Bez zloupotreba u slučaju Merkator?

Vlasnik Merkator centra u Nišu nije slovenački Merkator, već je objekat u vlasništvu beogradske kompanije M Centar Lend, čiji je vlasnik Zoran Petković.

Srbija

Izvor: Danas, Novosti

Petak, 11.02.2011.

10:24

Default images

Slovenački Merkator je zakupac Merkator Centra.

U urbanističkoj i građevinskoj dokumentaciji, međutim, ne pominju se ni Merkator, ni M Centar Lend, već se kao investitor uvek i jedino navodi niški trgovinski lanac Impeks promet, saznaje Danas iz više izvora u Nišu i Beogradu.

Pitanje ko su vlasnik, investitor, izvođač i podizvođači radova na objektu Merkatora u Nišu otvorilo se nakon što su pojedini slovenački mediji objavili informaciju da je ljubljanskom tužilaštvu predata krivična prijava protiv Zorana Jankovića, nekadašnjeg predsednika uprave Merkatora i aktuelnog gradonačelnika Ljubljane, zbog sumnje da je za gradnju objekta Merkatora Nišu, preko „prijateljskih podizvođača“, uzeo proviziju od 100.000 evra. Janković je negirao optužbe i kazao da mu tužbu niko nije dostavio.

“To je medijska kampanja. Odgovorno tvrdim da ja i moje kolege iz Uprave nismo uzeli ni evro“, kaže Janković.

Naime, posle njegove smene, 2005, većinski vlasnici „Merkatora“ su, već početkom 2006. godine, zatražili reviziju poslovanja. Skupština i Uprava vodećeg slovenačkog lanca prihvatili su taj izveštaj. Nisu utvrđene, kako kaže sagovornik, nezakonitosti, niti su pripremane ikakve tužbe.

Problemi, međutim, nastaju ubrzo čim je izabran za gradonačenika Ljubljane. Anonimno je zatraženo da se ponovo proveri poslovanje jednog segmenta „Merkatora“ i da se proveri sumnja u slabo vođenje firme dok je Janković bio na čelu. Pored Jankovića, osumnjičeni su i ostali članovi tadašnje uprave „Merkatora“.

"Prošle godine, u Postojni, kriminalistički stručnjaci su procenili da Javno tužilaštvo nema osnov za dalje pokretanje postupka ", ističe Janković.

Slovenački mediji time su se opširno bavili, i zatraženo je da se opet proveri jedan od segmenata poslovanja „Merkatora“. Odlučili su se, kaže Janković, za Srbiju, i od svih investicija i ugovora izabrali su Niš.

"Proveravali su ugovor, gde je jednoj firmi „Merkator“ platio 100.000 evra za dobijanje građevinske dozvole u Nišu. Dozvola je dobijena, a taj ugovor je, tvrdim, dobar. Uz to, valja reći da taj ugovor čak nisam ni potpisao. Tvrdim da nije bilo nikakvih provizija i nadam se da „Merkator“ centar u Nišu dobro radi", objašnjava gradonačelnik Ljubljane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: