Hjulit Pakard podmićivao u Srbiji?

Američke vlasti istražuju optužbe za podmićivanje koje se odnose na kompaniju „Hjulit Pakard“ u nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.12.2010.

03:34

Default images

Istrage su već bile u toku o mogućnosti da su predstavnici kompanije „Hjulit Pakard“, čije je sedište u Palo Altu u američkoj državi Kaliforniji, podmićivali zvaničnike u Rusiji i u Nemačkoj.

Sada se sprovodi istraga o mogućem podmićivanju zvaničnika u Austriji, Srbiji, Holandiji i zemljama bišeg Sovjetskog Saveza od strane zaposlenih u „Hjulit Pakardu“.

Prema ovim najnovijim navodima, lokalni zaposleni u „Hjulit Pakardu“ plaćali su mito državnim zvaničnicima, privatnim organizacijama i partnerima koji su distribuirali proizvode te kompanije. Navodno ta podmićivanja su vršena pre deset godina.

Amerikanci su se u septembru pridružili nemačkim vlastima u istrazi o podmićivanju, proneveri i utaji poreza vezanim za transakciju između ogranka „Hjulit Pakarda“ u Nemačkoj i kancelarije glavnog tužioca u Rusiji.

„Hjulit Pakard“ je navodno platio 35 miliona evra mita u periodu između 2001. i 2006. godine. Još nije podignuta optužnica protiv „Hjulit Pakarda“ koji navodi da sarađuje sa istragom.

Američke vlasti ispitiju da li je „Hjulit Pakard“ prekršio zakon SAD, koji zabranjuje takvo ponašanje američkim kompanijama koje posluju u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: