Srbi rade više od Nemaca

Uprkos veoma niskom životnom standardu, Srbi su po radnim satima počeli da prestižu i mnogo razvijenije zemlje.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

09:24

Default images

Ispitivanje koje je ove godine sprovela Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazalo je da Srbi sa četiri sata i 23 minuta rada dnevno nadmašuju Nemce koji rade tri sata i 52 minuta, Turke čiji dnevni rad u proseku iznosi četiri sata, kao i Dance sa četiri sata i 15 minuta.

Titula najvrednijih tradicionalno pripada Japancima koji prosečno rade šest sati i 26 minuta dnevno. "Još od sedamdesetih slušamo priče kako se na Zapadu mnogo radi, a u Srbiji lenstvuje. Te priče su potpuno neosnovane i služe da se opravdaju niska primanja i loš standard u zemlji. Iz tog razloga ne iznenađuju podaci o prilično visokom broju radnih sati u Srbiji jer činjenice svedoče da mi nikada nismo ni bili lenj narod", kaže ekonomista Goran Nikolić.

Ono što nam, kako dodaje, nedostaje da bismo dostigli produktivnost i plate razvijenijih zemalja su bolja tehnologija, razvijenije tržište i bar približno ista početna pozicija koju imaju preduzeća i firme razvijenijih država.

"Volje za rad imamo čak i u periodima krize i zapravo nam to nikada nije nedostajalo", tvrdi Nikolić.

Poznato je i da u Srbiji zaposleni u državnim preduzećima provode daleko manje vremena na poslu od onih koji rade kod privatnika.

To su potvrdile i analize Centra za istraživanje u privredi koje pokazuju da se kod privatnika radi skoro četiri sata duže nego u državnim službama. U državnoj administraciji, svedoče analize, efektivno se radi samo tri sata i 45 minuta dnevno, a plate su u proseku više za 6.500 dinara nego kod privatnika.

Iako Srbi po vremenu provedenom na poslu prestižu svoje susede, njihova produktivnost i dalje je samo 42 odsto evropskog proseka. Razlog je nedovoljno dobra organizacija posla, tehnološka zaostalost i nedostatak znanja, pokazuju rezultati ispitivanja Centra za istraživanje u privredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: