Dulić: Zaposlićemo 10.000 ljudi

Ministar za životnu sredinu Oliver Dulić kaže da će do kraja mandata ove vlade u Srbiji biti otvoreno 10.000 radnih mesta u zelenoj i reciklažnoj industriji.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 12.10.2011.

12:12

Default images

On je rekao da je do sada u oblasti zelene i reciklažne industrije otvoreno 8.000 novih radnih mesta, da će biti otovoreno još dve, te da će tako ukupan broj radnih mesta u toj oblasti biti 10 000, navodeći da je uloženo u upravljanje otpadom više od jedne milijarde dinara.

U narednom periodu u toj oblasti i oblasti obnovljivih izvora energije biće otvoreno nekoliko desetina hiljada novih radnih mesta, najavio je Dulić.

Ministar je istakao da je trenutno 72 odsto teritorije Srbije pokriveno organizovanim odnošenjem otpada a da će se do kraja godine otpad iznositi sa 75 odsto, podsetivši da je 2008. godine otpad odnošen sa 60 odsto teritorije Srbije.

On je naglasio da je dosta novca uloženo u saniranje crnih ekoloških tačaka kao što su u Pančevu i Boru, a investirano je u 17 reciklažnih centara, koji će omogućiti da oko 50 odsto komunalnog otpada bude iskorišćeno.

Dulić je rekao da se ovih dana očekuje usvajanje u parlamentu dva važna zakona - o komunalnim delatnostima i o javno-privatnom partnerstvu, koji će omogućiti investiranje privatnog kapitala u komunalni sektor.

Veliki potencijali u obnovljivim izvorima energije

Ministar Oliver Dulić kaže da Srbija može da dobije 60 odsto energije iz obnovljivih izvora. "Srbija sada raspolaže sa potencijalnom u obnovljivim izvorima energije koji je ekvivalent 2,4 miliona tona nafte, a godišnje uvozi četiri miliona tona nafte", kazao je Dulić.
On je istakao da će vrlo brzo morati da počne da se ulaže u obnovljive izvore, kao što su biomasa, solarna i energije vetra jer će uskoro Srbija dobiti kvote za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Srbija će morati, kako je ocenio Dulić, da poštuje i smanjenje emisije štetnih gasova koja će biti pod kontrolom međunarodne zajednice, zbog čega je bitno ulaganje u obnovljive izvore enegrije.

Dulić je podsetio da su zemlje Evrope u obavezi da 20 odsto potrebne energije proizvode iz obnovljivih izvora, neke su dostigle 30 procenata, a u Srbiji je to zanemarljivo, što, kako je rekao, hitno mora da se promeni.

Ministar je istakao da postoji veliko interesovanje nemačkih, italijanskih i drugih stranih investitora da ulažu u obnovljive izvore istakavši da bi investiranje u tu oblast predstavljalo civilizacijski iskorak i priključenje naše zemlje velikim državama koje utiču na smanjene zagađenja životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

209 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: