Radovanović: Demagogija i neistine

Srđan Radovanović, generalni direktor Jat ervejza, kaže da je neprijatno iznenađen „javnim napadom“ Saše Vlaisavljevića, predsednika Upravnog odbora Jata.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 06.12.2010.

16:14

Default images

Radovanović navodi da se Vlaisavljević tom prilikom služio „potpunim izmišljotinama i malicioznim izvrtanjem istine“.

„Ipak, na ovaj način konačno je rasvetljeno ko je bio „neimenovani izvor iz Jata“ koji je nedeljama i mesecima, koristeći se odnosima sa pojedinim medijima izgrađenim kroz bezbrojne besplatne ručkove, večere i avionske karte, blatio reputaciju nacionalnog avioprevoznika i ugrožavao poslovanje kompanije, nanoseći nam nenadoknadivu štetu“, kaže direktor Jata.

„Vlaisavljević, koji kaže da ’neće davati bilo kakve izjave za javnost’ i to saopšti u okviru svog intervjua (?), jednako je ozbiljan i u drugim svojim tvrdnjama“, kaže on.

Busajući se u grudi impresivnom profesionalnom karijerom merača kofera na Jatovim šalterima, on se razmeće time što mu kao takvom nedostaje sposobnost razumevanja razvojnih projekata aktuelnog Jatovog rukovodstva. U svom hvalisanju, međutim, zaboravio je da navede tronedeljnu karijeru gradskog menadžera Beograda, na koju funkciju je otišao napredujući iz Jata, ali koju je volšebnim razlozima motivisan napustio posle prvog poslovnog telefonskog razgovora“, dodaje Radovanović.

Direktor Jata dalje kaže da „u vreme dok je Vlaisavljević bio generalni direktor, u Jatu nije praktikovano bilo kakvo finansijsko izveštavanje tokom godine, a godišnji izveštaji pravljeni su u velikoj meri na osnovu procena“.

„Kada sam preuzimao dužnost, gospodin Vlaisavljević nije ni stručno ni laički umeo da navede nijedan od elemenata bilansa za prethodnu godinu, a takozvani polugodišnji bilans koji nam je predat bio je potpuno izmišljen, tako da smo ga morali raditi ponovo. Istini za volju, teško je bilo Vlaisavljeviću da sastavlja bilanse, jer nije koristio finansijski modul softvera koji je pre tri godine platio osam miliona dolara“, kaže on.
Radovanović navodi da je „samo u 2008. godini, Vlaisavljević napravio 32 miliona evra operativnog gubitka, a kada se tome dodaju i finansijski rashodi, dolazi se do zastrašujućeg iznosa gubitka od 80 miliona evra“.

„Naravno, tome treba dodati i minus na osnovu presude iz Jordana koju nije proknjižio niti nas je o njoj obavestio, već je tu stranu sudsku odluku gurnuo pod tepih, a prošle nedelje nas, maskiran u ’neimenovani izvor iz Jata’, na osnovu nje prozivao po medijima. Kada je Vlaisavljević otišao s mesta generalnog direktora, Jat ervejz prepolovio je gubitke“, smatra on.

Radovanović objašnjava da se „bilansi sada u Jatu prave svakog meseca, projekcija novčanih tokova svakog dana, a stanje novca na računima Jat ervejza svakog jutra na sastancima prodiskutuje Izvršni odbor kompanije. U vreme dok je Vlaisavljević bio direktor, niko osim njega nije znao koliko ima novca na Jatovim računima, a što je još gore, verovatno ni on to nije znao“.

„Kao predsednik Upravnog odbora, g. Vlaisavljević jeste mogao znati sadržinu svakog mesečnog bilansa, pa i stanje novčanih sredstava svakog dana na računima Jata, da se samo odazivao na telefon i da je odgovarao na mejlove koje smo mu redovno slali. Umesto toga, zakazivao mi je sastanke ’trećeg petka u 14 časova’, na kojima bi mi, umesto pripreme sednice Upravnog odbora, nudio nebulozne projekte, pri tom se pozivajući na zvučna imena iz Vlade Srbije, dodaje on.
Radovanović kaže i da Statut predviđa najmanje četiri sednice Upravnog odbora godišnje, kao što to predviđa i Zakon.

„Moj predlog da Upravni odbor treba da zaseda u više navrata godišnje, zaustavio je upravo g. Vlaisavljević, insistirajući na brisanju prava generalnog direktora da sazove Upravni odbor po potrebi. Tako je za sebe zadržao moć da opstruira rad Upravnog odbora, da ne zakazuje sednice, a da se u međuvremenu kamuflira u ’neimenovani izvor iz Jata’“, dodaje on.

Direktor Jata navodi da se „Vlaisavljevićeva demagoška teza kojom se zalaže za godišnje odmore zaposlenima, koji imaju pravo, po njegovim pravilima, na godišnji odmor do čak 35 radnih dana, predstavlja kao ozbiljna nesuglasica između nas“.

Međutim, nije Vlaisavljevića briga za radnike. Drugo njega brine. Naša nesuglasica je u tome što sam ja zahtevao da vrati službeni mercedes Jatu, jer već ima jedan službeni automobil kao potpredsednik Privredne komore Srbije, pa teško može da vozi dva službena automobila“, kaže on.

„Takođe je naša nesuglasica u tome što sam ja insistirao na tome da sve dok letačko osoblje ne dobije svoje letačke dnevnice, ni on ni članovi Upravnog odbora ne treba da dobiju svoje honorare. Nisam znao da je čoveku koji je do skoro primao platu od nezaboravnih pet hiljada evra toliko važan honorar od petsto evra koliko sada mesečno dobija u Jatu, dodaje Radovanović.

U sredu Vanredna skupština Jat ervejza

Predsednik Skupštine Jat ervejza Milan Vujanić zakazao je za sredu 8. decembar vanrednu sednicu skupštine na kojoj će biti reči o poslovanju srpske državne aviokomopanije u 2010. godini. Kako se navodi u saopštenju Jata, na vanrednu sednicu skupštine pozvani je i članove Upravnog i Izvršnog odbora.

Podseća se da je Izvršni odbor Jata, koji sačinjavaju direktori kompanije, na sednici održanoj u petak, 3. decembra, podržao rad generalnog direktora Srdjana Radovanovića, koji je u nekim medijima označen kao glavni krivac za loše stanje u aviokompaniji.

"Napade protiv Radovanovića i Jat ervejza" u medijima Izvršni odbor je, dodaje se, ocenio kao "kampanju orkestriranu iz jednog centra od strane snaga koje teže propasti Jat ervejza".

Izvršni odbor pozvao je Skupštinu i Upravni odbor da hitno zauzmu stav, kako bi se stavila tačka na rušenje reputacije Jat ervejza, navodi se u saopstenju srpske aviokompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: