"Incidenti utiču, ali ne presudno"

Izgredi huligana u Beogradu uticaće na strane investitore, ali još uvek ne u tolikoj meri da oni odustanu od ulaganja u Srbiju, smatra ekonomista Ana Trbović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2010.

14:13

Default images

Trbović je objasnila da je politička stabilnost najvažniji faktor koji opredeljuje investitore da ulažu u jednu zemlju i da ovakvi incidenti svakako ne doprinose boljoj slici Srbije.

Ona je, međutim, kazala da to još uvek nije na nivou koji će tako negativno delovati na investicije jer većina njih ne prate u tolikoj meri događanja u Srbiji.

Ono što je sigurno je da će se ta dešavanja sigurno provući kroz ekonomski izveštaj o Srbiji, u smislu da postoje pokušaji destabilizacije vlasti, a ovo može da se tumači kao pretnja stabilnosti“, kaže Trbovićeva, koja je profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju.

Ipak će, kako dodaje, i u izveštajima postojati ograda da se radi o dva incidenta i da nemaju toliko ozbiljne razmere da bi to zabrinulo potencijalne investitore.

Trbovićeva je kazala da Srbija, generalno gledano, još nije stabilna zemlja za investiranje upravo zbog povećanog političkog rizika, pre svega zbog nerešenog statusa Kosova i Metohije, ali i dodala da je to u razmerama koje investitori mogu da razumeju.

Ako pogledamo rejtinge Srbije to nisu zadovoljavajući rejtinzi, još su relativno niski, ali investitori kada ulažu gledaju realno, objektivno, neemotivno koliki profit mogu da ostvare uz koliki rizik i na osnovu te poslovne odluke odlučuju koliko će investirati“, kaže profesorka na FEFA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: