Toplane opet traže mazut iz rezervi

Udruženje toplana Srbije uputiće Vladi da zbog velikog dispariteta cena energenata i cena grejanja i ove sezone mazut nabavljaju iz republičkih robnih rezervi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2011.

19:38

Default images

“Suština je da je to bolji način nego aranžman sa NIS-om, što se pokazalo prošle godine”, kaže član Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Zoran Milosavljević.

On je potvrdio da će Udruženje vladi Srbije uputiti dopis u kome će tražiti da im omogući da sa republičkom Direkcijom za robne rezerve posluju pod istim uslovima kao i prošle godine.

To bi značilo da bi Direkcija, uz odobrenje Vlade Srbije, omogućila toplanama koje koriste mazut, da taj energent plaćaju odloženo na 60 dana. Kod NIS-a je rok otplate 15 dana.

Toplane su tehnički spremne pred nastupajuću grejnu sezonu, ali finansijski neće moći da je isprate u celosti. Da bi grejanje bilo normalno, potrebno je da vlada Srbije pozitivno odgovori na naš zahtev”, ocenio je Milosavljević.

Na pitanje da li se može očekivati korigovanje postojeće cene grejanja, Milosavljević je rekao da to zavisi od odgovora vlade Srbije i po kojoj ceni bi Direkcija ze robne rezerve isporučivala mazut.

Cena mazuta je u poslednjih godinu i po dana porasla za više od 50 odsto, a cena grejanja ne više od šest procenata, tako da je veliki disparitet napravio određene probleme”, izneo je lokalna iskustva domaćin skupa gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

“Grad Smederevo je intervenisao sa 10.000.000 dinara, kako bi se pomogla isplata druge tranše duga za mazut republičkoj direkciji i tako bile stvorene realne šanse da normalno funkcioniše nova grejna sezona”, rekao je Umičević i ukazao da skoro sve toplane u Srbiji koje se greju na mazut imaju identične probleme.

Naprosto je nemoguće pokriti minus nastao povećanjem cene mazuta, a to je nastalo zbog privatizacije NIS-a, odnosno, Gaspromnjeft je tržišno orjentisan prema toplanama sa cenom mazuta. Nemoguće je uklopiti da dođemo do ekonomske cene grejanja, a dobili smo ekonomsku cenu mazuta, ocenio je Umičević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: