Srbija

Subota, 02.04.2011.

15:38

Tadić: Nismo ispunili očekivanja

Predsednik Srbija Boris Tadić kaže da Vlada mora da se ponaša odgovorno i da izlasku iz krize ne vode "popularne mere", već "bolne reforme".

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Predsednik DS je rekao i da njegova stranka nije ispunila sva očekivanja građana. "Građanima moramo da objasnimo zašto nije moguće povećati plate", rekao je Tadić.

On je istovremeno podsetio na činjenicu da je suočavanje Srbije sa ekonomskom krizom u odnosu na druge zemlje dodatno otežano ratovima, podelama i nesprovođenjem reformi u našoj zemlji prethodnih decenija.

"Na izmaku smo svetske ekonomske krize iako se ona u nekim zemljama još oseća, i nema dileme da su ekonomske političke i bezbednosne okolnosti u čitavom svetu veoma kompleksne, i zato neprestano moramo da donosimo teške odluke kojima se suočavamo sa tim izazovima", rekao je Tadić. On je objasnio da bi ekonomske mere koje bi omogućile jednokratan i kratkotrajan porast standarda građana odgovarale vladi sa stanovišta predstojećih izbora, ali ne bi donele ništa dobro u budućnosti.

"Politika DS je politika reformi, koje imaju svoj plan, koje obezbeđuju političku stabilnost, koje su bolne i za koje nekad nemamo većinu građana na svojoj strani, ali politika DS mora biti hrabra i mora da obezbeđuje šire koalicije za ostvarivanje naših ciljeva", kazao je Tadić.

"Mi ne bežimo ni od odgovornosti, ni od suočavanja sa teškoćama - to je uloga DS. Nastavićemo politiku čiji je cilj dobrobit za građane, stabilnost za našu zemlju i učlanjenje u EU", kazao je Tadić.

Tadić je najavio da će nastaviti da pridobija podršku za strateški plan "Srbija 2020", objasnivši da onaj ko nema plan za narednu deceniju ne može da planira ni šta će učiniti u narednoj godini.

"Danas se sve zemlje sveta suočavju sa neizvesnošću, pa tako i Srbija, ali da biste dali efikasne odgovore u prvoj godini morate imati plan za čitavu deceniju", zaključio je Tadić.

Govoreći o ekonomskim problemima, Tadić je rekao da građani Srbije mnogo teže podnose krizu od građana drugih evropskih zemalja, poput Grčke i Portugala, jer je Srbija izgubila mnogo vremena zbog ratova tokom 1990-ih godina.

Srbija nikada nije bliža EU, izbori posle kandidature

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke je rekao i da parlamentarni izbori ne bi trebalo da budu pre nego što Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU i datum za početak pregovora o članstvu, jer bi izbori svakako značili izvesnu političku nestabilnost, a to bi umanjilo naše evropske šanse i ugrozilo približavanje Uniji.
Tadić je istakao da bi propuštanje te prilike ekonomskom razvoju naše zemlje nanelo nesagledivu štetu.

"Strani investitori ulažu u zemlje političke stabilnosti, a izborno vreme je vreme političkih sukoba i stvaranja atmosfere neizvesnosti... Nije moguće sprovoditi ekonomsku politiku ukoliko naša zemlja sistematski i brzo ne ide ka članstu u EU. Ako bi se desilo da bude doveden u pitanje naš status kandidata, mi bismo odmah posle toga imali nove ekonomske probleme sa kojima bismo se suočavali", rekao je Tadić.

Srbija, kako je rekao, nikada nije bliža EU, ali nova politička nestabilnost ili promena strateškog opredeljena zemlje mogla bi da je udalji od tog cilja, što bi bila katastrofalna politička i istorijska greška.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

191 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

17 h

Podeli: