Srbija

Petak, 04.11.2011.

01:22

Most kod Beške ispao duplo skuplji?

Most kod Beške mogao bi građane Srbije da košta dva i po puta više nego što su ugovorili austrijska Alpina i Putevi Srbije.

Izvor: B92, Politika

Default images

Izvođaču radova koji se pre pet godina obavezao da most izgradi za 37 miliona evra do sada je za radove isplaćeno 43 miliona evra, piše Politika.

List navodi da Alpina sada na ime naknadnih troškova traži da joj bude uplaćeno dodatnih 50 miliona evra. Sa druge strane, Putevi Srbije su procenili da ova investicija košta ukupno 52 miliona evra i više od toga neće platiti.

Ako se ovo uzme u obzir ne čudi što mesec dana od otvaranja javnost ne zna koliko košta izgradnja dva kilometra ćuprije preko Dunava. Nevenka Sinđić, direktorka beogradskog predstavništva Alpine, juče je rekla da nema odobrenje da daje izjave o ceni mosta. "Radi se na konačnom obračunu i do kraja godine će se sve znati", kratka je bila direktorka Alpine.

Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije, nije hteo da komentariše šta Alpina traži naglašavajući da nadzorni organ engleska kuća "Skot Vilson" treba da utvrdi šta je urađeno i uspostavi konačni račun koliko to košta.

On priznaje da je ponuđena cena mosta na tenderu bila niska, ali su pravila kreditora, u ovom slučaju Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, takva da se bira ponuđač koji nudi najnižu cenu radova.

Za Gorana Rodića, sekretara udruženja za građevinarstvo privredne komore Srbije, računica je prosta: Alpina može da traži para koliko hoće, ali Putevi Srbije moraju da isplate ono što je potpisano ugovorm i kroz aneks ugovora.

"Za sve što je rađeno mimo projekta, a nadzorni organ i investitor su prihvatili moraće da se plati. U osnovnom ugovoru uvek je navedeno i detaljno opisano šta je sve izvođač radova dužan da uradi. Nadzorni organ mora iz dana u dan da kontroliše kako se ugovorene obaveze sprovode", objašnjava Rodić.

"Za sve naknadne i nepredviđene radove, koji u međuvremenu iskrsnu, izvođač dostavlja ponudu , koju potom nadzorna služba i investitor mogu da prihvate ili odbiju. Ako je odobre, prave se aneksi ugovora i to na kraju kada se ispostave takozvane situacije mora da se plati", kaže on. Rodić smatra da su izmene projekta sigurno zahtevale dodatne radove koji su, moguće je, poskupeli izgradnju mosta. Osim toga, poznato je da je Alpina na gradilištu kod Beške imala veliki problem sa klizištem.

Koliko tačno je sve to uticalo na cenu mosta nezahvalno je napamet procenjivati, kaže Rodić.
Prilikom nedavnog otvaranja mosta, šef tog projekta i tehnički direktor preduzeća Alpina Srbija Zoran Kostić je rekao da će konačna cena izgradnje novog mosta kod Beške biti poznata, zbog naknadnih radova na tom objektu, za dva do tri meseca.

On je tada podsetio da je ugovorena vrednost radova za izgradnju novog mosta na Dunavu kod Beške 33,7 miliona evra, što je finansirala Evropska banka za obnovu i razvoj. Kostić, ipak, nije mogao da precizira koliko je tačno koštala izgradnja novog mosta kod Beške jer će to biti poznato kada bude urađen završni obračun.

Podsetimo, još u avgustu je objavljeno da će most kod Beške koji kao podizvođač za Puteve Srbije gradi Alpina zbog dodatnih radova koštati državu 40 umesto planiranih 33 miliona evra.

Podsetimo, tender za izgradnju novog mosta kod Beške i obnovu postojećeg raspisan je 2004. godine. Iako je domaći konzorcijum Mostogradnja, Goša, Planum, Pim, Min i Zavarivač ponudio nižu cenu radova i kraće rokove odbijen je zato što nije dao precizne podatke o poslovanju.

Ugovor je dve godine kasnije potpisan sa konzorcijumom austrijske Alpine i nemačkog DSD. Ali ozbiljni radovi na izgradnji počeli su u jesen 2008. godine. Izgradnju ovog mosta pratili su problemi sa angažovanjem neiskusnih projektanata "zbog čega je Ministarstvo za infrastrukturu u dva navrata formiralo komisiju da utvrdi šta se i kako radi na ovom gradilištu" i pojava klizišta.

Završetak radova najavljivan je nekoliko puta što je, takođe, prekoračeno.

Do kraja godine znaće se cena

Konačna cena novog mosta preko Dunava kod Beške biće poznata javnosti do kraja godine, saopštilo je javno preduzeće Putevi Srbije.
"U toku je rad nadzornih organa i stručnih službi Puteva Srbije i nezavisne predarbitražne komisije, koji po proceduri Međunarodnog saveza inženjera konsultanata pregledaju dokumentaciju o izvedenim radovima", navedeno je u saopštenju.

Putevi Srbije ističu da će do kraja godine, posle dobijanja konačnog izveštaja, biti u mogućnosti da saopšte konkretne podatke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: