Struja u martu poskupljuje 10 odsto

Struja će poskupeti i pre zvaničnog kraja grejne sezone, a Vlada bi trebalo da početkom marta odobri poskupljenje od 10 odsto.

Srbija

Izvor: Blic, Tanjug

Utorak, 18.01.2011.

00:04

Default images

Elektroprivreda Srbije je već od Agencije za energetiku zatražila više cene, a Agencija je odobrila poskupljenje od 13,7 odsto.

U Vladi procenjuju da bi cena struje trebalo da bude viša za nivo prošlogodišnje inflacije. EPS je zahtev za poskupljenjem podneo krajem prošle godine, a Vlada je tada odložila raspravu o tome zbog ekonomskog momenta.

Nakon što je Agencija za energetiku dala pozitivno mišljenje na zahtev za poskupljenje, ono je prosleđeno Vladi koja bi u najskorije vreme mogla da odlučuje po ovom pitanju. Isto je urađeno i prošle godine. Cena struje otišla je naviše za 10 odsto prošlog 1. marta, pa se očekuje da se nešto slično desi i u tekućoj godini. Struja je poslednji put poskupela u martu 2010. godine, u proseku za 10 odsto, a pre toga u avgustu 2008. godine, u proseku za 8,9 odsto. Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Nikola Rajaković kaže da je neophodno poskupljenje struje u 2011. godini, ali da odluka o poskupljenju još nije doneta i da je to otvoreno pitanje.

"Mora se ići na povećanje cene struje, ali to povećanje mora da odslikava realne ekonomske prilike u zemlji i ono mora da posluži za započinjanje izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u elektroenergetskom sistemu Srbije“, rekao je Rajaković, istakavši da je EPS planirao povećanje cena struje od oko 14 odsto u 2011. godini, ali da su sada ti zahtevi nešto ublaženi.

On je naglasio da se ne sme mnogo kasniti sa poskupljenjem struje u Srbiji zato što nove investicije u proizvodne kapacitete pokreću celokupnu ekonomiju, što može biti višetruko povoljno.

"Pitanje povećanja cene električne energije u Srbiji je za Elektroprivredu Srbije (EPS) od životnog značaja i prethodna zimska sezona je pokazala da smo sa aspekta dovoljnosti raspoloživih proizvodnih kapaciteta u ozbiljnom zaostatku", objasnio je državni sekretar.

On je ponovio da je cena struje u Srbiji neuporedivo niža u odnosu na zemlje regiona, čak u proseku za 50 odsto je niža u odnosu na susedne zemlje, pa se, kako je istakao, postavlja pitanje „dokle će EPS moći ovako da funkcioniše“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: