Da li TENT gasi svetlo u Srbiji?

Radnici termoelektrane "Nikola Tesla" iz Obrenovca najavljuju da bi mogli da obustave rad i ostave Srbiju bez dve trećine električne energije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2012.

10:05

Default images

Radnici najveće termoelektrane u Srbiji su, naime, sinoć počeli štrajk tražeći povećanje plata na osnovu noćnog i smenskog rada.

Ukoliko to ne dobiju, najavljuju da će radikalizovati štrajk. Kako ne mogu da štrajkuju jer zbog teške hidrološke situacije TENT sada proizvodi oko 70 odsto struje, sindikat najavljuje da će učiniti dobro delo.

Tako se 660 radnika sprema da danas da krv, što znači da će morati da iskoriste dva slobodna dana koja im sleduju po zakonu.

Da li bi Srbija zaista mogla u tom slučaju da ostane bez 70 odsto struje, takoreći u mraku?

Preduzeće "Termoelektrane Nikola Tesla" Obrenovac, sa 14 blokova ukupne instalisane snage 3.288 megavata, čini trećinu proizvodnog potencijala Elektroprivrede Srbije i najveći je proizvođač električne energije u Jugoistočnoj Evropi, kompanijski su podaci.

Taj udeo u proizvodnji struje je, ove zime, međutim, znatno veći jer zbog loše hidrološke situacije EPS ne može da koristi u punom kapacitetu hidroeleketrane za proizvodnju struje.

Termoelektrana „Nikola Tesla A“ je najveća u Srbiji i na Balkanu, sa šest blokova ukupne snage 1.650 megavata (dva od po 210 i četiri od 308 MW). Smeštena je na desnoj obali Save, 30 kilometara uzvodno od Beograda.

To je i najveći pojedinačni proizvođač električne energije u elektroenergetskom sistemu Srbije – sa prosečnom proizvodnjom od 8 milijardi kilovat-sati godišnje.

TENT radi punom parom

Štrajk Sindikata smenskih radnika nije ugrozio proizvodnju i snabdevanje strujom u Srbiji i Termolektrane "Nikola Tesla" rade punom snagom, saopštilo je danas to preduzeće iz sastava Elektroprivrede Srbije.
Kako se navodi, ulaskom predstavnika sindikata 18. januara popodne u upravnu zgradu TENT-a u Obrenovcu radikalizovan je štrajk, ali to nije uticalo na proizvodnju struje u najvećem termoenergetskom sistemu u Srbiji. TENT je na dnevnom nivou isporučio više od 67 miliona kilovat sati struje što je više od polovine ukupne proizvodnje EPS-a, u kojem je juče proizvedeno 133,9 miliona kilovat sati.

Kako su naveli u TENT-u, u Obrenovcu je u toku sastanak predstavnika Sindikata smenskih radnika i generalnog direktora EPS-a Dragomira Markovića, državnog sekretara za energetiku Srbije Dušana Mrakića i poslovodstva obrenovačkih termoelektrana.

U saopštenju se navodi da bi dalja radikalizacija i produženje štrajka moglo bi da dovede do ozbiljnih problema u funkcionisanju termoelektrana što bi dovelo i do poremećaja u proizvodnji struje.

Poslovodstvo TENT-a navelo je da se proces proizvodnje mora obezbediti i u svim ostalim segmentima rada, a ne samo u proizvodnji električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: