nemože prenebreći, koliko god to bolno bilo za ''gospodu'' koja se, zarad potreba dnevne politike, utrkuje da pljuje na sve što je plod nečijeg ozbiljnog rada.
''Poznavaoce'' prilika u odbrambenim tehnologijama koji su primetili da razvoj pojedinih sredstava u VTI-u traje dugo, podsetio bih da je naučnoistraživački rad u direktnoj zavisnosti od investiranja u ljude, opremu i projekte. Uvažavajući činjenicu da je od 1990. do 2009. godine, zbog svega što se dešavalo sa našom zemljom, ulaganje u istraživanje i razvoj naoružanja bilo skoro simbolično, nije ni bilo realno da se završe skupi projekti tipa BUMBAR i slični. U poslednje dve godine situacija se drastično poboljšala, a rezultate rada VTI-a su svi zainteresovani mogli videti na poslednjem sajmu naoružanja u Beogradu, prošle godine.

Kamikaza

pre 12 godina

Pocelo je jastrebom, nastavilo se sa Orlom, pa Galeb, Pa ova Lasta, pa Vrabac, sledeci je Kolibri, pa Bumbar pa Komarac, srce i mozak odbrambene industrije ne moze da smisli i napravi ni praistorijskog Galeba vise, a kamoli sta drugo, koji jeovo bezobrazluk i mantra, da ne verujes.

Stanko 'Ajduk

pre 12 godina

Meni je sasvim logično da, s obzirom da posedujemo veliko znanje i višedecenijsko iskustvo, imamo saradnju sa zemljama iz sveta. Naravno, to uvek može još više, zato razumem potrebu da se to što imamo neguje i razvija kako bi profit povećao.

izbeglica

pre 12 godina

Interesantno je da se Gradonacelnik, inace vazduhoplovni inzenjer po obrazovanju, zalaze u investicije u poljoprivredi a Ministar Odbrane, inace Mrcajevski zet, zalaze za izgradnju aviona. Bilo bi dobro da se dogovore, iz iste su kuce.

Dobro je da Srbija ulaze u Nauku i visoku tehnologiju, jer ako to ne uradi odmah i nema nam spasa a i propascemo.

milan

pre 12 godina

Tekst za naivne ...izviđačke bespilotne letelice koje Srbija razvija nabave za potrebe rusko-srpskog humanitarnog centra koji se osniva u Nišu...

Морава и брда

pre 12 godina

Вишенаменски авион може да се прави само у кооперацији са пријатељима, али не "милосрдним"!

ВТИ треба подржати, свака земља подржава такве организације које треба да вуку и привреду, да покрену и одбрамбену и цивилну индустрију!
ВТИ треба као и код других сличних института да примени нове технологије у Војсци али и за цивилну употребу( примена у енергетска ефикасност, соларна енергија,безбедносни системи, и сл.)

А НАРОДНЕ Војне објекте који су деценијама ПРАЗНИ по градовима, плански дати НАРОДУ за Болнице, Музеје, Школе, Позоришта, Домове за децу и старе, Цркви, Библиотеке и сл.

Mashinovodja

pre 12 godina

"Međutim, kako je dodao, država više nema ekonomske kapacitete za tako nešto, kao i da sve vodeće zemlje u svetu tako složene avione razvijaju u kooperaciji."

Uh, ipak nije tako loše. Ova izjava pokazuje da smo ipak sačuvali još poneku sivu ćelijicu i da smo u stanju da sagledamo koje su nam (slabašne) mogućnosti. Možda nas je i afera Satelit mlao opametila?
Taj aerodinamički tunel je OK i možemo od njega da zaradimo koju kintu radeći ispitivanja kao nečiji kooperant, ali to je otprilike to.

Ali o razvoju vlastitog nadzvučnog borbenog aviona bolje nam je i da ne pomišljamo jer se time ne zanose ni države koje su u ekonomskom pogledu neuporedivo jače od nas. (A možda su zato i jače jer se ne upuštaju ni u kakve sulude projekte?) Možda možemo da razvijemo teorijski model (danas se na kompjuteru može simulirati sve živo, a softver i hardver su vrlo pristupačni), ali mi nemamo i nikad nećemo imati domaću prateću industriju koja bi bila u stanju da proizvede takav avion. Ono što mi umemo i možemo da napravimo sa zadovoljavajućim kvalitetom su laki jednomotorci ("Utva") i male bespilotne letelice za civilne i vojne namene (što danas radi svaka malo potkovanija grupa aviomodelara). Možda bismo mogli da pokušamo i proizvodnju ultralight letelica, mada nisam siguran da postoji neko bogznakako veliko tržište za tu vrstu proizvoda.

sanjar

pre 12 godina

Ne mora da bude samo san - zaista, za tako veliki projekat očekivano je da se nađe korektan partner, koji će uložiti novac, jer znanje i stručnost inženjerima sa Vojno tehničkog instituta ne fali!

Oz

pre 12 godina

Pa sta ga kosta? Idu izbori..mogao je da kaze da ulazimo u trku za osvajanje svemira ili marsa ili neke susedne planete. Konstruisanje i izrada samo prototipova borbenog aviona kosta vise desetina milijardi dolara! a onda stavite prst na celo i kazete: pa najbolji ruski, evropski ili americki avioni kostaju od 50 do 75 miliona dolara po komadu. Samo se Sutanovac preracunao da nam je jeftinije a i bolje da sami nesto konstruisemo!

Orbit

pre 12 godina

@(mv, 23. januar 2012 13:29)

Jeste, samo što ova vest nije ni namenjena vama koji radite decenijama u vazduhoplovnoj industriji po belom svetu pa vam je jasno koje su ovo šarene laže nego ovom nesrećnom narodu koji je željan bilo kakvih vesti koje bi pružile nadu da nismo dno dna.
Kad se priča o ovako ozbiljnim projektima, uvek se polazi od ljudi tj. stručnog potencijala. Može Srbija da ima 5 instituta i 50 fabrika aviona, ovde više niko ne ume da radi taj posao. Sve što je valjalo je ili u penziji ili u inostranstvu. Mladi više nemaju od koga da nauče zanat, nakon 20 godina nazadovanja prekinuta je nit prenošenja znanja. Dokaz su ove bespilotne letelice kojima se VTI diči, prećutkujući da slične ili još bolje mašine se napolju izrađuju u malim privatnim firmama (pa ni cela Zastava više nije u stanju da napravi pištolj kakav je napravila mala hrvatska privatna firma) ili avion Lasta. Lasta objektivno ne bi bila ništa spektakularno ni da se pojavila pre 25 godina a ne danas. Ako uračunamo da će se koristiti još par decenija, možete misliti na šta će to da liči. Ali to je najbolje što trenutno umemo. Ako misli da oživi vazduhoplovstvo, država bi morala da se angažuje na nekom ozbiljnom međunarodnom projektu i da dovede naše stručnjake iz inostranstva koji bi pristali da poslednje godine svoje karijere provedu prenoseći znanje mlađim naraštajima. Ali to se naravno neće desiti jer nije cilj oživeti vazduhoplovstvo (ali zaista) nego da se Šuta slika i prodaje maglu.

Letač

pre 12 godina

Ne razumem šta vam je smešno? Sve što se proizvede u Srbiji ne valja? Zašto ste toliko puni predrasuda? Ne možete da znate da je nešto loše ako niste probali. Žao mi je što nismo u mogućnosti da sprovedemo projekat našeg borbenog aviona u delo, ali mislim da zaslužujemo priliku za tako nešto.

ZumZum

pre 12 godina

Mislim da je odbrana dobro prepoznala gde treba da ulaže i gde može da profitira. Nije da smo baš u mogućnosti da biramo kako možemo da zaradjujemo, a VTI kada već ima uspehe i dobar rad iza sebe, treba da im se pomogne da budu još bolji. Jer svakoga treba malo pogurati da bi dao željene rezultate.

mertur

pre 12 godina

Američka ambasadorka Meri Vorlik rekla je, nakon posete VTI-ju, da je imala veliko zadovoljstvo da se upozna sa ogromnim mogućnostima instituta i izrazila nadu da će SAD ostvariti saradnju s tom ustanovom.

Sada ce neki ovu izjavu(oni inace daju takve laskave izjave a onda se smeju iza ledja) da prime ozbiljno i pomislice da im ameri nude saradnju i izmenu iskustva jer srbi imaju i High-Tech i Human Resurce za te stvari.

Nada

pre 12 godina

Žalosno je što neke projekte ne možemo sami da sprovedemo, imamo ideju i znanje ali ne i finansijske mogućnosti. Mnogi potencijali nisu došli do izražaja zbog toga, ali verujem da to nije slučaj sa VTI s obzirom na rezultate koje postiže u skladu sa svojim mogućnosti. Iskreno se nadam da će se naći neko ko će želeti da saradju je sa nama u projektu našeg borbenog aviona. Greota je da takva ideja ne uspe.

miro split

pre 12 godina

Sale nemoj se ljutit, ali ja jedva čekam da počne svemirska utrka između Srba i Hrvata.Zamisli kad se prvi Srbin iskrca na Mars i postavi srpsku zastavu i onda kaže one povjesne rječi:Ovo je mali korak za Srbina ,ali veliki za čovječanstvo!Ili kad Hrvat stupi na Jupiter i izusti : Konačno svoj na svome!