Vozačima za dodatnu opremu 300 evra

Vozači u Srbiji će od 1. novembra do 1. aprila ubuduće morati da imaju zimske gume na svim točkovima na svojim vozilima. Na tržištu neće biti dovoljno guma?

Srbija

Izvor: Blic, Novosti

Utorak, 14.09.2010.

00:10

Default images

Vozači će imati rok od godinu dana da nabave nove komplete za prvu pomoć, a četvorotočkaši neće smeti da prave buku veću od 92 decibela.

Novim pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, za neposedovanje odgovarajuće propisane opreme predviđene su kazne od 3.000 dinara.

Novi pravilnik rogobatnog naziva donosi i dosta drugih novina. Vozači će u narednom periodu morati da nabave novi komplet za prvu pomoć, uže za vuču, lance za sneg i pomenute zimske gume. Čini se, međutim, da će obaveze vezane za zimsku opremu najviše zabrinuti vozače, s obzirom na skori start zimske sezone i veliki izdatak za pneumatike. Vozačima će, naime, za četiri nove gume i ostalu potrebnu opremu biti potrebno do 300 evra. Najduži rok za izmene - do marta 2013. - dat je taksistima, koji će morati da nabave automobile sa motorom "evro 3". Dve godine je rok za podešavanje automobila kojima je volan na desnoj strani. Takva vozila, koja su registrovana u Srbiji pre stupanja na snagu ovog pravilnika, moraće da budu "prilagođena".

Uz to, od 1. marta 2012. neće moći da prvi put budu registrovani četvorotočkaši koji nemaju sigurnosne pojaseve i naslone za glavu na svim sedištima. Ova odredba se ne odnosi samo na oldtajmere proizvedene pre 1971. godine. Slično tome, žuta svetla mogu da imaju samo automobili napravljeni pre 1. oktobra 1982. godine.

Najviše buke izazvale su nove kutije za prvu pomoć, a u Ministarstvu za infrastrukturu više puta su ponovili da će vozači dobiti razuman rok da ih nabave. Osim zavoja, flastera i gaze, novi "paketići" moraju da imaju "toplotno ćebe", koje održava temperaturu povređenog, kao i foliju za davanje veštačkog disanja. Na tržištu u Srbiji već mogu da se pronađu ovi kompleti po ceni od 2.400 do 3.500 dinara. Putnički automobili moraće da imaju i polugu ili uže koje omogućava vuču na dužini od tri do pet metara.
Demir Hadžić iz Ministarstva za infrastrukturu Srbije kaže da će od 1. novembra do 1. aprila biti neophodno imati sve četiri zimske gume i dodaje da, iako ovo može da se čini kao veći trošak, ne treba zaboraviti da su mnogi još prošle godine kupili ove gume, jer su očekivali da će im biti potrebne. "Taj trošak je oko 200 evra. Postoje i gume za sve sezone, koje mogu da zadovolje i zimske uslove i nećemo praviti nikakav problem ukoliko neko ima ove pneumatike", navodi Hadžić.

Ako su zimski pneumatici nešto što može da utiče na bezbednost u saobraćaju, onda je obavezna upotreba lanaca u gradovima, na primer, nešto sa čime se većina vozača ne slaže. A svakako treba reći i da su mnogi u dilemi da li će lanci morati da budu na točkovima baš u svakoj prilici. Hadžić, međutim, ističe da ne očekuje lovljenje vozača u naseljenim mestima. Već kontrolu na otvorenom putu.

"Ako je saobraćajnim znakom propisano stavljanje lanaca, neophodno je da vozači postave lance na svoje točkove. Kada ima snega, a nije obavezna upotreba lanaca, vozač će ih staviti ako smatra da su mu potrebni. Kada je u pitanju naselje, tamo gde nema snega, a jeste zimski period u tim uslovima nema potrebe", objašnjava Hadžić.

Neće biti dovoljno guma za sve

Vozači u Srbiji neće moći na vreme da nabave zimske gume, koje su po novom pravilniku o vozilima obavezne od 1. novembra, jer prodavci procenjuju da na našem tržištu nedostaje najmanje 300.000 ovih guma.

Prema podacima ovlašćenih prodavaca, u Srbiji se godišnje proda oko 780.000 zimskih guma. Tolike količine su i naručili ove godine. Međutim, sada očekuju da će prodaja skočiti barem za 30-40 odsto, što znači da će zafaliti oko 300.000 guma.

"Za sada imamo dovoljne količine, ali očekujemo znatno veću prodaju nego prošle zime. Ako svi budu čekali poslednji trenutak, onda će kod vulkanizera biti dugački redovi", kaže Vlastimir Bukvić, iz kompanije Gudjir u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

12 h

Podeli: