Petak, 04.11.2011.

01:22

Most kod Beške ispao duplo skuplji?

Most kod Beške mogao bi građane Srbije da košta dva i po puta više nego što su ugovorili austrijska Alpina i Putevi Srbije.

Izvor: B92

Most kod Beške ispao duplo skuplji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

Ognjen

pre 12 godina

Bojim se da ce od cene boleti glava citavu srbiju, jer ima jos dosta njih koji treba da se ugrade u nju. Mnogo bogatije zemlje prave jeftinije mostove a nasi na vrhu lista po cenama u evropi! To je sramota sta trpimo!

Gvozden

pre 12 godina

Cudilo bi me da je cena ispala manja od pocetne, ovako je svako normalan znao da ce biti veca. Mene zanima samo koliko je para vise uzeto a koji je kvalitet postignut, jer po starom obicaju taj most ce se za 3 godine krpiti a opet cemo ga mi placati!

Zarko

pre 12 godina

Koliko me zanima koliko je para dato na most toliko i ne zelim da znam i priznam sebi da me neko zajedno sa svim gradjanima pravi budalom!

Ваљевка

pre 12 godina

Како море не знају цену. Па отворише ли они мост, а не знају колико кошта. Па колико то њима тереба да направе завршни рачун, ваљда ту био тендер. У правој државу унапред се зна у парицу колико ће шта коштати. Ма знају они добро, него треба видети колико коме у џепове треба да остане. Што већи пројекат то пунији џепови, а ти народе диви се мосту који си крваво платио.

Milanče NS

pre 12 godina

Da li sam ja to čula Mrkonjića onomad kako se hvali? Šta ćemo sad? Ko će da plati dodatnih 50 miliona? Kao i uvek u Srbiji, već viđeno!

bayya

pre 12 godina

zar ne vidite da vas vozaju, od vesti do vesti od izjave do izjave, razvukli su vas na sto strana ubiste se od komentarisanja, moj Vam je savet da cuvate energiju za izbore.a izgubice te ih opet, dzaba Vam MIA I SHIA ...

sapcanin72

pre 12 godina

strasno kakva pljacka.. pitam se samo kako ih nije sramota da kradu od gradjana srbije! necemo mi sa ovom vlascu i ovakvom politikom jos dugo!!

milan

pre 12 godina

Nijedan veliki projekt u svetu se ne obracuna po ponudjenoj sumi, koliko ce to biti vise od te sume zavisi od ugovora. Razvoj troskova mora da se prati i normalno bi graditelj morao barem nedeljno da izvestava kakvo je stanje u "kasi". I ako je Evropsaka Banka dala kredit i ona mora biti zainteresovana za to kao se troskovi razvijaju. U sustini ni oni koji su dali jeftiniju ponudu nebi isti kvalitet radova mogli jeftinije da urade da se troskovi materijala i radne snage ovde ne razlikuju bitno.

Jasmina86

pre 12 godina

Auh...Pa mi k'o da smo Svajcarska! Bacaju se pare kao da ih imamo k'o sase! Pa je l imamo mi neke ekonomiste, Agencije, bilo koga ko se brine kako se trosi novac iz budzeta?! Jel imamo policiju, ako nikog drugog? neko bi morao da odgovara za ovo...

Duki

pre 12 godina

Super šema: Alpina + mostovi + gradnja + „dodatni troškovi“ + „ugradnja“ = svima u šemi prepuni džepovi. Toliko radosti i ushićenja da se i predsednik Tadić posveti poeziji. Ne treba ih uznemiravati u zanosu pitanjima o ceni. Sve ćemo to mi platiti.

željko

pre 12 godina

aaaaaaa










A































Ako vi npr.pogodite sa majstorom da vam uradi u kući 20 kvadrata keramike po 5 e to je na kraju posla 100e. i tačka. Kako on može od vas da traži još 100 nije mi jasno i ko bi mu dao.

Kvrga

pre 12 godina

Ako je lepo dogovoreno 37 miliona o čemu se onda ovde radi? Ko se to iz vlasti ograđuje u tih dodatnih 15 miliona koliko su Putevi Srbije spremni dodatno da plate?

mika

pre 12 godina

pa nije ni cudo ,pogledajte tu prevarantsku trojku na slici ,i sve vam je jasno.valda ce jednog dana to posluziti i kao dokazni materijal,da se sudjenja nebi otegla u nedogled.vidi se da su oni ponosni na svoje (ne)delo !

Vlada

pre 12 godina

Sve sto je preko dogovorenog,to neka se dogovore alpina i nasi politicari,kako ce da prebiju.
Ali NE sa nasim novcem!
Neka politicari daju iz svog dzepa!

Cista kradja gradjana Srbije!
Unapred organizovan kriminal!

nikigi

pre 12 godina

Navikli smo da se kod nas sve plaća skuplje i ovaj most nije izuzetak. Najviše me iritira u celoj toj priči kad neko kaže(iz vladajuće garniture- blo koje) mi smo napravili most.Pa nije tačno napravoi ga je narod, to su sve narodske pare, Vaše je samo da ih usmerite tamo gde treba i po mogućnosti sa što manje provizije(nemoj da Vam presedne ko Sanaderu).Zato još jednom ponavljam NE KITITE SE TUĐIM PERJEM.Nisu pare iz Vašeg džepa.

Рале 2

pre 12 godina

Tadić je za novi most na Dunavu kod Beške rekao da je fantastično arhitektonsko građevinsko delo i da zaslužuje da mediji pišu o tome, da se prave pesme i filmovi. Po njegovoj oceni, most kod Beške je "herojsko delo" jer su ljudi koji su ga gradili rizikovali živote.Bože, Bože, gde ja živim, i ko je nama predsednik...

Licina cicina

pre 12 godina

Kako vas bre nije sramota?!Mrkonjicu,gradis ga kao Skadar na Bojani,sve si moguce termine probio,sa tudjim parama i stranom firmom koja je na tenderu bila skuplja od domacih!Sad nas zamajavate da ne znate koliko ce to sve oko mosta da kosta,pa da li tim silnim parama treba da se plati pojavljivanje politicke "elite" Srbije na otvaranju istog?Jos ako se utvrdi da ste u cetiri oka potpisivali anekse ugovora koji staju vise nego ceo projekat mosta i cena na tenderu,pa koji zatvor ce vam biti dovoljna kazna?

gigi

pre 12 godina

Ako je duplo skuplji znači da je duplo bolji i da će duplo više trajati. Osim toga šta se sad bunite, vi volite sve duplo bolje koje duplo više plaćate, imate duplo bolje tramvaje, ruske vlakove u švicarcime koji su i više nego duplo,... I osim toga bolje duplo nego troduplo.
Za obavijest neupućenima za javne nabave čiji naknadni i nepredviđeni radovi prelaze iznose sa licitacije javne nabave u iznosima do 15% moraju se naknadno ugovoriti, za preko tog iznosa ide novi tender, za iznose koji prelaze 10% izlicitirane cijene nastupa državna kontrola...
Pozdrav iz Rijeke koja je siromašna i nema para da plaća duplo, barem ne zasada, a ako nam krene, pitat ćemo savjet, MRKI
http://www.youtube.com/watch?v=_fBiYw7frFs&feature=related

Survay

pre 12 godina

cena mosta projektovanog moze da bude odstupanja +/-10% ukupnog ugovora u koje ulaze nepredvidjene okolnosti.
Sve ostalo je klasicna pljacka,malverzacije i organizovan kriminal.

Novosadjanin

pre 12 godina

A da li ce neko prozvati izvodjaca radova za onu sramotu od krajnje desne trake sa Bačke strane mosta u pravcu Novog Sada? Probajte da vozite tom trakom da vidite kako je lepo sav grbav kolovoz....vozeci tom trakom brzinom preko 100 km je veoma opasno jer vam vozilo poskakuje od neravnina na novom asfaltu. Ko ne veruje neka prodje kolima pa nek se sam uveri. A o grbi na sred mosta zaista ne znam šta bih rekao.... I sad još imaju obraza da traže dodatne pare? Hm?!

nidža

pre 12 godina

Kliše se zna: izveštili se za deset godina pa samo udaraju po procentima. A i fotografija vam je vrh! Nema se tu šta dodati. Pogledajte samo suđenje Sanaderu pa da shvatite kolike su razmere nemorala zahvatile ove demokratske prostore.

samo tetki da odnesem lek

pre 12 godina

Podsetimo, tender za izgradnju novog mosta kod Beške i obnovu postojećeg raspisan je 2004. godine. Iako je domaći konzorcijum Mostogradnja, Goša, Planum, Pim, Min i Zavarivač ponudio nižu cenu radova i kraće rokove odbijen je zato što nije dao precizne podatke o poslovanju - pametnom dosta da shvati o kakvom je 'poduhvatu' ovde rec!!!

Realna cena

pre 12 godina

Kakvi komentari. Najbolje da se nista ne gradi i ako moze za dzabe onda bi vam dzepovi bili puniji i vi bi bili sretniji. Da li moze bilo koji most da se sagradi sa dva jednostavna stuba u reci i preko toga greda i eto mosta. Gospodo to je autoput. Koliko je kostala prva Beska? Da li vi znate da je to Dunav koja je veoma brza reka i da iznenadjenja u gradnji ima na pretek. Pre pisanja komentara prvo pazljivo procitajte ceo tekst. Videli bi da je tender odlucila evropska banka tj kreditor i oni direktno plačaju izvodjača a oni podizvodjača. Nadzor je engleska firma i ona ispostavlja konacnu cenu.. I na kraju most ce da kosta onoliko koliko treba da kosta. Opozicija ovo koristi u predizborne svrhe. Da su oni kojim slucajem na vlasti ne bi ga ni gradili ili bi kostao milion evra

ana

pre 12 godina

Po pravilu gotovo prilikom raspisivanja tendera za najskuplje projekte u ovom gradu koriste se nedovoljno opremljena dokumentacija i loše formulisani i štetni uslovi. To što država ne podržava domaće firmr kod obezbeđenja bankarskih garancija je nedopustivo.Njabolje firmr imaju svoja sredstva za rad, renome i kadrove koji moguda budu garancija da će posao obaviti valjano, ali ne prihvatamo Kurtu i Murtu koji verovatno imaju garancije svojih vlada sumnjive verodostojnosti Alpina je ako se ne varam vrlo problematična firma, i prema loše i štetno formulisanim tenderskim uslovima i nepotpunim projektima dozvoljavamo im da rade kako rade dakle nekvalitetno, i posle se ljutimo. U svakom tenderu moraju biti detaljno navedeni uslovi o dozvoljenoj visini novca za naknadne radove to je čini mi se određeno nekim zakonom koji niko ne poštuje po lepom srpskom običaju, i preko toga jednostavno niko ne sme da pređe, ponude se podnose na osnovu glavnih projekata a nikako na osnovu maketa koje isto kasne i koje ne razume ni onaj ko ih je prezentovao na TV. Dakle odgovornost za užasne razlike u ceni i Gazele i drugih mostova snose pre svega investtor ma ko bio i vlada Srbije odnosno uprava Grada.Ko je dozvolio da se pristupa izvođenju radova bez rešenih imovinsko pravnih odnosa na trasi obilaznice ili magistralnog poluprstena a o koridoru 10 da i ne govorimo. Opet isti muljtori. Na Mrkonjića se ne ttreba ljutiti on je dokazao da može mnogo da uradi. I uradio je. Treba se ljutiti na one koji ga vuku i sabotiraju i ne rade svoj posao ni u ministarstvu koje je prava zemlja dmbelija jer je zatekao gomilu stranačkih neznalica i lenjivaca i na njegove steanačke predpostavljene koji ga teraju na kompromise zarad trajanja ove nesposobne kradljive i korumpirane vlade. Koliko znam u svetu se najviša i najniža ponuda odbacuju odmah po otvaranju koverata prva jer je ponuđač bezobzirno gramziv a druga jer je ponuđač ili nestručan pa nije razume GLAVNI projekat ili što je češćin sličaj bezobrazan i računa na naknadne radove tzv. belo kuče. Kada se ovi ponuđači otklone pristupa se razmatranju tenderskih ponuda i to rade timovi sastavljeni od eksperata a ne ćate koje pojma nemaju o poslu koji treba uraditi.Mi imamo mnogo ćata, politikanata a iznad svega mnog ljudi koji su na određenim položajima ne zarad opšteg dobra i poštenog rad već radi ličnog bogaćenja a korupcija odnosno provizija koju daju strane firme je i velika i dobrodošla

bane24su

pre 12 godina

sta god bilo i kako god.Vidim ja da ce neko opet na racun naroda da strpa u djep dobre pare!A ko zna do kraja koliko ce tek da mune para.A u svemu ovome mi narod smo nemocni.

BOBAN

pre 12 godina

Zbog svega ovog u šta sumnjamo, pre izbora svim kandidatima treba uzeti pasoše do provere ko se ugrađivao i ko se obogatio pljačkanjem naroda i države.
Voleo bih da zman šta se dešava sa pančevačkim mostom. Stalno se nešto kobojagi radi a on i dalje kompletno zarđao.

ms-13

pre 12 godina

Zar dodatni troskovi nisu bili izazvani dodatnim popravkama i renovacijama mosta koje su bile neophodne nakon sto je most pretrpeo teska ostecenja u aprilskom sukobu pristalica SNS i policije? Tada je nekoliko hiljada pristalica SNS iz Vojvodine pokusalo da dodje u Beograd i prikljuci se Tomislavu Nikolicu kad je strajkovao gladju i zedju. Policija je napravila barikadu na mostu kod Beske i doslo je to zestokih sukoba u kojima je most ostecen kad je policija nekoliko puta upotrebila MP-40 protiv golorukog naroda.

Selektivni Mizantrop

pre 12 godina

Da se ja pitam, ja bih jos jedan isti takav izgradio pored ova dva, nek stoji... Da li je jos nekome pomalo frka kad prelazi cuveni "Pancevac"?

Laki (je malo nervozan)

pre 12 godina

Prvo procitam vest, pa mi krene kiselo, onda komentare, pa mi se sloshi skroz!!!
Prestanite s tim kolko je sta kostalo, kolko god da je kostalo, tu je, izgradjeno je! A svojevremeno nas je najvise kostalo, kralo se i otimalo a za uzvrat smo dibijali "maglu"! Kolko god to vama sad neverovatno zvucalo, u Srbiji se trenutno gradi najvise mostova u Evropi, e sad sto nekom njegov "obraz" dozvoljava da se ugradi, to nema veze u opste s politikom i ko je na vlasti, vec sa nama samima, takvi smo u stilu: "da sam 5min. na vlasti"!!!
Prestanite da upirete prste u druge, to je nekulturno, pocnite od sebe samih, zapitajte se sta ste uradili u zivotu!?

slavisa su

pre 12 godina

E narode dobro cemo mi proci ako to bude toliko.Ja mislim da ce to nas kostavi jos vise,Ko zna koliko je vec utroseno,dal je ta svota sto mi znamo istinita,il je i to kao i sve ostalo drzavna tajna!Pa kad se otkrije prava svota ima slog da nas strefi!!!!!

Icarus

pre 12 godina

Pa kod se svi "ugrade" ispasce do kraja i 3 puta skuplji... Samo nemojte misliti da ce biti mnogo drugacije sa ex-radikalima (ako pobede), bice samo 5 puta skuplji umesto 3, ipak su to patriJote.

Dejan

pre 12 godina

Na sledecim izborima ne treba glasati, pa nek prave vladu od hiljadu,dve glasova, onda ce valjda da im bude jasno svima, i poziciji i opoziciji da nam je dosta svega i da treba da sjasu

Che

pre 12 godina

Na sledecim izborima treba glasati za nekog anonimusa,iz grupe gradjana,za kog niko nikad nije cuo,ovim smradovima lopuzama i lazovima koji se vrte poslednjih 20 godina ne treba dati ni da predju cenzus.Dosta je bilo.

vrlenija

pre 12 godina

Još jedan cilj uspešno je ostvaren.

Domaća firma je izbačena na tenderu, a stranci pokupili novac.
Još gore je što su izgubljene reference pa ni od nekog novog posla za domaće firme nema ništa. Odnosno ima ali kao podizvođači da grade ( jer neko treba i za to ) dok će neko drugi da naplati posao.

Čista kolonizacija!
Dokle će narod nasedati na demagogiju koja se nama prosipa kao da smo stoka?
Hoćemo li kao stoka na izbore i ovaj put?

Radovan

pre 12 godina

Samo duplo skuplji?! Pa, kada se ima u vidu kolika je korupcija u Srbiji, koliko kradu političari, funkcioneri, činovnoci ..., to i nije tako mnogo.

pedja

pre 12 godina

Znaju Tadic i Mrka da nas narod nema para da ode na more da se vozika gliserima, pa resio da im priusti slican dozivljaj usred ravnice. Zaletis se na ovaj novi most i tvoj 20 godina stari auto pocinje da poskakuje kao gliser na talasima :). Za ovo imaju moj glas :)

Braindrain

pre 12 godina

Bravo Helios....kad bi bilo vise takvih ljudi kao Ti bilo bi nesto od ovoga "sveta" a sa ovima sto samo znaju za UAAAA ili URAAAA bez ukljucenja mozga sa njima smo....(ima ih dosta na ovom portalu koliko god oni "mislili" da su IN,OK,COOL). Jos jednom bravo Helios!

Doci ce man lopovi glave

pre 12 godina

Zar to nekog cudi !!!!Brankice molim te Kad zavrsis sa farmacijom,predji molim te na gradjevinu tj mostogradnju I ostali bagru koja je sa njima povezana.

Sonja

pre 12 godina

U Srbiji nešto ispalo duplo skuplje?! Šokirana sam! Molim vas, kako ne vidimo da se tu neko debelo ugrađuje. Postalo je simptomatično da su cene mostova i ostalih velikih projekata gotovo uvek duplirane. I ja sam sklona da kažem "nema veze samo neka je nešto završeno u ovoj zemlji" ali zar mora sve duplo skuplje moraju li baš toliko da se ugrade. Strašno!

Jožef

pre 12 godina

hehe , opet nestala par mila....
kada ,,stručnjaci,, srbije kalkulišu - Narod ostaje bez gaće .
A bez gaće i nije teško tvde experti - možda je to šansa naša ona najnovija .....

Izvinjavam se Novosađanima ali ovi su to zaslužili

pre 12 godina

"Za sve što je rađeno mimo projekta, a nadzorni organ i investitor su prihvatili moraće da se plati."

Neka plate lično iz svog džepa, ako plate našim (državnim) parama onda ih sve treba pobacati u Dunav sa mosta.

Anonimus

pre 12 godina

Alpina PORR takodje gradi i most preko Ade Ciganlije u Beogradu.Ako je po ovome suditi sa Beskom,i cena mosta preko Ade ce biti mnogo visa nego sto se govori.

Javna tajna je da sve mostove u Srbiji gradi Alpina,gradice i novi zezeljev u Novom Sadu,a grade trenutno zeleznicki kod Cuprije.

Sa dobrim secanjem

pre 12 godina

Secam se da je na konkursu za most, pre skoro 10 godina (Djindjic je jos bio ziv) neki portugalski profesor koji je radio projekat sa nasim ljudima sracunao cenu od 20 miliona evra za ovaj most. Predsednik zirija Hajdin je dao prvu nagradu najskupljem od svih ponudjenih projekata, jer ga je radio njegov asistent. Nema veze sto je asistentov projekat bio metalni most, a ne betonski sto se trazilo konkursom. Mislim da je i Marija Raseta bila u tom ziriju. Onda se taj Portugalac povukao, a Vlada nasla Alpinu da 4 godine radi projekat i da most gradi jos toliko. A kako izgleda, konacna cena nece biti samo 2x, vec 3 ili 4x od realne...

Пеђа

pre 12 godina

Ми се шалимо у коментарима. Све то наплате од обичног човека, од нас, поскупљења, цену гаса, цену карата, порезе...докле ћемо то трпети ? Нон стоп силују логику и пролази.

Јуче сам слушао на путу у Загреб почетак суђења Санадер. Узео 5% од неког посла у 1995. Шта ли раде ови наши ? Не смем ни да мислим.

milos

pre 12 godina

@Miki Povećanje cene čelika bi u principu trebalo da je rizik izvođača a ne Investitora. Ovo je objekat po principu "ključ u ruke". Znači, nije to. Izvođač uvek pokušava da opravda dodatne radove a na investitoru je da pokuša da te pokušaje dokumentovano pobije. Ako ALPINE uspe, znači da je ugovor i tender bio loše pripremljen ili da Investitor nije dobro pratio posao i da nema argumentaciju. U svakom slučaju, propuste investitora platićemo mi...

гром

pre 12 godina

Шта је народе!мој! Тек сте сада примети како нас мантају, праве будалама, смеју нам се у брк, изигравају нас...
И ти ћеш опет да потрчиш да заокружиш, да те они опет мантају, праве будалом, за.....у те...
Е! кад си такав, и треба ти тако.
Без мене, преваранти белосветски.

Putnik

pre 12 godina

Šta ćemo sa neravninama na putu preko mosta, ko će da plati penale za propuste? Na sredini mosta postoji "grba" koja se dobro oseti u kolima. I ko se malo razume u materiju "naknadnih radova" zna da se do njih dolazi sa nadzorom koje bi u ovom poslu trebao biti državni. Vlast navikla da komunicira sa poluobrazovanim narodom u Srbiji, oni koji znaju kako treba ćute po navici (plaše se, valjda) i sve prolazi kod nas. I molim vas dragi moji Srbi, nemojmo više kriviti nikoga, ovo što nam se dešava je najviše krivica nas samih. Ne vode nas Marsovci već Srbi.

justicia

pre 12 godina

Nije sto je most preplacen, nego sto je cisto s....e. Povrsina asfalta je nacigovana i to je bruka za gradjevinare koji su ga napravili, i za vladu koja ga je platila. Toliko talasastu povrsinu nisam videla nigde na evropskim putevima, pa ako su vec dobili posao, mogli su evropski i da ga urade. Predsednik se ocigledno nije provozao preko mosta, ostao je na pocetku da se divi...Predsednice, brzo u suboticu kolima, pa da vidimo onda da li je to gradjevinsko cudo o kome treba pisati. Mislim, treba pisati ali kako je to promasena investicija. Krpljenje ce biti potrebno vec na prolece.

Samo pljacka

pre 12 godina

"Tadić je za novi most na Dunavu kod Beške rekao da je fantastično arhitektonsko građevinsko delo i da zaslužuje da mediji pišu o tome, da se prave pesme i filmovi".

I optuznice, i presude !

dobrica

pre 12 godina

Eto kako strane firme pobedjuju domace na tenderima, sa preniskom cenom, a onda nazidaju vrednost kroz ''dodatne radove''. Sramota za ovu zemlju kako se ponasa prema svojim firmama i svojim radnicima.

Pomnozeno zutim

pre 12 godina

50 miliona Evra ! Pa nije ni tako strasno. Ako semafori na obicnoj raskrsnici u Kovinu kostaju 50.000 Evra onda cena za most nije ni strasna.

ljubomir prevareni demokrata

pre 12 godina

Dokle više afere aferu sistižu, preskupi most na Adi ,Fijat, most na Beski,aman dosta više dajte da se raspišu izbore da narod presudi ovoj truloj nesposobnoj i klimavoj vlasti oličenoj u DS i njenim satelitima.

zeleni

pre 12 godina

Investitor, Nadzor, Izvodjač radova.
Osnovni ugovor, ponuda, aneksi, avans, privremene situacije, gradjevinska knjiga, konačni obračun.
Nije mi jasno šta to treba da traje tri meseca.
Niko ne zna koliko košta most i kolika je zarada?
To su elementarne stvari u gradjevini.

gost

pre 12 godina

Da ste iole posteni politicari koji misle o svojoj zemlji i narodu ucinili bi ste sve, ali bas sve da Mostogradnja dobije tender i ona radi, ne samo ovaj most. Ako su im garancije falile koje drzava nije htela da da za firmu koja bi dobila reference da radi u celom svetu, onda vama politicarima na dusu idu svi penali koje ce drzava da plati za sve mostove i puteve, zbog ko zna kakvih vasih provizija.

Histeric go

pre 12 godina

"Tadić je za novi most na Dunavu kod Beške rekao da je fantastično arhitektonsko građevinsko delo i da zaslužuje da mediji pišu o tome, da se prave pesme i filmovi".
Daj i meni malo na cemu god da si.NemO da si stipsa.

molim transparetnost

pre 12 godina

KAO PRVO DAJTE NAM UVID U UGOVOR i ne prozivajte ni "alpine" niti bilo koju drugu gradjevinsku firmu jer nasi nesposobni mamlazi su ti koji jos uvek muljaju , prodaju nam maglu i zamajavaju pa tako i kod drugih objekata cene samo rastu li rastu ! tipican primer : kod nas cene derivata rastu i kad nafta na svetskomm trzistu POJEFTINI , ili mozda nije tako !! i oko "gazele se suska da je njena obnova kostala ili kostace 50 do 60 MILIONA ! jeste da je bio komplikovan posao , ali sa nasim ljudima ( jeftina radna snaga ) i nasim materijalom ( materijal je uvek najjeftiniji deo racuna ) nesto je malko povisoka ta cena koja se granici sa cenom novog mosta !

Helios

pre 12 godina

Ta nebuloza oko "poslovne tajne" sa narodnim parama je jedna od najapsurdnijih i najiritantijih gluposti. Ti od mene koji taj most plaćam kriješ ugovor koji si sklopio u moje ime? Svaka stranka koja nema u izbornom programu (a nema nijedna) da će objaviti detaljnu listu troškova npr. mosta na Adi ili kod Beške je lopovska družina. Primer sa FIATom koji je poslužio dobijanju prethodnih izbora je toliko jasan. Naravno da kriju jer tu u stvari piše da ćemo im dati neviđene uslove, raidti u korist svoje štete, samo da odglume "investiciji" i "radna mesta" pred izbore. Ista stvar je i sa onim šemama koje zovem "izraelskim" gde se "mi" obavezujemo na arbitražu kod stranog suda. Onda ugovor pukne i, sve po zakonu, na stranom sudu mi - pravi mi - puknemo ogromne pare a "oni" se obezbede doživotno. Takođe ni ovde niko neće biti odgovoran za najklasičniju foru - daš najnižu cenu a onda je zbog "nepredviđenih okolnosti" više nego udvostručiš! To je nemoguće - ili ne znaš posao ili si namerno lago unapred, nema treće.
Finansijske mahinacije su redovno uparene sa drugim nesrećama i promašajima, tako da su svi naši noviji mostovi džumle neverovatnih nebuloza. Konkretno most kod Beške je, i prvobitno i sada, pravljen pogrešno. Morao je biti duplo niži i ulaziti u tunel kroz mekano lesno brdo. 1. Time bi sveukupno bio jeftiniji! 2. Išlo bi se brže a trošilo manje benzina! 3. Brdo se ne bi rasturilo nego bi ostala biološki zdrava celina. U svetu se danas takve situacije redovno koriste, čak se i prave veštačka brda preko saobraćajnica da bi se kako tako održale biocenoze. I umesto da se prvobitna greška ispravi ona je sada zabetonirana zauvek. Drugačije nije ni moglo biti kada je sve počelo uz - krađu originalnih planova!
Naravno most kasni puno, probio je cenu a niko za to neće snosi ugovorom predviđenu odgovornost. Nije korišćen savremeni beton sa vlaknima koji bi uz neznatno povećanje cene doneo mnogo veću dugotrajnost i otpornost konstrukcije! Što je najgore naravno da su ga srbi napravili ali su većinu para odneli austrijanci! To su te fore sa MMFom, ovog puta sa njegovom evropskom verzijom EIBom, da ti "daju" kredite samo ako su nepovoljni i to tako da zarada ode njima nazad prvo, a onda mučki otplaćuješ kredit dugo... Sve što im treba je "vlast" koja je spremna da za udeo u korupciji pristaje na tu zlokobnu igru, pristaje na porobljavanje sopstvenog naroda. Ono što smo sedamdesetih podigli sami četrdeset godina kasnije ne umemo da ponovimo?!? Još će sad da se slikaju i pune medije, računajući nažalost ispravno na neumornu glupost narodnih masa...
Pojava Grbe je od pojedinih mostadžija, i na ovom forumu, shvaćna kao diletantizam graditelja koji su pogrešno sračunali napredak segmentalnih konzola. To je dvostruko neverovatno: em se to unapred komjuterski računa velikom preciznošću em se nakon svakog segmenta vrše merenja. Da oni to primete tek pred kraj je nadrealno. Ali ide u paru sa odgovorom Borisa Tadića na pitanje da li se bavi pisanjem - ne (kakav gubitak za srpsku kulturu!), jer mora još puno mostova da podigne...

Miki

pre 12 godina

kakva je ovo neozbiljnost!!!
izvodjac radova ne zzna jos uvek koja je cena radova???
i kakvi su to dodatni radovi? Da nije mozda bilo vise stubova ili vise traka na mostu? NIJE! Prema tome, ne vidim sta tu treba da se vise plati!
Ako su u pitanju dodatni radovi koje je drzava kasnije trazila, npr pristupne saobracajnice ili nesto slicno, onda to treba da se plati, ali onda ne treba govoriti o ceni mosta!
Dakle, cena mosta mora da bude po ugovoru, uz eventualno povecanje cene za razliku u ceni celika, ako je bilo! Za sve ostalo, morao je da postoji NOVI ugovor sa tacno definisanom cenom.

Nazalost, lepo se sad vidi da nasi strucnjaci nikad nisu nista gradili onako kako se to gradi u normalnom svetu, a to je da MORA da se postuje budzet i rokovi.

I jos jedna stvar o clanku: da li je bas morao dase spominje Tadic sa hvalospevima o mostu? Znaci, ako je lep, onda da vise platimo???

Drobnjak iz auta

pre 12 godina

Daju na tenderu "najpovoljniju" ponudu tj.najnižu kako bi otresli konkurenciju...Posle probiju sve cene i rokove i traže da se nadoknadi razlika.Pa koji moj raspisujete tenderske uslove, kad posle mogu da se menjaju i šteluju.Mnogo mi treba da radimo i napredujemo da bi smo uopšte došli na nivo banane države.

Vikiliks,Vrbas

pre 12 godina

A sto niko ne kaze da je most na Adi u Beogradu kostao 500 miliona? Kad je za sve gradjane i putnike u tranzitu onda je mnogo 50 miliona,a kad je za Beograd onda je 500 miliona prava sitnica.Sto je taj 10 puta skuplji?

boki1958

pre 12 godina

Most kod Beške ili bilo koji drugi most ili bilo koja velika investicija su super sve dok ne dođe pitanje cene !Ova naša vlast ,da li demokrate ili socijalisti , kod vrednosti radova se odma zbune i pređu na drugu temu , cifre se dupliraju i tro dupliraju i na kraju se cena nezna!

Marko

pre 12 godina

Ja i moja deca ako ih budem imao necemo placati taj most.Evo kako,ja imam 22 godinu,imam jos jednu godinu i zavrsavam fakultet,posle toga idem da zavrsim master,ovde ili preko videcu jos od finansija.I posle toga cu pokusati da nadjem ovde posao,cisto i ja da se uverim da ovde ne ide nista bez neke veze.I posle pravac amerika ili nemacka,u americi imam brata koji vise nece da se vrati ovde,ali nemacku vise volim.Moja poruka mladim ljudima,ucite strane jezike,ja znam engleski i nemacki odlicno,ali gledajte da dobro pricate engleski,nemorate da zavrsite fakultete da bi pobegli odavde,ako hocete zavrsite i za keramicara ali budite dobri u tome sto radite,i za vas ce biti posla izvan ove zemlje.Ovo je samo moje misljenje,ja nikoga neteram da ode procenite sami kako sebe vidite i u kakvoj zemlji zelite da vasa deca odrastaju.

Видимо се на изборима

pre 12 godina

Мора Мрки да уштека нешто за црне дане, јер планира да живи још 150 година, да стигне Крку.

Крали нас 90-тих, ми их најурили, нови лопови их вратили. Страшно! Сваким даном све горе.

Marko

pre 12 godina

Ja i moja deca ako ih budem imao necemo placati taj most.Evo kako,ja imam 22 godinu,imam jos jednu godinu i zavrsavam fakultet,posle toga idem da zavrsim master,ovde ili preko videcu jos od finansija.I posle toga cu pokusati da nadjem ovde posao,cisto i ja da se uverim da ovde ne ide nista bez neke veze.I posle pravac amerika ili nemacka,u americi imam brata koji vise nece da se vrati ovde,ali nemacku vise volim.Moja poruka mladim ljudima,ucite strane jezike,ja znam engleski i nemacki odlicno,ali gledajte da dobro pricate engleski,nemorate da zavrsite fakultete da bi pobegli odavde,ako hocete zavrsite i za keramicara ali budite dobri u tome sto radite,i za vas ce biti posla izvan ove zemlje.Ovo je samo moje misljenje,ja nikoga neteram da ode procenite sami kako sebe vidite i u kakvoj zemlji zelite da vasa deca odrastaju.

Видимо се на изборима

pre 12 godina

Мора Мрки да уштека нешто за црне дане, јер планира да живи још 150 година, да стигне Крку.

Крали нас 90-тих, ми их најурили, нови лопови их вратили. Страшно! Сваким даном све горе.

Histeric go

pre 12 godina

"Tadić je za novi most na Dunavu kod Beške rekao da je fantastično arhitektonsko građevinsko delo i da zaslužuje da mediji pišu o tome, da se prave pesme i filmovi".
Daj i meni malo na cemu god da si.NemO da si stipsa.

Helios

pre 12 godina

Ta nebuloza oko "poslovne tajne" sa narodnim parama je jedna od najapsurdnijih i najiritantijih gluposti. Ti od mene koji taj most plaćam kriješ ugovor koji si sklopio u moje ime? Svaka stranka koja nema u izbornom programu (a nema nijedna) da će objaviti detaljnu listu troškova npr. mosta na Adi ili kod Beške je lopovska družina. Primer sa FIATom koji je poslužio dobijanju prethodnih izbora je toliko jasan. Naravno da kriju jer tu u stvari piše da ćemo im dati neviđene uslove, raidti u korist svoje štete, samo da odglume "investiciji" i "radna mesta" pred izbore. Ista stvar je i sa onim šemama koje zovem "izraelskim" gde se "mi" obavezujemo na arbitražu kod stranog suda. Onda ugovor pukne i, sve po zakonu, na stranom sudu mi - pravi mi - puknemo ogromne pare a "oni" se obezbede doživotno. Takođe ni ovde niko neće biti odgovoran za najklasičniju foru - daš najnižu cenu a onda je zbog "nepredviđenih okolnosti" više nego udvostručiš! To je nemoguće - ili ne znaš posao ili si namerno lago unapred, nema treće.
Finansijske mahinacije su redovno uparene sa drugim nesrećama i promašajima, tako da su svi naši noviji mostovi džumle neverovatnih nebuloza. Konkretno most kod Beške je, i prvobitno i sada, pravljen pogrešno. Morao je biti duplo niži i ulaziti u tunel kroz mekano lesno brdo. 1. Time bi sveukupno bio jeftiniji! 2. Išlo bi se brže a trošilo manje benzina! 3. Brdo se ne bi rasturilo nego bi ostala biološki zdrava celina. U svetu se danas takve situacije redovno koriste, čak se i prave veštačka brda preko saobraćajnica da bi se kako tako održale biocenoze. I umesto da se prvobitna greška ispravi ona je sada zabetonirana zauvek. Drugačije nije ni moglo biti kada je sve počelo uz - krađu originalnih planova!
Naravno most kasni puno, probio je cenu a niko za to neće snosi ugovorom predviđenu odgovornost. Nije korišćen savremeni beton sa vlaknima koji bi uz neznatno povećanje cene doneo mnogo veću dugotrajnost i otpornost konstrukcije! Što je najgore naravno da su ga srbi napravili ali su većinu para odneli austrijanci! To su te fore sa MMFom, ovog puta sa njegovom evropskom verzijom EIBom, da ti "daju" kredite samo ako su nepovoljni i to tako da zarada ode njima nazad prvo, a onda mučki otplaćuješ kredit dugo... Sve što im treba je "vlast" koja je spremna da za udeo u korupciji pristaje na tu zlokobnu igru, pristaje na porobljavanje sopstvenog naroda. Ono što smo sedamdesetih podigli sami četrdeset godina kasnije ne umemo da ponovimo?!? Još će sad da se slikaju i pune medije, računajući nažalost ispravno na neumornu glupost narodnih masa...
Pojava Grbe je od pojedinih mostadžija, i na ovom forumu, shvaćna kao diletantizam graditelja koji su pogrešno sračunali napredak segmentalnih konzola. To je dvostruko neverovatno: em se to unapred komjuterski računa velikom preciznošću em se nakon svakog segmenta vrše merenja. Da oni to primete tek pred kraj je nadrealno. Ali ide u paru sa odgovorom Borisa Tadića na pitanje da li se bavi pisanjem - ne (kakav gubitak za srpsku kulturu!), jer mora još puno mostova da podigne...

Samo pljacka

pre 12 godina

"Tadić je za novi most na Dunavu kod Beške rekao da je fantastično arhitektonsko građevinsko delo i da zaslužuje da mediji pišu o tome, da se prave pesme i filmovi".

I optuznice, i presude !

dobrica

pre 12 godina

Eto kako strane firme pobedjuju domace na tenderima, sa preniskom cenom, a onda nazidaju vrednost kroz ''dodatne radove''. Sramota za ovu zemlju kako se ponasa prema svojim firmama i svojim radnicima.

boki1958

pre 12 godina

Most kod Beške ili bilo koji drugi most ili bilo koja velika investicija su super sve dok ne dođe pitanje cene !Ova naša vlast ,da li demokrate ili socijalisti , kod vrednosti radova se odma zbune i pređu na drugu temu , cifre se dupliraju i tro dupliraju i na kraju se cena nezna!

гром

pre 12 godina

Шта је народе!мој! Тек сте сада примети како нас мантају, праве будалама, смеју нам се у брк, изигравају нас...
И ти ћеш опет да потрчиш да заокружиш, да те они опет мантају, праве будалом, за.....у те...
Е! кад си такав, и треба ти тако.
Без мене, преваранти белосветски.

Drobnjak iz auta

pre 12 godina

Daju na tenderu "najpovoljniju" ponudu tj.najnižu kako bi otresli konkurenciju...Posle probiju sve cene i rokove i traže da se nadoknadi razlika.Pa koji moj raspisujete tenderske uslove, kad posle mogu da se menjaju i šteluju.Mnogo mi treba da radimo i napredujemo da bi smo uopšte došli na nivo banane države.

Vikiliks,Vrbas

pre 12 godina

A sto niko ne kaze da je most na Adi u Beogradu kostao 500 miliona? Kad je za sve gradjane i putnike u tranzitu onda je mnogo 50 miliona,a kad je za Beograd onda je 500 miliona prava sitnica.Sto je taj 10 puta skuplji?

Putnik

pre 12 godina

Šta ćemo sa neravninama na putu preko mosta, ko će da plati penale za propuste? Na sredini mosta postoji "grba" koja se dobro oseti u kolima. I ko se malo razume u materiju "naknadnih radova" zna da se do njih dolazi sa nadzorom koje bi u ovom poslu trebao biti državni. Vlast navikla da komunicira sa poluobrazovanim narodom u Srbiji, oni koji znaju kako treba ćute po navici (plaše se, valjda) i sve prolazi kod nas. I molim vas dragi moji Srbi, nemojmo više kriviti nikoga, ovo što nam se dešava je najviše krivica nas samih. Ne vode nas Marsovci već Srbi.

ljubomir prevareni demokrata

pre 12 godina

Dokle više afere aferu sistižu, preskupi most na Adi ,Fijat, most na Beski,aman dosta više dajte da se raspišu izbore da narod presudi ovoj truloj nesposobnoj i klimavoj vlasti oličenoj u DS i njenim satelitima.

justicia

pre 12 godina

Nije sto je most preplacen, nego sto je cisto s....e. Povrsina asfalta je nacigovana i to je bruka za gradjevinare koji su ga napravili, i za vladu koja ga je platila. Toliko talasastu povrsinu nisam videla nigde na evropskim putevima, pa ako su vec dobili posao, mogli su evropski i da ga urade. Predsednik se ocigledno nije provozao preko mosta, ostao je na pocetku da se divi...Predsednice, brzo u suboticu kolima, pa da vidimo onda da li je to gradjevinsko cudo o kome treba pisati. Mislim, treba pisati ali kako je to promasena investicija. Krpljenje ce biti potrebno vec na prolece.

Pomnozeno zutim

pre 12 godina

50 miliona Evra ! Pa nije ni tako strasno. Ako semafori na obicnoj raskrsnici u Kovinu kostaju 50.000 Evra onda cena za most nije ni strasna.

molim transparetnost

pre 12 godina

KAO PRVO DAJTE NAM UVID U UGOVOR i ne prozivajte ni "alpine" niti bilo koju drugu gradjevinsku firmu jer nasi nesposobni mamlazi su ti koji jos uvek muljaju , prodaju nam maglu i zamajavaju pa tako i kod drugih objekata cene samo rastu li rastu ! tipican primer : kod nas cene derivata rastu i kad nafta na svetskomm trzistu POJEFTINI , ili mozda nije tako !! i oko "gazele se suska da je njena obnova kostala ili kostace 50 do 60 MILIONA ! jeste da je bio komplikovan posao , ali sa nasim ljudima ( jeftina radna snaga ) i nasim materijalom ( materijal je uvek najjeftiniji deo racuna ) nesto je malko povisoka ta cena koja se granici sa cenom novog mosta !

Miki

pre 12 godina

kakva je ovo neozbiljnost!!!
izvodjac radova ne zzna jos uvek koja je cena radova???
i kakvi su to dodatni radovi? Da nije mozda bilo vise stubova ili vise traka na mostu? NIJE! Prema tome, ne vidim sta tu treba da se vise plati!
Ako su u pitanju dodatni radovi koje je drzava kasnije trazila, npr pristupne saobracajnice ili nesto slicno, onda to treba da se plati, ali onda ne treba govoriti o ceni mosta!
Dakle, cena mosta mora da bude po ugovoru, uz eventualno povecanje cene za razliku u ceni celika, ako je bilo! Za sve ostalo, morao je da postoji NOVI ugovor sa tacno definisanom cenom.

Nazalost, lepo se sad vidi da nasi strucnjaci nikad nisu nista gradili onako kako se to gradi u normalnom svetu, a to je da MORA da se postuje budzet i rokovi.

I jos jedna stvar o clanku: da li je bas morao dase spominje Tadic sa hvalospevima o mostu? Znaci, ako je lep, onda da vise platimo???

Icarus

pre 12 godina

Pa kod se svi "ugrade" ispasce do kraja i 3 puta skuplji... Samo nemojte misliti da ce biti mnogo drugacije sa ex-radikalima (ako pobede), bice samo 5 puta skuplji umesto 3, ipak su to patriJote.

zeleni

pre 12 godina

Investitor, Nadzor, Izvodjač radova.
Osnovni ugovor, ponuda, aneksi, avans, privremene situacije, gradjevinska knjiga, konačni obračun.
Nije mi jasno šta to treba da traje tri meseca.
Niko ne zna koliko košta most i kolika je zarada?
To su elementarne stvari u gradjevini.

gost

pre 12 godina

Da ste iole posteni politicari koji misle o svojoj zemlji i narodu ucinili bi ste sve, ali bas sve da Mostogradnja dobije tender i ona radi, ne samo ovaj most. Ako su im garancije falile koje drzava nije htela da da za firmu koja bi dobila reference da radi u celom svetu, onda vama politicarima na dusu idu svi penali koje ce drzava da plati za sve mostove i puteve, zbog ko zna kakvih vasih provizija.

Survay

pre 12 godina

cena mosta projektovanog moze da bude odstupanja +/-10% ukupnog ugovora u koje ulaze nepredvidjene okolnosti.
Sve ostalo je klasicna pljacka,malverzacije i organizovan kriminal.

Che

pre 12 godina

Na sledecim izborima treba glasati za nekog anonimusa,iz grupe gradjana,za kog niko nikad nije cuo,ovim smradovima lopuzama i lazovima koji se vrte poslednjih 20 godina ne treba dati ni da predju cenzus.Dosta je bilo.

Radovan

pre 12 godina

Samo duplo skuplji?! Pa, kada se ima u vidu kolika je korupcija u Srbiji, koliko kradu političari, funkcioneri, činovnoci ..., to i nije tako mnogo.

Anonimus

pre 12 godina

Alpina PORR takodje gradi i most preko Ade Ciganlije u Beogradu.Ako je po ovome suditi sa Beskom,i cena mosta preko Ade ce biti mnogo visa nego sto se govori.

Javna tajna je da sve mostove u Srbiji gradi Alpina,gradice i novi zezeljev u Novom Sadu,a grade trenutno zeleznicki kod Cuprije.

samo tetki da odnesem lek

pre 12 godina

Podsetimo, tender za izgradnju novog mosta kod Beške i obnovu postojećeg raspisan je 2004. godine. Iako je domaći konzorcijum Mostogradnja, Goša, Planum, Pim, Min i Zavarivač ponudio nižu cenu radova i kraće rokove odbijen je zato što nije dao precizne podatke o poslovanju - pametnom dosta da shvati o kakvom je 'poduhvatu' ovde rec!!!

pedja

pre 12 godina

Znaju Tadic i Mrka da nas narod nema para da ode na more da se vozika gliserima, pa resio da im priusti slican dozivljaj usred ravnice. Zaletis se na ovaj novi most i tvoj 20 godina stari auto pocinje da poskakuje kao gliser na talasima :). Za ovo imaju moj glas :)

vrlenija

pre 12 godina

Još jedan cilj uspešno je ostvaren.

Domaća firma je izbačena na tenderu, a stranci pokupili novac.
Još gore je što su izgubljene reference pa ni od nekog novog posla za domaće firme nema ništa. Odnosno ima ali kao podizvođači da grade ( jer neko treba i za to ) dok će neko drugi da naplati posao.

Čista kolonizacija!
Dokle će narod nasedati na demagogiju koja se nama prosipa kao da smo stoka?
Hoćemo li kao stoka na izbore i ovaj put?

Пеђа

pre 12 godina

Ми се шалимо у коментарима. Све то наплате од обичног човека, од нас, поскупљења, цену гаса, цену карата, порезе...докле ћемо то трпети ? Нон стоп силују логику и пролази.

Јуче сам слушао на путу у Загреб почетак суђења Санадер. Узео 5% од неког посла у 1995. Шта ли раде ови наши ? Не смем ни да мислим.

Izvinjavam se Novosađanima ali ovi su to zaslužili

pre 12 godina

"Za sve što je rađeno mimo projekta, a nadzorni organ i investitor su prihvatili moraće da se plati."

Neka plate lično iz svog džepa, ako plate našim (državnim) parama onda ih sve treba pobacati u Dunav sa mosta.

Sa dobrim secanjem

pre 12 godina

Secam se da je na konkursu za most, pre skoro 10 godina (Djindjic je jos bio ziv) neki portugalski profesor koji je radio projekat sa nasim ljudima sracunao cenu od 20 miliona evra za ovaj most. Predsednik zirija Hajdin je dao prvu nagradu najskupljem od svih ponudjenih projekata, jer ga je radio njegov asistent. Nema veze sto je asistentov projekat bio metalni most, a ne betonski sto se trazilo konkursom. Mislim da je i Marija Raseta bila u tom ziriju. Onda se taj Portugalac povukao, a Vlada nasla Alpinu da 4 godine radi projekat i da most gradi jos toliko. A kako izgleda, konacna cena nece biti samo 2x, vec 3 ili 4x od realne...

nidža

pre 12 godina

Kliše se zna: izveštili se za deset godina pa samo udaraju po procentima. A i fotografija vam je vrh! Nema se tu šta dodati. Pogledajte samo suđenje Sanaderu pa da shvatite kolike su razmere nemorala zahvatile ove demokratske prostore.

slavisa su

pre 12 godina

E narode dobro cemo mi proci ako to bude toliko.Ja mislim da ce to nas kostavi jos vise,Ko zna koliko je vec utroseno,dal je ta svota sto mi znamo istinita,il je i to kao i sve ostalo drzavna tajna!Pa kad se otkrije prava svota ima slog da nas strefi!!!!!

Selektivni Mizantrop

pre 12 godina

Da se ja pitam, ja bih jos jedan isti takav izgradio pored ova dva, nek stoji... Da li je jos nekome pomalo frka kad prelazi cuveni "Pancevac"?

Sonja

pre 12 godina

U Srbiji nešto ispalo duplo skuplje?! Šokirana sam! Molim vas, kako ne vidimo da se tu neko debelo ugrađuje. Postalo je simptomatično da su cene mostova i ostalih velikih projekata gotovo uvek duplirane. I ja sam sklona da kažem "nema veze samo neka je nešto završeno u ovoj zemlji" ali zar mora sve duplo skuplje moraju li baš toliko da se ugrade. Strašno!

Doci ce man lopovi glave

pre 12 godina

Zar to nekog cudi !!!!Brankice molim te Kad zavrsis sa farmacijom,predji molim te na gradjevinu tj mostogradnju I ostali bagru koja je sa njima povezana.

bane24su

pre 12 godina

sta god bilo i kako god.Vidim ja da ce neko opet na racun naroda da strpa u djep dobre pare!A ko zna do kraja koliko ce tek da mune para.A u svemu ovome mi narod smo nemocni.

milos

pre 12 godina

@Miki Povećanje cene čelika bi u principu trebalo da je rizik izvođača a ne Investitora. Ovo je objekat po principu "ključ u ruke". Znači, nije to. Izvođač uvek pokušava da opravda dodatne radove a na investitoru je da pokuša da te pokušaje dokumentovano pobije. Ako ALPINE uspe, znači da je ugovor i tender bio loše pripremljen ili da Investitor nije dobro pratio posao i da nema argumentaciju. U svakom slučaju, propuste investitora platićemo mi...

Jožef

pre 12 godina

hehe , opet nestala par mila....
kada ,,stručnjaci,, srbije kalkulišu - Narod ostaje bez gaće .
A bez gaće i nije teško tvde experti - možda je to šansa naša ona najnovija .....

BOBAN

pre 12 godina

Zbog svega ovog u šta sumnjamo, pre izbora svim kandidatima treba uzeti pasoše do provere ko se ugrađivao i ko se obogatio pljačkanjem naroda i države.
Voleo bih da zman šta se dešava sa pančevačkim mostom. Stalno se nešto kobojagi radi a on i dalje kompletno zarđao.

Novosadjanin

pre 12 godina

A da li ce neko prozvati izvodjaca radova za onu sramotu od krajnje desne trake sa Bačke strane mosta u pravcu Novog Sada? Probajte da vozite tom trakom da vidite kako je lepo sav grbav kolovoz....vozeci tom trakom brzinom preko 100 km je veoma opasno jer vam vozilo poskakuje od neravnina na novom asfaltu. Ko ne veruje neka prodje kolima pa nek se sam uveri. A o grbi na sred mosta zaista ne znam šta bih rekao.... I sad još imaju obraza da traže dodatne pare? Hm?!

Braindrain

pre 12 godina

Bravo Helios....kad bi bilo vise takvih ljudi kao Ti bilo bi nesto od ovoga "sveta" a sa ovima sto samo znaju za UAAAA ili URAAAA bez ukljucenja mozga sa njima smo....(ima ih dosta na ovom portalu koliko god oni "mislili" da su IN,OK,COOL). Jos jednom bravo Helios!

Dejan

pre 12 godina

Na sledecim izborima ne treba glasati, pa nek prave vladu od hiljadu,dve glasova, onda ce valjda da im bude jasno svima, i poziciji i opoziciji da nam je dosta svega i da treba da sjasu

Laki (je malo nervozan)

pre 12 godina

Prvo procitam vest, pa mi krene kiselo, onda komentare, pa mi se sloshi skroz!!!
Prestanite s tim kolko je sta kostalo, kolko god da je kostalo, tu je, izgradjeno je! A svojevremeno nas je najvise kostalo, kralo se i otimalo a za uzvrat smo dibijali "maglu"! Kolko god to vama sad neverovatno zvucalo, u Srbiji se trenutno gradi najvise mostova u Evropi, e sad sto nekom njegov "obraz" dozvoljava da se ugradi, to nema veze u opste s politikom i ko je na vlasti, vec sa nama samima, takvi smo u stilu: "da sam 5min. na vlasti"!!!
Prestanite da upirete prste u druge, to je nekulturno, pocnite od sebe samih, zapitajte se sta ste uradili u zivotu!?

ms-13

pre 12 godina

Zar dodatni troskovi nisu bili izazvani dodatnim popravkama i renovacijama mosta koje su bile neophodne nakon sto je most pretrpeo teska ostecenja u aprilskom sukobu pristalica SNS i policije? Tada je nekoliko hiljada pristalica SNS iz Vojvodine pokusalo da dodje u Beograd i prikljuci se Tomislavu Nikolicu kad je strajkovao gladju i zedju. Policija je napravila barikadu na mostu kod Beske i doslo je to zestokih sukoba u kojima je most ostecen kad je policija nekoliko puta upotrebila MP-40 protiv golorukog naroda.

gigi

pre 12 godina

Ako je duplo skuplji znači da je duplo bolji i da će duplo više trajati. Osim toga šta se sad bunite, vi volite sve duplo bolje koje duplo više plaćate, imate duplo bolje tramvaje, ruske vlakove u švicarcime koji su i više nego duplo,... I osim toga bolje duplo nego troduplo.
Za obavijest neupućenima za javne nabave čiji naknadni i nepredviđeni radovi prelaze iznose sa licitacije javne nabave u iznosima do 15% moraju se naknadno ugovoriti, za preko tog iznosa ide novi tender, za iznose koji prelaze 10% izlicitirane cijene nastupa državna kontrola...
Pozdrav iz Rijeke koja je siromašna i nema para da plaća duplo, barem ne zasada, a ako nam krene, pitat ćemo savjet, MRKI
http://www.youtube.com/watch?v=_fBiYw7frFs&feature=related

Kvrga

pre 12 godina

Ako je lepo dogovoreno 37 miliona o čemu se onda ovde radi? Ko se to iz vlasti ograđuje u tih dodatnih 15 miliona koliko su Putevi Srbije spremni dodatno da plate?

Milanče NS

pre 12 godina

Da li sam ja to čula Mrkonjića onomad kako se hvali? Šta ćemo sad? Ko će da plati dodatnih 50 miliona? Kao i uvek u Srbiji, već viđeno!

Gvozden

pre 12 godina

Cudilo bi me da je cena ispala manja od pocetne, ovako je svako normalan znao da ce biti veca. Mene zanima samo koliko je para vise uzeto a koji je kvalitet postignut, jer po starom obicaju taj most ce se za 3 godine krpiti a opet cemo ga mi placati!

bayya

pre 12 godina

zar ne vidite da vas vozaju, od vesti do vesti od izjave do izjave, razvukli su vas na sto strana ubiste se od komentarisanja, moj Vam je savet da cuvate energiju za izbore.a izgubice te ih opet, dzaba Vam MIA I SHIA ...

Zarko

pre 12 godina

Koliko me zanima koliko je para dato na most toliko i ne zelim da znam i priznam sebi da me neko zajedno sa svim gradjanima pravi budalom!

Ognjen

pre 12 godina

Bojim se da ce od cene boleti glava citavu srbiju, jer ima jos dosta njih koji treba da se ugrade u nju. Mnogo bogatije zemlje prave jeftinije mostove a nasi na vrhu lista po cenama u evropi! To je sramota sta trpimo!

Licina cicina

pre 12 godina

Kako vas bre nije sramota?!Mrkonjicu,gradis ga kao Skadar na Bojani,sve si moguce termine probio,sa tudjim parama i stranom firmom koja je na tenderu bila skuplja od domacih!Sad nas zamajavate da ne znate koliko ce to sve oko mosta da kosta,pa da li tim silnim parama treba da se plati pojavljivanje politicke "elite" Srbije na otvaranju istog?Jos ako se utvrdi da ste u cetiri oka potpisivali anekse ugovora koji staju vise nego ceo projekat mosta i cena na tenderu,pa koji zatvor ce vam biti dovoljna kazna?

milan

pre 12 godina

Nijedan veliki projekt u svetu se ne obracuna po ponudjenoj sumi, koliko ce to biti vise od te sume zavisi od ugovora. Razvoj troskova mora da se prati i normalno bi graditelj morao barem nedeljno da izvestava kakvo je stanje u "kasi". I ako je Evropsaka Banka dala kredit i ona mora biti zainteresovana za to kao se troskovi razvijaju. U sustini ni oni koji su dali jeftiniju ponudu nebi isti kvalitet radova mogli jeftinije da urade da se troskovi materijala i radne snage ovde ne razlikuju bitno.

ana

pre 12 godina

Po pravilu gotovo prilikom raspisivanja tendera za najskuplje projekte u ovom gradu koriste se nedovoljno opremljena dokumentacija i loše formulisani i štetni uslovi. To što država ne podržava domaće firmr kod obezbeđenja bankarskih garancija je nedopustivo.Njabolje firmr imaju svoja sredstva za rad, renome i kadrove koji moguda budu garancija da će posao obaviti valjano, ali ne prihvatamo Kurtu i Murtu koji verovatno imaju garancije svojih vlada sumnjive verodostojnosti Alpina je ako se ne varam vrlo problematična firma, i prema loše i štetno formulisanim tenderskim uslovima i nepotpunim projektima dozvoljavamo im da rade kako rade dakle nekvalitetno, i posle se ljutimo. U svakom tenderu moraju biti detaljno navedeni uslovi o dozvoljenoj visini novca za naknadne radove to je čini mi se određeno nekim zakonom koji niko ne poštuje po lepom srpskom običaju, i preko toga jednostavno niko ne sme da pređe, ponude se podnose na osnovu glavnih projekata a nikako na osnovu maketa koje isto kasne i koje ne razume ni onaj ko ih je prezentovao na TV. Dakle odgovornost za užasne razlike u ceni i Gazele i drugih mostova snose pre svega investtor ma ko bio i vlada Srbije odnosno uprava Grada.Ko je dozvolio da se pristupa izvođenju radova bez rešenih imovinsko pravnih odnosa na trasi obilaznice ili magistralnog poluprstena a o koridoru 10 da i ne govorimo. Opet isti muljtori. Na Mrkonjića se ne ttreba ljutiti on je dokazao da može mnogo da uradi. I uradio je. Treba se ljutiti na one koji ga vuku i sabotiraju i ne rade svoj posao ni u ministarstvu koje je prava zemlja dmbelija jer je zatekao gomilu stranačkih neznalica i lenjivaca i na njegove steanačke predpostavljene koji ga teraju na kompromise zarad trajanja ove nesposobne kradljive i korumpirane vlade. Koliko znam u svetu se najviša i najniža ponuda odbacuju odmah po otvaranju koverata prva jer je ponuđač bezobzirno gramziv a druga jer je ponuđač ili nestručan pa nije razume GLAVNI projekat ili što je češćin sličaj bezobrazan i računa na naknadne radove tzv. belo kuče. Kada se ovi ponuđači otklone pristupa se razmatranju tenderskih ponuda i to rade timovi sastavljeni od eksperata a ne ćate koje pojma nemaju o poslu koji treba uraditi.Mi imamo mnogo ćata, politikanata a iznad svega mnog ljudi koji su na određenim položajima ne zarad opšteg dobra i poštenog rad već radi ličnog bogaćenja a korupcija odnosno provizija koju daju strane firme je i velika i dobrodošla

Realna cena

pre 12 godina

Kakvi komentari. Najbolje da se nista ne gradi i ako moze za dzabe onda bi vam dzepovi bili puniji i vi bi bili sretniji. Da li moze bilo koji most da se sagradi sa dva jednostavna stuba u reci i preko toga greda i eto mosta. Gospodo to je autoput. Koliko je kostala prva Beska? Da li vi znate da je to Dunav koja je veoma brza reka i da iznenadjenja u gradnji ima na pretek. Pre pisanja komentara prvo pazljivo procitajte ceo tekst. Videli bi da je tender odlucila evropska banka tj kreditor i oni direktno plačaju izvodjača a oni podizvodjača. Nadzor je engleska firma i ona ispostavlja konacnu cenu.. I na kraju most ce da kosta onoliko koliko treba da kosta. Opozicija ovo koristi u predizborne svrhe. Da su oni kojim slucajem na vlasti ne bi ga ni gradili ili bi kostao milion evra

nikigi

pre 12 godina

Navikli smo da se kod nas sve plaća skuplje i ovaj most nije izuzetak. Najviše me iritira u celoj toj priči kad neko kaže(iz vladajuće garniture- blo koje) mi smo napravili most.Pa nije tačno napravoi ga je narod, to su sve narodske pare, Vaše je samo da ih usmerite tamo gde treba i po mogućnosti sa što manje provizije(nemoj da Vam presedne ko Sanaderu).Zato još jednom ponavljam NE KITITE SE TUĐIM PERJEM.Nisu pare iz Vašeg džepa.

Рале 2

pre 12 godina

Tadić je za novi most na Dunavu kod Beške rekao da je fantastično arhitektonsko građevinsko delo i da zaslužuje da mediji pišu o tome, da se prave pesme i filmovi. Po njegovoj oceni, most kod Beške je "herojsko delo" jer su ljudi koji su ga gradili rizikovali živote.Bože, Bože, gde ja živim, i ko je nama predsednik...

mika

pre 12 godina

pa nije ni cudo ,pogledajte tu prevarantsku trojku na slici ,i sve vam je jasno.valda ce jednog dana to posluziti i kao dokazni materijal,da se sudjenja nebi otegla u nedogled.vidi se da su oni ponosni na svoje (ne)delo !

Vlada

pre 12 godina

Sve sto je preko dogovorenog,to neka se dogovore alpina i nasi politicari,kako ce da prebiju.
Ali NE sa nasim novcem!
Neka politicari daju iz svog dzepa!

Cista kradja gradjana Srbije!
Unapred organizovan kriminal!

željko

pre 12 godina

aaaaaaa










A































Ako vi npr.pogodite sa majstorom da vam uradi u kući 20 kvadrata keramike po 5 e to je na kraju posla 100e. i tačka. Kako on može od vas da traži još 100 nije mi jasno i ko bi mu dao.

Duki

pre 12 godina

Super šema: Alpina + mostovi + gradnja + „dodatni troškovi“ + „ugradnja“ = svima u šemi prepuni džepovi. Toliko radosti i ushićenja da se i predsednik Tadić posveti poeziji. Ne treba ih uznemiravati u zanosu pitanjima o ceni. Sve ćemo to mi platiti.

Jasmina86

pre 12 godina

Auh...Pa mi k'o da smo Svajcarska! Bacaju se pare kao da ih imamo k'o sase! Pa je l imamo mi neke ekonomiste, Agencije, bilo koga ko se brine kako se trosi novac iz budzeta?! Jel imamo policiju, ako nikog drugog? neko bi morao da odgovara za ovo...

sapcanin72

pre 12 godina

strasno kakva pljacka.. pitam se samo kako ih nije sramota da kradu od gradjana srbije! necemo mi sa ovom vlascu i ovakvom politikom jos dugo!!

Ваљевка

pre 12 godina

Како море не знају цену. Па отворише ли они мост, а не знају колико кошта. Па колико то њима тереба да направе завршни рачун, ваљда ту био тендер. У правој државу унапред се зна у парицу колико ће шта коштати. Ма знају они добро, него треба видети колико коме у џепове треба да остане. Што већи пројекат то пунији џепови, а ти народе диви се мосту који си крваво платио.

Laki (je malo nervozan)

pre 12 godina

Prvo procitam vest, pa mi krene kiselo, onda komentare, pa mi se sloshi skroz!!!
Prestanite s tim kolko je sta kostalo, kolko god da je kostalo, tu je, izgradjeno je! A svojevremeno nas je najvise kostalo, kralo se i otimalo a za uzvrat smo dibijali "maglu"! Kolko god to vama sad neverovatno zvucalo, u Srbiji se trenutno gradi najvise mostova u Evropi, e sad sto nekom njegov "obraz" dozvoljava da se ugradi, to nema veze u opste s politikom i ko je na vlasti, vec sa nama samima, takvi smo u stilu: "da sam 5min. na vlasti"!!!
Prestanite da upirete prste u druge, to je nekulturno, pocnite od sebe samih, zapitajte se sta ste uradili u zivotu!?

Marko

pre 12 godina

Ja i moja deca ako ih budem imao necemo placati taj most.Evo kako,ja imam 22 godinu,imam jos jednu godinu i zavrsavam fakultet,posle toga idem da zavrsim master,ovde ili preko videcu jos od finansija.I posle toga cu pokusati da nadjem ovde posao,cisto i ja da se uverim da ovde ne ide nista bez neke veze.I posle pravac amerika ili nemacka,u americi imam brata koji vise nece da se vrati ovde,ali nemacku vise volim.Moja poruka mladim ljudima,ucite strane jezike,ja znam engleski i nemacki odlicno,ali gledajte da dobro pricate engleski,nemorate da zavrsite fakultete da bi pobegli odavde,ako hocete zavrsite i za keramicara ali budite dobri u tome sto radite,i za vas ce biti posla izvan ove zemlje.Ovo je samo moje misljenje,ja nikoga neteram da ode procenite sami kako sebe vidite i u kakvoj zemlji zelite da vasa deca odrastaju.

Icarus

pre 12 godina

Pa kod se svi "ugrade" ispasce do kraja i 3 puta skuplji... Samo nemojte misliti da ce biti mnogo drugacije sa ex-radikalima (ako pobede), bice samo 5 puta skuplji umesto 3, ipak su to patriJote.

Vikiliks,Vrbas

pre 12 godina

A sto niko ne kaze da je most na Adi u Beogradu kostao 500 miliona? Kad je za sve gradjane i putnike u tranzitu onda je mnogo 50 miliona,a kad je za Beograd onda je 500 miliona prava sitnica.Sto je taj 10 puta skuplji?

Видимо се на изборима

pre 12 godina

Мора Мрки да уштека нешто за црне дане, јер планира да живи још 150 година, да стигне Крку.

Крали нас 90-тих, ми их најурили, нови лопови их вратили. Страшно! Сваким даном све горе.

Helios

pre 12 godina

Ta nebuloza oko "poslovne tajne" sa narodnim parama je jedna od najapsurdnijih i najiritantijih gluposti. Ti od mene koji taj most plaćam kriješ ugovor koji si sklopio u moje ime? Svaka stranka koja nema u izbornom programu (a nema nijedna) da će objaviti detaljnu listu troškova npr. mosta na Adi ili kod Beške je lopovska družina. Primer sa FIATom koji je poslužio dobijanju prethodnih izbora je toliko jasan. Naravno da kriju jer tu u stvari piše da ćemo im dati neviđene uslove, raidti u korist svoje štete, samo da odglume "investiciji" i "radna mesta" pred izbore. Ista stvar je i sa onim šemama koje zovem "izraelskim" gde se "mi" obavezujemo na arbitražu kod stranog suda. Onda ugovor pukne i, sve po zakonu, na stranom sudu mi - pravi mi - puknemo ogromne pare a "oni" se obezbede doživotno. Takođe ni ovde niko neće biti odgovoran za najklasičniju foru - daš najnižu cenu a onda je zbog "nepredviđenih okolnosti" više nego udvostručiš! To je nemoguće - ili ne znaš posao ili si namerno lago unapred, nema treće.
Finansijske mahinacije su redovno uparene sa drugim nesrećama i promašajima, tako da su svi naši noviji mostovi džumle neverovatnih nebuloza. Konkretno most kod Beške je, i prvobitno i sada, pravljen pogrešno. Morao je biti duplo niži i ulaziti u tunel kroz mekano lesno brdo. 1. Time bi sveukupno bio jeftiniji! 2. Išlo bi se brže a trošilo manje benzina! 3. Brdo se ne bi rasturilo nego bi ostala biološki zdrava celina. U svetu se danas takve situacije redovno koriste, čak se i prave veštačka brda preko saobraćajnica da bi se kako tako održale biocenoze. I umesto da se prvobitna greška ispravi ona je sada zabetonirana zauvek. Drugačije nije ni moglo biti kada je sve počelo uz - krađu originalnih planova!
Naravno most kasni puno, probio je cenu a niko za to neće snosi ugovorom predviđenu odgovornost. Nije korišćen savremeni beton sa vlaknima koji bi uz neznatno povećanje cene doneo mnogo veću dugotrajnost i otpornost konstrukcije! Što je najgore naravno da su ga srbi napravili ali su većinu para odneli austrijanci! To su te fore sa MMFom, ovog puta sa njegovom evropskom verzijom EIBom, da ti "daju" kredite samo ako su nepovoljni i to tako da zarada ode njima nazad prvo, a onda mučki otplaćuješ kredit dugo... Sve što im treba je "vlast" koja je spremna da za udeo u korupciji pristaje na tu zlokobnu igru, pristaje na porobljavanje sopstvenog naroda. Ono što smo sedamdesetih podigli sami četrdeset godina kasnije ne umemo da ponovimo?!? Još će sad da se slikaju i pune medije, računajući nažalost ispravno na neumornu glupost narodnih masa...
Pojava Grbe je od pojedinih mostadžija, i na ovom forumu, shvaćna kao diletantizam graditelja koji su pogrešno sračunali napredak segmentalnih konzola. To je dvostruko neverovatno: em se to unapred komjuterski računa velikom preciznošću em se nakon svakog segmenta vrše merenja. Da oni to primete tek pred kraj je nadrealno. Ali ide u paru sa odgovorom Borisa Tadića na pitanje da li se bavi pisanjem - ne (kakav gubitak za srpsku kulturu!), jer mora još puno mostova da podigne...

boki1958

pre 12 godina

Most kod Beške ili bilo koji drugi most ili bilo koja velika investicija su super sve dok ne dođe pitanje cene !Ova naša vlast ,da li demokrate ili socijalisti , kod vrednosti radova se odma zbune i pređu na drugu temu , cifre se dupliraju i tro dupliraju i na kraju se cena nezna!

гром

pre 12 godina

Шта је народе!мој! Тек сте сада примети како нас мантају, праве будалама, смеју нам се у брк, изигравају нас...
И ти ћеш опет да потрчиш да заокружиш, да те они опет мантају, праве будалом, за.....у те...
Е! кад си такав, и треба ти тако.
Без мене, преваранти белосветски.

Dejan

pre 12 godina

Na sledecim izborima ne treba glasati, pa nek prave vladu od hiljadu,dve glasova, onda ce valjda da im bude jasno svima, i poziciji i opoziciji da nam je dosta svega i da treba da sjasu

ljubomir prevareni demokrata

pre 12 godina

Dokle više afere aferu sistižu, preskupi most na Adi ,Fijat, most na Beski,aman dosta više dajte da se raspišu izbore da narod presudi ovoj truloj nesposobnoj i klimavoj vlasti oličenoj u DS i njenim satelitima.

vrlenija

pre 12 godina

Još jedan cilj uspešno je ostvaren.

Domaća firma je izbačena na tenderu, a stranci pokupili novac.
Još gore je što su izgubljene reference pa ni od nekog novog posla za domaće firme nema ništa. Odnosno ima ali kao podizvođači da grade ( jer neko treba i za to ) dok će neko drugi da naplati posao.

Čista kolonizacija!
Dokle će narod nasedati na demagogiju koja se nama prosipa kao da smo stoka?
Hoćemo li kao stoka na izbore i ovaj put?

Miki

pre 12 godina

kakva je ovo neozbiljnost!!!
izvodjac radova ne zzna jos uvek koja je cena radova???
i kakvi su to dodatni radovi? Da nije mozda bilo vise stubova ili vise traka na mostu? NIJE! Prema tome, ne vidim sta tu treba da se vise plati!
Ako su u pitanju dodatni radovi koje je drzava kasnije trazila, npr pristupne saobracajnice ili nesto slicno, onda to treba da se plati, ali onda ne treba govoriti o ceni mosta!
Dakle, cena mosta mora da bude po ugovoru, uz eventualno povecanje cene za razliku u ceni celika, ako je bilo! Za sve ostalo, morao je da postoji NOVI ugovor sa tacno definisanom cenom.

Nazalost, lepo se sad vidi da nasi strucnjaci nikad nisu nista gradili onako kako se to gradi u normalnom svetu, a to je da MORA da se postuje budzet i rokovi.

I jos jedna stvar o clanku: da li je bas morao dase spominje Tadic sa hvalospevima o mostu? Znaci, ako je lep, onda da vise platimo???

molim transparetnost

pre 12 godina

KAO PRVO DAJTE NAM UVID U UGOVOR i ne prozivajte ni "alpine" niti bilo koju drugu gradjevinsku firmu jer nasi nesposobni mamlazi su ti koji jos uvek muljaju , prodaju nam maglu i zamajavaju pa tako i kod drugih objekata cene samo rastu li rastu ! tipican primer : kod nas cene derivata rastu i kad nafta na svetskomm trzistu POJEFTINI , ili mozda nije tako !! i oko "gazele se suska da je njena obnova kostala ili kostace 50 do 60 MILIONA ! jeste da je bio komplikovan posao , ali sa nasim ljudima ( jeftina radna snaga ) i nasim materijalom ( materijal je uvek najjeftiniji deo racuna ) nesto je malko povisoka ta cena koja se granici sa cenom novog mosta !

dobrica

pre 12 godina

Eto kako strane firme pobedjuju domace na tenderima, sa preniskom cenom, a onda nazidaju vrednost kroz ''dodatne radove''. Sramota za ovu zemlju kako se ponasa prema svojim firmama i svojim radnicima.

justicia

pre 12 godina

Nije sto je most preplacen, nego sto je cisto s....e. Povrsina asfalta je nacigovana i to je bruka za gradjevinare koji su ga napravili, i za vladu koja ga je platila. Toliko talasastu povrsinu nisam videla nigde na evropskim putevima, pa ako su vec dobili posao, mogli su evropski i da ga urade. Predsednik se ocigledno nije provozao preko mosta, ostao je na pocetku da se divi...Predsednice, brzo u suboticu kolima, pa da vidimo onda da li je to gradjevinsko cudo o kome treba pisati. Mislim, treba pisati ali kako je to promasena investicija. Krpljenje ce biti potrebno vec na prolece.

Putnik

pre 12 godina

Šta ćemo sa neravninama na putu preko mosta, ko će da plati penale za propuste? Na sredini mosta postoji "grba" koja se dobro oseti u kolima. I ko se malo razume u materiju "naknadnih radova" zna da se do njih dolazi sa nadzorom koje bi u ovom poslu trebao biti državni. Vlast navikla da komunicira sa poluobrazovanim narodom u Srbiji, oni koji znaju kako treba ćute po navici (plaše se, valjda) i sve prolazi kod nas. I molim vas dragi moji Srbi, nemojmo više kriviti nikoga, ovo što nam se dešava je najviše krivica nas samih. Ne vode nas Marsovci već Srbi.

milos

pre 12 godina

@Miki Povećanje cene čelika bi u principu trebalo da je rizik izvođača a ne Investitora. Ovo je objekat po principu "ključ u ruke". Znači, nije to. Izvođač uvek pokušava da opravda dodatne radove a na investitoru je da pokuša da te pokušaje dokumentovano pobije. Ako ALPINE uspe, znači da je ugovor i tender bio loše pripremljen ili da Investitor nije dobro pratio posao i da nema argumentaciju. U svakom slučaju, propuste investitora platićemo mi...

Histeric go

pre 12 godina

"Tadić je za novi most na Dunavu kod Beške rekao da je fantastično arhitektonsko građevinsko delo i da zaslužuje da mediji pišu o tome, da se prave pesme i filmovi".
Daj i meni malo na cemu god da si.NemO da si stipsa.

Pomnozeno zutim

pre 12 godina

50 miliona Evra ! Pa nije ni tako strasno. Ako semafori na obicnoj raskrsnici u Kovinu kostaju 50.000 Evra onda cena za most nije ni strasna.

pedja

pre 12 godina

Znaju Tadic i Mrka da nas narod nema para da ode na more da se vozika gliserima, pa resio da im priusti slican dozivljaj usred ravnice. Zaletis se na ovaj novi most i tvoj 20 godina stari auto pocinje da poskakuje kao gliser na talasima :). Za ovo imaju moj glas :)

Che

pre 12 godina

Na sledecim izborima treba glasati za nekog anonimusa,iz grupe gradjana,za kog niko nikad nije cuo,ovim smradovima lopuzama i lazovima koji se vrte poslednjih 20 godina ne treba dati ni da predju cenzus.Dosta je bilo.

Selektivni Mizantrop

pre 12 godina

Da se ja pitam, ja bih jos jedan isti takav izgradio pored ova dva, nek stoji... Da li je jos nekome pomalo frka kad prelazi cuveni "Pancevac"?

ms-13

pre 12 godina

Zar dodatni troskovi nisu bili izazvani dodatnim popravkama i renovacijama mosta koje su bile neophodne nakon sto je most pretrpeo teska ostecenja u aprilskom sukobu pristalica SNS i policije? Tada je nekoliko hiljada pristalica SNS iz Vojvodine pokusalo da dodje u Beograd i prikljuci se Tomislavu Nikolicu kad je strajkovao gladju i zedju. Policija je napravila barikadu na mostu kod Beske i doslo je to zestokih sukoba u kojima je most ostecen kad je policija nekoliko puta upotrebila MP-40 protiv golorukog naroda.

gigi

pre 12 godina

Ako je duplo skuplji znači da je duplo bolji i da će duplo više trajati. Osim toga šta se sad bunite, vi volite sve duplo bolje koje duplo više plaćate, imate duplo bolje tramvaje, ruske vlakove u švicarcime koji su i više nego duplo,... I osim toga bolje duplo nego troduplo.
Za obavijest neupućenima za javne nabave čiji naknadni i nepredviđeni radovi prelaze iznose sa licitacije javne nabave u iznosima do 15% moraju se naknadno ugovoriti, za preko tog iznosa ide novi tender, za iznose koji prelaze 10% izlicitirane cijene nastupa državna kontrola...
Pozdrav iz Rijeke koja je siromašna i nema para da plaća duplo, barem ne zasada, a ako nam krene, pitat ćemo savjet, MRKI
http://www.youtube.com/watch?v=_fBiYw7frFs&feature=related

Drobnjak iz auta

pre 12 godina

Daju na tenderu "najpovoljniju" ponudu tj.najnižu kako bi otresli konkurenciju...Posle probiju sve cene i rokove i traže da se nadoknadi razlika.Pa koji moj raspisujete tenderske uslove, kad posle mogu da se menjaju i šteluju.Mnogo mi treba da radimo i napredujemo da bi smo uopšte došli na nivo banane države.

Sa dobrim secanjem

pre 12 godina

Secam se da je na konkursu za most, pre skoro 10 godina (Djindjic je jos bio ziv) neki portugalski profesor koji je radio projekat sa nasim ljudima sracunao cenu od 20 miliona evra za ovaj most. Predsednik zirija Hajdin je dao prvu nagradu najskupljem od svih ponudjenih projekata, jer ga je radio njegov asistent. Nema veze sto je asistentov projekat bio metalni most, a ne betonski sto se trazilo konkursom. Mislim da je i Marija Raseta bila u tom ziriju. Onda se taj Portugalac povukao, a Vlada nasla Alpinu da 4 godine radi projekat i da most gradi jos toliko. A kako izgleda, konacna cena nece biti samo 2x, vec 3 ili 4x od realne...

Anonimus

pre 12 godina

Alpina PORR takodje gradi i most preko Ade Ciganlije u Beogradu.Ako je po ovome suditi sa Beskom,i cena mosta preko Ade ce biti mnogo visa nego sto se govori.

Javna tajna je da sve mostove u Srbiji gradi Alpina,gradice i novi zezeljev u Novom Sadu,a grade trenutno zeleznicki kod Cuprije.

Survay

pre 12 godina

cena mosta projektovanog moze da bude odstupanja +/-10% ukupnog ugovora u koje ulaze nepredvidjene okolnosti.
Sve ostalo je klasicna pljacka,malverzacije i organizovan kriminal.

gost

pre 12 godina

Da ste iole posteni politicari koji misle o svojoj zemlji i narodu ucinili bi ste sve, ali bas sve da Mostogradnja dobije tender i ona radi, ne samo ovaj most. Ako su im garancije falile koje drzava nije htela da da za firmu koja bi dobila reference da radi u celom svetu, onda vama politicarima na dusu idu svi penali koje ce drzava da plati za sve mostove i puteve, zbog ko zna kakvih vasih provizija.

zeleni

pre 12 godina

Investitor, Nadzor, Izvodjač radova.
Osnovni ugovor, ponuda, aneksi, avans, privremene situacije, gradjevinska knjiga, konačni obračun.
Nije mi jasno šta to treba da traje tri meseca.
Niko ne zna koliko košta most i kolika je zarada?
To su elementarne stvari u gradjevini.

Samo pljacka

pre 12 godina

"Tadić je za novi most na Dunavu kod Beške rekao da je fantastično arhitektonsko građevinsko delo i da zaslužuje da mediji pišu o tome, da se prave pesme i filmovi".

I optuznice, i presude !

Doci ce man lopovi glave

pre 12 godina

Zar to nekog cudi !!!!Brankice molim te Kad zavrsis sa farmacijom,predji molim te na gradjevinu tj mostogradnju I ostali bagru koja je sa njima povezana.

Jožef

pre 12 godina

hehe , opet nestala par mila....
kada ,,stručnjaci,, srbije kalkulišu - Narod ostaje bez gaće .
A bez gaće i nije teško tvde experti - možda je to šansa naša ona najnovija .....

Пеђа

pre 12 godina

Ми се шалимо у коментарима. Све то наплате од обичног човека, од нас, поскупљења, цену гаса, цену карата, порезе...докле ћемо то трпети ? Нон стоп силују логику и пролази.

Јуче сам слушао на путу у Загреб почетак суђења Санадер. Узео 5% од неког посла у 1995. Шта ли раде ови наши ? Не смем ни да мислим.

Sonja

pre 12 godina

U Srbiji nešto ispalo duplo skuplje?! Šokirana sam! Molim vas, kako ne vidimo da se tu neko debelo ugrađuje. Postalo je simptomatično da su cene mostova i ostalih velikih projekata gotovo uvek duplirane. I ja sam sklona da kažem "nema veze samo neka je nešto završeno u ovoj zemlji" ali zar mora sve duplo skuplje moraju li baš toliko da se ugrade. Strašno!

Izvinjavam se Novosađanima ali ovi su to zaslužili

pre 12 godina

"Za sve što je rađeno mimo projekta, a nadzorni organ i investitor su prihvatili moraće da se plati."

Neka plate lično iz svog džepa, ako plate našim (državnim) parama onda ih sve treba pobacati u Dunav sa mosta.

Braindrain

pre 12 godina

Bravo Helios....kad bi bilo vise takvih ljudi kao Ti bilo bi nesto od ovoga "sveta" a sa ovima sto samo znaju za UAAAA ili URAAAA bez ukljucenja mozga sa njima smo....(ima ih dosta na ovom portalu koliko god oni "mislili" da su IN,OK,COOL). Jos jednom bravo Helios!

Radovan

pre 12 godina

Samo duplo skuplji?! Pa, kada se ima u vidu kolika je korupcija u Srbiji, koliko kradu političari, funkcioneri, činovnoci ..., to i nije tako mnogo.

slavisa su

pre 12 godina

E narode dobro cemo mi proci ako to bude toliko.Ja mislim da ce to nas kostavi jos vise,Ko zna koliko je vec utroseno,dal je ta svota sto mi znamo istinita,il je i to kao i sve ostalo drzavna tajna!Pa kad se otkrije prava svota ima slog da nas strefi!!!!!

ana

pre 12 godina

Po pravilu gotovo prilikom raspisivanja tendera za najskuplje projekte u ovom gradu koriste se nedovoljno opremljena dokumentacija i loše formulisani i štetni uslovi. To što država ne podržava domaće firmr kod obezbeđenja bankarskih garancija je nedopustivo.Njabolje firmr imaju svoja sredstva za rad, renome i kadrove koji moguda budu garancija da će posao obaviti valjano, ali ne prihvatamo Kurtu i Murtu koji verovatno imaju garancije svojih vlada sumnjive verodostojnosti Alpina je ako se ne varam vrlo problematična firma, i prema loše i štetno formulisanim tenderskim uslovima i nepotpunim projektima dozvoljavamo im da rade kako rade dakle nekvalitetno, i posle se ljutimo. U svakom tenderu moraju biti detaljno navedeni uslovi o dozvoljenoj visini novca za naknadne radove to je čini mi se određeno nekim zakonom koji niko ne poštuje po lepom srpskom običaju, i preko toga jednostavno niko ne sme da pređe, ponude se podnose na osnovu glavnih projekata a nikako na osnovu maketa koje isto kasne i koje ne razume ni onaj ko ih je prezentovao na TV. Dakle odgovornost za užasne razlike u ceni i Gazele i drugih mostova snose pre svega investtor ma ko bio i vlada Srbije odnosno uprava Grada.Ko je dozvolio da se pristupa izvođenju radova bez rešenih imovinsko pravnih odnosa na trasi obilaznice ili magistralnog poluprstena a o koridoru 10 da i ne govorimo. Opet isti muljtori. Na Mrkonjića se ne ttreba ljutiti on je dokazao da može mnogo da uradi. I uradio je. Treba se ljutiti na one koji ga vuku i sabotiraju i ne rade svoj posao ni u ministarstvu koje je prava zemlja dmbelija jer je zatekao gomilu stranačkih neznalica i lenjivaca i na njegove steanačke predpostavljene koji ga teraju na kompromise zarad trajanja ove nesposobne kradljive i korumpirane vlade. Koliko znam u svetu se najviša i najniža ponuda odbacuju odmah po otvaranju koverata prva jer je ponuđač bezobzirno gramziv a druga jer je ponuđač ili nestručan pa nije razume GLAVNI projekat ili što je češćin sličaj bezobrazan i računa na naknadne radove tzv. belo kuče. Kada se ovi ponuđači otklone pristupa se razmatranju tenderskih ponuda i to rade timovi sastavljeni od eksperata a ne ćate koje pojma nemaju o poslu koji treba uraditi.Mi imamo mnogo ćata, politikanata a iznad svega mnog ljudi koji su na određenim položajima ne zarad opšteg dobra i poštenog rad već radi ličnog bogaćenja a korupcija odnosno provizija koju daju strane firme je i velika i dobrodošla

BOBAN

pre 12 godina

Zbog svega ovog u šta sumnjamo, pre izbora svim kandidatima treba uzeti pasoše do provere ko se ugrađivao i ko se obogatio pljačkanjem naroda i države.
Voleo bih da zman šta se dešava sa pančevačkim mostom. Stalno se nešto kobojagi radi a on i dalje kompletno zarđao.

bane24su

pre 12 godina

sta god bilo i kako god.Vidim ja da ce neko opet na racun naroda da strpa u djep dobre pare!A ko zna do kraja koliko ce tek da mune para.A u svemu ovome mi narod smo nemocni.

nidža

pre 12 godina

Kliše se zna: izveštili se za deset godina pa samo udaraju po procentima. A i fotografija vam je vrh! Nema se tu šta dodati. Pogledajte samo suđenje Sanaderu pa da shvatite kolike su razmere nemorala zahvatile ove demokratske prostore.

Realna cena

pre 12 godina

Kakvi komentari. Najbolje da se nista ne gradi i ako moze za dzabe onda bi vam dzepovi bili puniji i vi bi bili sretniji. Da li moze bilo koji most da se sagradi sa dva jednostavna stuba u reci i preko toga greda i eto mosta. Gospodo to je autoput. Koliko je kostala prva Beska? Da li vi znate da je to Dunav koja je veoma brza reka i da iznenadjenja u gradnji ima na pretek. Pre pisanja komentara prvo pazljivo procitajte ceo tekst. Videli bi da je tender odlucila evropska banka tj kreditor i oni direktno plačaju izvodjača a oni podizvodjača. Nadzor je engleska firma i ona ispostavlja konacnu cenu.. I na kraju most ce da kosta onoliko koliko treba da kosta. Opozicija ovo koristi u predizborne svrhe. Da su oni kojim slucajem na vlasti ne bi ga ni gradili ili bi kostao milion evra

Novosadjanin

pre 12 godina

A da li ce neko prozvati izvodjaca radova za onu sramotu od krajnje desne trake sa Bačke strane mosta u pravcu Novog Sada? Probajte da vozite tom trakom da vidite kako je lepo sav grbav kolovoz....vozeci tom trakom brzinom preko 100 km je veoma opasno jer vam vozilo poskakuje od neravnina na novom asfaltu. Ko ne veruje neka prodje kolima pa nek se sam uveri. A o grbi na sred mosta zaista ne znam šta bih rekao.... I sad još imaju obraza da traže dodatne pare? Hm?!

samo tetki da odnesem lek

pre 12 godina

Podsetimo, tender za izgradnju novog mosta kod Beške i obnovu postojećeg raspisan je 2004. godine. Iako je domaći konzorcijum Mostogradnja, Goša, Planum, Pim, Min i Zavarivač ponudio nižu cenu radova i kraće rokove odbijen je zato što nije dao precizne podatke o poslovanju - pametnom dosta da shvati o kakvom je 'poduhvatu' ovde rec!!!

Licina cicina

pre 12 godina

Kako vas bre nije sramota?!Mrkonjicu,gradis ga kao Skadar na Bojani,sve si moguce termine probio,sa tudjim parama i stranom firmom koja je na tenderu bila skuplja od domacih!Sad nas zamajavate da ne znate koliko ce to sve oko mosta da kosta,pa da li tim silnim parama treba da se plati pojavljivanje politicke "elite" Srbije na otvaranju istog?Jos ako se utvrdi da ste u cetiri oka potpisivali anekse ugovora koji staju vise nego ceo projekat mosta i cena na tenderu,pa koji zatvor ce vam biti dovoljna kazna?

nikigi

pre 12 godina

Navikli smo da se kod nas sve plaća skuplje i ovaj most nije izuzetak. Najviše me iritira u celoj toj priči kad neko kaže(iz vladajuće garniture- blo koje) mi smo napravili most.Pa nije tačno napravoi ga je narod, to su sve narodske pare, Vaše je samo da ih usmerite tamo gde treba i po mogućnosti sa što manje provizije(nemoj da Vam presedne ko Sanaderu).Zato još jednom ponavljam NE KITITE SE TUĐIM PERJEM.Nisu pare iz Vašeg džepa.

Рале 2

pre 12 godina

Tadić je za novi most na Dunavu kod Beške rekao da je fantastično arhitektonsko građevinsko delo i da zaslužuje da mediji pišu o tome, da se prave pesme i filmovi. Po njegovoj oceni, most kod Beške je "herojsko delo" jer su ljudi koji su ga gradili rizikovali živote.Bože, Bože, gde ja živim, i ko je nama predsednik...

mika

pre 12 godina

pa nije ni cudo ,pogledajte tu prevarantsku trojku na slici ,i sve vam je jasno.valda ce jednog dana to posluziti i kao dokazni materijal,da se sudjenja nebi otegla u nedogled.vidi se da su oni ponosni na svoje (ne)delo !

Vlada

pre 12 godina

Sve sto je preko dogovorenog,to neka se dogovore alpina i nasi politicari,kako ce da prebiju.
Ali NE sa nasim novcem!
Neka politicari daju iz svog dzepa!

Cista kradja gradjana Srbije!
Unapred organizovan kriminal!

željko

pre 12 godina

aaaaaaa










A































Ako vi npr.pogodite sa majstorom da vam uradi u kući 20 kvadrata keramike po 5 e to je na kraju posla 100e. i tačka. Kako on može od vas da traži još 100 nije mi jasno i ko bi mu dao.

Kvrga

pre 12 godina

Ako je lepo dogovoreno 37 miliona o čemu se onda ovde radi? Ko se to iz vlasti ograđuje u tih dodatnih 15 miliona koliko su Putevi Srbije spremni dodatno da plate?

Duki

pre 12 godina

Super šema: Alpina + mostovi + gradnja + „dodatni troškovi“ + „ugradnja“ = svima u šemi prepuni džepovi. Toliko radosti i ushićenja da se i predsednik Tadić posveti poeziji. Ne treba ih uznemiravati u zanosu pitanjima o ceni. Sve ćemo to mi platiti.

Jasmina86

pre 12 godina

Auh...Pa mi k'o da smo Svajcarska! Bacaju se pare kao da ih imamo k'o sase! Pa je l imamo mi neke ekonomiste, Agencije, bilo koga ko se brine kako se trosi novac iz budzeta?! Jel imamo policiju, ako nikog drugog? neko bi morao da odgovara za ovo...

milan

pre 12 godina

Nijedan veliki projekt u svetu se ne obracuna po ponudjenoj sumi, koliko ce to biti vise od te sume zavisi od ugovora. Razvoj troskova mora da se prati i normalno bi graditelj morao barem nedeljno da izvestava kakvo je stanje u "kasi". I ako je Evropsaka Banka dala kredit i ona mora biti zainteresovana za to kao se troskovi razvijaju. U sustini ni oni koji su dali jeftiniju ponudu nebi isti kvalitet radova mogli jeftinije da urade da se troskovi materijala i radne snage ovde ne razlikuju bitno.

sapcanin72

pre 12 godina

strasno kakva pljacka.. pitam se samo kako ih nije sramota da kradu od gradjana srbije! necemo mi sa ovom vlascu i ovakvom politikom jos dugo!!

Ваљевка

pre 12 godina

Како море не знају цену. Па отворише ли они мост, а не знају колико кошта. Па колико то њима тереба да направе завршни рачун, ваљда ту био тендер. У правој државу унапред се зна у парицу колико ће шта коштати. Ма знају они добро, него треба видети колико коме у џепове треба да остане. Што већи пројекат то пунији џепови, а ти народе диви се мосту који си крваво платио.

Milanče NS

pre 12 godina

Da li sam ja to čula Mrkonjića onomad kako se hvali? Šta ćemo sad? Ko će da plati dodatnih 50 miliona? Kao i uvek u Srbiji, već viđeno!

bayya

pre 12 godina

zar ne vidite da vas vozaju, od vesti do vesti od izjave do izjave, razvukli su vas na sto strana ubiste se od komentarisanja, moj Vam je savet da cuvate energiju za izbore.a izgubice te ih opet, dzaba Vam MIA I SHIA ...

Zarko

pre 12 godina

Koliko me zanima koliko je para dato na most toliko i ne zelim da znam i priznam sebi da me neko zajedno sa svim gradjanima pravi budalom!

Ognjen

pre 12 godina

Bojim se da ce od cene boleti glava citavu srbiju, jer ima jos dosta njih koji treba da se ugrade u nju. Mnogo bogatije zemlje prave jeftinije mostove a nasi na vrhu lista po cenama u evropi! To je sramota sta trpimo!

Gvozden

pre 12 godina

Cudilo bi me da je cena ispala manja od pocetne, ovako je svako normalan znao da ce biti veca. Mene zanima samo koliko je para vise uzeto a koji je kvalitet postignut, jer po starom obicaju taj most ce se za 3 godine krpiti a opet cemo ga mi placati!