TV pretplata zakonita, svi da plate

Pretplata za RTS je zakonska obaveza građana, koju je potvrdio i Ustavni sud Srbije, kaže Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2011.

09:18

Default images

Pošto je Ustavni sud početkom prošle godine potvrdio zakonitost pretplate na Javni servis, Goran Papović iz Udruženja potrošača smatra da je RTS trebalo da potpiše ugovor sa svojim gledaocima, a ne da se i dalje provlači kroz račun za struju.

"RTS je trebalo mnogo ranije da jasno definiše koji je period trajanja naplate RTS pretplate preko električne energije. Jer neko je zloupotrebio vaše lične podatke, a to nikada nije bilo zakonito i nikada nije bilo dozvoljeno. RTS je napravio niz prekršaja i oglušavao se o naše pozive da napravi to kako treba", kaže Papović.

Očigledan politički uticaj

Jedan od autora Zakona o radiodifuziji i nekadašnji urednik Radio Beograda Rade Veljanovski smatra da se RTS približava ispunjavanju standarda javnog servisa, ali da određene kriterijume i dalje ne ispunjava.

"On mora da pravi programe za manjinske narode i na njihovim jezicima, sem Radio Beograda koji ima emisiju na romskom. Zatim u zakonu je striktno navedeno da javni servis treba da posveti pažnju civilnom društvu, to je društveni segment kojem RTS uopšte ne posvećuje pažnju”, navodi Veljanovski.

Uz to, kako dodaje, RTS bi morao manje da bude pod političkim uticajem, a vidi se kroz njegov program da on u tome ne uspeva, a morao bi i da uspostavi mnogo bolji kontakt sa slušaocima i gledaocima jer oni treba da budu kontrolori njegovog programa.

Zbog izbegavanja obaveza prema Javnom servisu tokom 2010. godine pokrenut je sudski postupak protiv više od 280.000 dužnika.

U RTS-u podsećaju da pretplata nije ideja te medijske kuće već je uvedena na predlog Vlade 2002.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

264 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: