Vlada ograničila marže na 10 odsto

Vlada Srbije je na današnjoj telefonskoj sednici donela uredbu kojom se najviša ukupna stopa marže u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na 10 odsto.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.12.2011.

16:39

Default images

Ova uredba važiće šest meseci od dana stupanja na snagu, potvrdio je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

Ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović kaže za B92 da je odluka u interesu građana i da ne ugrožava trgovce koji će i dalje zarađivati. "Nedostatak prave konkurencije se iskazuje kroz visoke marže za osnovne životne namirnice", rekao je on. Petrović je istakao da ni u drugim evropskim zemljama te marže nisu veće od deset odsto. Kada mu je spomenuto protivljenje trgovaca, on je rekao da on razume njihov protest, jer će zarađivati manje nego do sada, ali je istakao da njihov posao neće biti ugrožen.

"Trgovci će zarađivati i dalje, ali moramo da vodimo računa da se uspostavljaju legitimne ravnoteže", rekao je ministar poljoprivrede.

Kako je istaknuto u resornom ministarstvu, cilj njenog donošenja je sprečavanje, odnosno korekcija nastalih deformacija u cenovnoj strukturi određene robe u fazi prometa na malo, i to osnovnih prehrambenih namirnica, odnosno poremećaja na tržištu koji ima za posledicu otežano snabdevanje robom i uslugama od vitalnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Naime, na osnovu podataka Ministarstva poljoprivrede i trgovine iz decembra ove godine, utvrđeno je da postoji veliki raspon u maloprodajnoj ceni pomenutih proizvoda, kao i značajna margina u rasponu citiranih maloprodajnih cena osnovnih prehrambenih proizvoda u trgovinskoj mreži Republike Srbije. "Može se zaključiti da se u određenim situacijama javlja neprimereno visoka trgovinska marža, čime se značajno otežava ekonomska dostupnost navedenih osnovnih prehrambenih namirnica potrošačima, s obzirom na trgovinski format ili lokaciju u kojoj se obavlja promet", ističe se u uredbi.

Ukupna stopa marže se obračunava kao zbir pojedinačnih stopa marži u svim fazama prometa, a u odnosu na proizvođačku cenu robe, odnosno cenu po kojoj se roba prvi put stavlja u promet na unutrašnjem tržištu, i uključuje sve troškove i pogodnosti (rabate, kasas konto i sl.) iskazane na fakturi ili putem knjižnog odobrenja.

Rok plaćanja proizvođaču, odnosno dobavljaču robe ne može biti duži od 60 dana od dana prijema računa za isporučenu robu. Povraćaj (remitenda) robe ne može biti veća od dva odsto vrednosti isporučene robe na mesečnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: