Srbija tone s "evropskim Titanikom"

Bez drakonskih mera štednje, Italija bi sigurno krenula putem Grčke, Portugala i Irske, kojima i pored pomoći MMF-a bankrot i dalje visi nad glavom.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2011.

00:06

Default images

Dužnička kriza opasno preti da se prelije na Belgiju i Španiju, a po nivou zaduženosti ne treba zavideti ni Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Ukoliko se evropski čelnici hitno ne dogovore o modelu za spasavanje, uskoro će i Srbija početi da tone za putnicima iz prve klase evropskog Titanika, upozoravaju stručnjaci.

Kriza u evrozoni već se odrazila na pad vrednosti domaće valute, a sledeće što bi moglo da usledi je presušivanje priliva stranog kapitala, kaže Goran Nikolić, ekonomista Centra za novu politiku. On navodi da je "Srbija ekonomski najviše vezana za Italiju i Grčku, koje zbog unutrašnje krize mogu da smanje investicije u našoj zemlji, usled pada tražnje na njihovim tržištima smanjiće se izvoz iz Srbije, a biće ugroženi i kreditni prilivi banaka tih zemalja koje posluju kod nas".

Nikolić ističe da će se slabljenje celokupne evropske privrede, pritisnute dužničkom krizom, negativno odraziti na Srbiju i u pogledu dostupnosti zajmova evropskih finansijskih fondova.

"Evropljani se za sada bore uvođenjem rigoroznih mera štednje, gde treba pomaže i MMF, a kao najdrastičnije mere za prevazilaženje krize pominje se i izlazak pojedinih zemalja iz evrozone. Jedino što srpska vlada može i mora da uradi da bi se zaštitila je da zaista ispoštuje fiskalna pravila koja je sama donela", zaključio je Nikolić.

Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije, takođe smatra da trenutna situacija u ekonomiji Italije može da zabrine srpsku privredu, kojoj je prvi izvozni partner. "Oko 12,5 odsto ukupnog izvoza iz Srbije ide u Italiju. Ukoliko kriza u toj državi dobije neke ozbiljnije razmere, biće ugrožen plasman naše robe na italijansko tržište", ocenio je Vesović.

Prema njegovoj proceni, još opasniji negativan uticaj kriza iz Italije mogla bi da ima na srpski bankarski sektor jer u Srbiji dve velike italijanske banke, Inteza i Findomestik, zauzimaju 25 odsto tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

23 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

15 h

Podeli: