Petrović upozorenje monopolistima

Vest da će bivši ministar pravde Dušan Petrović biti novi ministar ujedinjenih resora trgovine, poljoprivrede i šumarstva nije mnogo iznenadila stručnjake.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.03.2011.

00:03

Default images

Ipak, neki od njih su skeptični koliko bi i šta mogao da uradi neko ko se ranije nije bavio ničim sličnim.

Pojedini smatraju da je Demokratska stranka ne bi li sprala „brljotine“ dosadašnjih ministara Saše Dragina i Slobodana Milosavljevića donela odluku da upravo vrlo moćnom „demokrati“ i desnoj ruci predsednika Borisa Tadića poveri ovaj zadatak.

Otvara se pitanje da li je ta moćna politička figura na novu funkciju došla kao neka vrsta upozorenja monopolistima, mešetarima i ostalima u poljoprivredi i prehrambenoj industriji da država više neće tolerisati veštačke nestašice i neopravdana poskupljenja jer će u eventualni klinč onda morati da uđu sa osobom daleko uticajnijom i „nezgodnijom“ od Dragina i Milosavljevića. Slobodan Petrović, generalni direktor Imleka, koji je već imao problema sa antimonopolskim regulatornim telom, kaže da se takva unutarpartijska prebacivanja komentarišu, ali da on ne želi da ocenjuje nekoga pre što počne da radi.

"Ne želimo da ocenjujemo ko je kakav dok ne vidimo kako će da radi. Imali smo mi i dosad stručnjaka koji nisu dobro radili svoj posao, a bilo je onih koji nisu stručni, a pokazalo se da su dobri. Sve zavisi od čoveka i njegovog odnosa prema poslu“, ističe Petrović.

O tome da li će novi ministar biti „čvršće“ ruke od dosadašnjih Dragina i Milosavljevića i kako bi to moglo da utiče na poslovanje Imleka koji je u sastavu britanskog Salforda sa kojim je jesenas država bila „na ratnoj nozi“ Petrović kaže da „čvrst stav odgovara, ako je ispravan“.

"Ako je čvrst stav pozitivan onda nemam ništa protiv toga, ako nije onda može da bude problema. Videćemo. Pokazaće vreme", ističe Petrović, dodajući da veruje da je poljoprivreda, ipak, prošla kroz najgori period, ali da smo još daleko od toga da je dobro.

Goran Živkov, bivši ministar poljoprivrede, kaže da nije siguran šta znači postavljanje Dušana Petrovića na mesto ministra trgovine i poljoprivrede i da je to definitivno politička odluka.

"Njegov izbor nema veze sa stručnošću i na ovo bi pre mogli odgovor da daju političari jer je to takva odluka. Teško da bi on mogao, kada se radi bar o sektoru poljoprivrede, da da odgovore na šta i kako treba da se potroši novac", ističe Živkov.

On napominje da je ključno pitanje ko će sve ostati u timu koji radi sa ministrom i da će, ukoliko promena ne bude, i ubuduće „sve funkcionisati kao i dosad“. „Šta se dobija njegovim izborom ja stvarno ne znam“, naglašava on.
Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da od novog ministra očekuje konkretnije i ozbiljnije korake u zaštiti potrošača, ali i da „neke stvari preseče“. "Tu pre svega mislim na donošenje novih zakona i podzakonskih akata, kako se ne bi napravio raskorak. Potom formiranje Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, svih onih stvari koje su započete, a nisu dovršene", ističe Papović i smatra da je dobro što će se sada svi inspektorati nalaziti na istom mestu iako će to možda stvarati zabunu u samoj organizaciji posla.

Papović podseća da su potrošači zbog podele među resorima često dolazili u zabunu jer nisu znali ko je za šta nadležan. Sa dosta toga, Papović kaže, nije bio zadovoljan dosad.

"Lično najviše nisam bio zadovoljan Ministarstvom trgovine koje je donelo samo dva zakona, dok je saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede bila mnogo bolja i tu zaista imam manje zamerki", ističe Papović.

Stručnost nije oduvek bila jedini reper za izbor ministara, a prema rečima ekonomiste Gorana Nikolića praksa u evropskim vladama je inače da se na ministarska mesta postavljaju političari, a ne tehnokrate kojima su namenjene uloge državnih sekretara i pomoćnika.

U skladu s tim, napominje Nikolić, ovakva odluka Vlade uopšte nije iznenađujuća. On kaže da od novog ministra ujedinjenih resora trgovine i poljoprivrede očekuje da koordinira rad službi.

"Petrović je drugi, treći ili četvrti čovek u svojoj stranci i njegova politička težina je nesumnjiva. To samo može pozitivno da se odrazi na rad Ministarstva jer on zahvaljujući tome može da resorima kojima upravlja obezbedi više novca. Ja da sam poljoprivrednik, radovao bih se njegovom dolasku jer ima politički kredibilitet i može da učini nešto", ističe Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: