“Srbija pruža perspektivu mladima”

Srbija može za pet do sedam godina da postane ekonomski, politički i kulturni lider u regionu, kaže ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.08.2011.

17:05

Default images

On navodi da je za to potreban veliki broj mladih, školovanih i uspešnih koji znaju kako funkcioniše sistem na zapadu, kako se ophodi sa stranim investitorima i poslovnim svetom.

“Današnja Srbija, bez obzira na sve dečije bolesti mlade demokratije, probleme sa kojima se suočava kao tranziciona ekonomija, životni standard koji nije onakav kakav bi želeli da bude, mnogo je bolja nego što je bila pre 10 ili 15 godina, istakao je Srećković. Prema njegovim rečima, Srbija danas pruža mnogo jasniju i izvesniju perspektivu za budućnost, ne postoji dilema da li će ići putem izolacije ili će postati deo modernog sveta.

Zato je neophodno da se studentima u inostrantvu pruže relevantne informacije šta država sada može da ima ponudi, a razlikuje se od onog vremena kada su odlazili na studije i razmišljali da li će se vratiti, kazao je Srećković.

On je istakao da je projekat Ministarstva Upoznaj državu Srbiju, u okviru koga 19 studenata ima praksu u 18 opština i gradova u Srbiji dve nedelje, jedan od segmenata nove politike prema dijaspori i Srbima u regionu, jer je vlada odlučna da te odnose u ekonomskom, političkom i kulturnom smislu podigne na viši nivo.

Ministar Srećković je podsetio da su studenti prošle godine u okviru ovog projekta imali praksu u ministarstvima, dok su ove godine odlučili da to budu organi lokalne samouprave, jer je, kako je kazao država počela proces decentralizacije i prenošenja vlasti na lokalni nivo, što je vrlo značajno za evropske integracije.

Povratak svakog studenta koji je na studijama u inostranstvu je dragocen i naš zadatak je da obezbedimo izvesnu ekonomsku perspektivu, nastavimo reforme, ubrzamo tranziciju, kao i da ekonomski sistem prilagodimo uslovima poslovanja u razvijenom svetu”, naveo je Srećković.

On je dodao da će se na taj način celokupnoj javnosti i dijaspori pružiti jasna garancija da zemlja ide putem razvoja i evropskih integracija.

Oni koji ostanu da žive u inostrantsvu posle studija, su takođe dragoceni za jer mogu da budu ambasadori zemlje u sredinama u kojima žive i popravljaju imidž države i naroda u svetu, dodao je Srećković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: