"Prodaja Telekoma komplikovana"

Generalni direktor Telekoma Srbija Branko Radujko ocenio je da prodaja tog preduzeća komplikovana jer ne zavisi samo od dobrih poslovnih rezultata te kompanije.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 23.02.2011.

11:06

Default images

"Proces prodaje Telekoma je komplikovan jer ne zavisi samo od dobrih rezultata koje kompanija ostvaruje. Kupci gledaju i kretanje kursa, potrošačku moć i stanje na finansijskom tržištu", rekao je Radujko za novi broj beogradskog nedeljnika NIN.

"Uprkos dramatičnim kursnim razlikama, padu potrošačke moći, gubitku dela tržišta na Kosovu i Metohiji, dug kompanije je skoro prepolovljen, imamo dve rekordne godine po ostvarenom profitu koji na kraju 2010. godine iznosi 15,8 milijardi dinara, imamo manje zaposlenih, isplatili smo 160 miliona evra dividendi akcionarima i zadržali nivo tržišnog učešća koji smo imali i pre krize", istakao je Radujko. On je dodao da je obaveza Telekoma po osnovu zajma za kupovinu Telekoma Srpske, koja je iznosila 700 miliona evra, sada smanjena na oko 260 miliona i u celosti će biti isplaćena do kraja 2012. godine.

"Poslednje tri godine prihodi Telekoma su rasli za 20 odsto a operativna dobit za 40 odsto, a investirano je više od 530 miliona evra u infrastrukturu i opremu u Srbiji", rekao je Radujko.

U strukturi prihoda Telekoma fiksna telefonija, prema rečima Radujka, učestvuje sa 50 odsto, mobilna sa 42-43odsto, a ostalo čine internet i multimedija. On je dodao da je profit od fiksne telefonije i dalje veoma mali.

"Dokapitalizovali smo M-tel, koji je prvi put od osnivanja završio godinu sa pozitivnim rezultatom. Telekom Srpska odlično posluje, to je primer dobre privatizacije i značaja otvaranja društva na berzi. Naši akcionari su jako zadovoljni", rekao je on.

Vlada Srbije je objavila tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbija po minimalnoj ceni od 1,4 milijarde evra, a 21. marta ističe rok za slanje obavezujućih ponuda.

Radujko neće novi mandat

Inače, Radujko, ne želi još jedan mandat na čelu kompanije, piše Press. Vlada Srbije donela je na poslednjoj sednici jednoglasnu odluku da Upravnom odboru Telekoma predloži da Branka Radujka ponovo izabere za generalnog direktora.
Međutim, Radujko će od Upravnog odbora tražiti da ostane na funkciji samo do okončanja postupka prodaje većinskog paketa akcija Telekoma. Kako saznaje Pres u UO Telekoma, Radujko im je već dostavio izveštaj o radu kompanije za 2009. i 2010. godinu, ali i pismeno obaveštenje da nije zainteresovan za novi mandat.

„I pored preporuke Vlade Srbije da Radujka ponovo izaberemo za generalnog direktora, on je kao kompromisno rešenje predložio da ostane na čelu Telekoma dok se ne završi postupak prodaje većinskog paketa Telekoma, kako ne bi doveo u pitanje postupak koji je u toku. Upravni odbor će o ovom predlogu raspravljati u ponedeljak“, kaže izvor iz UO Telekoma.

Prema ovom izvoru, Radujko, koji je na čelo firme postavljen 18. februara 2008, u pismu UO Telekoma tražio je da odluka o njegovom ostanku na funkciji bude jasno definisana, odnosno „do dana okončanja tekućeg procesa prodaje 51odsto, prodajom ili odustajanjem od prodaje, svejedno".

Radujko nije bio dostupan za komentar , a kako saznajemo planira da karijeru nastavi u privatnom sektoru.

Telekom Austrija još bez odluke

Generalni direktor Telekom Austrija Grupe Hanes Amecrajter izjavio je da je ta kompanija zainteresovana za Telekom Srbija i da "sve zavisi da li će podaci koje dobijemo ispuniti naša očekivanja, jer se vodimo biznis logikom“.

Amecrajter je dodao da je rok za dostavljanje ponuda na tenderu za Telekom 21. mart i da će kompanija, nakon što proceni pravu vrednost Telekoma Srbija odlučiti da li će učestvovati na tenderu za kupovinu 51 odsto srpskog operatera.

On je istakao da je ta kompanija zainetersovana za region Jugoistočne Evrope, posebno za zemlje u kojima već posluje.

Prema njegovim rečima Telekom Austrija grupa ima dovoljno finansijskih sredstava za planirane investicije, ali i za konsolidaciju na tržištima na kojima već posluje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: