Obradović: Stranci neće našu pamet

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović kaže da strane kompanije koje ulažu kod nas, nemaju dovoljno interesa da razvijaju domaći naučno-istraživački rad.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 24.11.2011.

13:20

Default images

Kako navodi, stranci po pravilu donose samo gotova rešenja.

Iz tih razloga, država mora da obezbedi investicije u naučno-istraživački rad i da osigura da ulaganja što više budu u funkciji privrednog i ukupnog društvenog razvoja, rekao je Obradović na konferenciji "Regionalna strategija za razvoj inovacionih sistema u zemljama Zapadnog Balkana" . Ministar prposvete i nauke Srbije je ocenio da Srbija razvojem inovacija, njihovom komercijalizacijom i upotrebom u privredi može da pospeši ekonomski razvoj i lakše prebrodi globalnu ekonomsku krizu.

"Zadatak države je da stvori ambijent za razvoj inovacija koji omogućava da se inovacione ideje što uspešnije komercijalizuju. Taj ambijent, pre svega, podrazumeva sistem i institucije, koji obezbedjuju uspostavljanje lanaca između obrazovanja, nauke i istraživanja i primene tih rezultata u privredi", kazao je Obradović.

Ministar je naveo i da se u Srbiji trenutno sprovodi 785 projekata, u kojima učestvuje 11.000 istraživača.

Obradović je rekao da država treba da obezbedi ulaganja u naučna istraživanja i inovacije, ali su investicije u to ograničene ekonomskom krizom.

"Treba imati u vidu da posledice globalne ekonomske krize nisu mimoišle ni našu zemlju i da su naše aktivnosti na ovom planu limitirane postojećim mogućnostima naše države. Zbog toga, svaka pomoć u investiranju ne samo da je dobrodošla već je i neophodna", poručio je ministar.

On je napomenuo da je Srbija, kao i druge zemlje u regionu, nema jaku privredu i privrednu infrastrukturu.

"Zbog toga, s jedne strane, imamo nedovoljno izdvajanja za obrazovanje i naučnoistraživački rad i razvoj, a s druge strane, razvoj i primena, odnosno komercijalizacija inovacija ne vrše se na efikasan i efektivan način, jer u privredi još uvek ne postoje istraživačka jezgra i potrebni kapaciteti za njihovo prihvatanje", ukazao je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: