Za bezbedne puteve dve mlrd. evra

Za popravku srpskih puteva nije dovoljno ni svih 300 miliona evra, koliko se godišnje slije u kasu JP “Putevi Srbije” od putarine i akciza.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2011.

00:06

Default images

Stručnjaci za bezbednost skreću pažnju na aljkavost putara, ali i na činjenicu da ih zakon štiti od odgovornosti za nezgode.

Još je 2009. ustanovljeno da postoje čak 262 crne tačke na srpskim drumovima.Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, kaže da su putevi u Srbiji po bezbednosti na evropskom proseku, ali da su potrebna veća ulaganja da bi se smanjio broj udesa.

Međutim, brojna istraživanja, ali i iskustvo vozača na terenu govore suprotno. Međunarodni program za ocenu puteva u Srbiji (IRAP) još je jula 2009. godine završio temeljnu analizu puteva u Srbiji, a rezultati su prilično razočaravajući. Samo jedna deonica na koridoru 10 zaslužuje najveću ocenu, 36 odsto puteva dobilo je 4 zvezdice, 30 odsto tri, a preostalih 33 odsto puteva ima dve ili jednu zvezdicu. Da od tada na sanaciji opasnih deonica nije urađeno gotovo ništa priznaju i u “Putevima Srbije”.

"Da bi se redovno održavalo svih 11.000 kilometara puteva, potrebno je bar dve milijarde evra godišnje i onda bi putevi sigurno bili dobri. U puteve ništa nije ulagano 20 godina. Rađeno je uglavnom ono što je finansirano od evropskih banaka", kaže Zoran Drobnjak, direktor JP “Putevi Srbije”.

Državna kasa godišnje je bogatija za najmanje 300 miliona evra. Taj prihod je po rečima Drobnjaka, oko 150 miliona od naplate putarine, odnosno oko 180 miliona od akciza. Na pitanje gde odlazi sav taj novac, Drobnjak odgovara da se ulaže u klizišta, projektovanje koridora 10, magistralnih puteva, ali da to nije dovoljno.

U Srbiji svakoga dana u saobraćaju život izgubi troje ljudi. U Komitetu za bezbednost saobraćaja ističu i dalje vlada mišljenje da ulaganje u bezbednost donosi samo troškove.

Oni navode da se ne uzima u obzir da manje nesreća donosi manje poginulih, povređenih i u krajnjem slučaju, manje troškova. S druge strane, putari su aljkavi u održavanju puteva. Tako se, na primer, kada je nestao saobraćajni znak obrnuti trougao u Novom Beogradu kod centra Fontana čekalo čak tri meseca da bi se postavio novi".
Zvanično, faktor puta u Srbiji izaziva saobraćajne nesreće u svega pet odsto slučajeva, međutim u ovom Komitetu tvrde da je ta brojka znatno veća i da putare štiti zakon.

"Na osnovu 42. člana Novog zakona o bezbednosti u saobraćaju vozač je dužan da prilagodi brzinu vožnje uslovima puta, pa se dešava da mu saobraćajna policija piše prijavu čak i kad izgubi kontrolu nad vozilom na blatnjavom delu kolovoza. Zbog toga je uzrok puta u udesima prema zvaničnoj statistici toliko mali. Ukoliko bi država i sudstvo pooštrili kazne putarima, verovatno bi oni više pažnje obratili na održavanje puteva", tvrdi Damir Okanović, direktor Komiteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: